La Xatonada Popular del Vendrell se celebra des del 1985 el primer diumenge de febrer, sent un esdeveniment multitudinari que aplega ciutadans del municipi i d’altres localitats del Penedès en dos concursos populars d’elaboració de xató: el Concurs de Mestres Xatonaires i l’Exhibició de Xatonaires Infantils.

El xató del Vendrell participa, juntament amb els restauradors locals de la Ruta del Xató, una iniciativa gastronòmica de difusió del xató en què tant administracions locals com gremis d'hostaleria col·laborem a fi d'estendre i difondre el xató com a identitat de territori. Actulament en formen part: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilfranca del Penedès, Calafell i El Vendrell.

Durant tot el matí, al tradicional repartiment popular de xató i vi, s’hi venen més de 1.500 racions d’aquest plat, acompanyades d’una copa de vi de la DO Penedès que, juntament amb la DOP Siurana és col·laboradora a l’esdeveniment. Des del 2017, l’Ajuntament del Vendrell ha aconseguit renovar la Xatonada Popular amb la creació del Xató Experience, un espai on s’innova amb la recepta del xató mitjançant creacions culinàries i on s’hi pot gaudir d’una experiència diferent dins del marc de la festa. Des de llavors, el Vendrell ha estat notícia al món gastronòmic per ser la ciutat on s’ha introduït una vessant creativa i cultural en aquest tipus d’esdeveniments que se celebren també a altres ciutats de l’Alt i Baix Penedès i del Garraf (Sitges, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca).

 

Xatonada Popular 2023

La celebració de la gran festa gastronòmica per excel·lència del Vendrell s'ampliava al cap de setmana del 4 i 5 de març, amb molt bona rebuda per part dels visitants. Tallers, mostra de producte i de productors locals gastronòmics, dinamitzacions familiars, jocs de pistes als equipaments culturals museístics i actuacions musicals deixaven pas al 37è Concurs de Mestres Xatonaires i a la 36a Exhibició de Xatonaires Infantils, a la Rambla amb un gran jurat gastronòmic, format per diferents personalitats de reconeixement gastronòmic i també del món firal i del món de l'espectacle.

Altres activitats que van completar la programació van ser el XatOutlet, organitzat conjuntament amb Comerç del Vendrell i una mostra de parades solidàries de Protecció Animal, amb xerrades d'interès programades al Centre cívic L'Estació, amb la col·laboració de la regidoria de Protecció Animal.

 

COMUNICACIÓ

CARTELL XATONADA 2023 1

 

 

 

 

 

INFORMACIÓ D’INTERÈS

fb2  it  in  yt

 

©2019 Ajuntament del Vendrell