El Vendrell, 19 de gener de 2022

Publicada la 8ena edició de la bibliografia amb les noves incorporacions al fons local de la Biblioteca Pública Terra Baixa durant el 2021

La Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell va posar en marxa, l’any 2014, una col·lecció de bibliografies de periodicitat anual. La seva finalitat és la de donar a conèixer els nous documents catalogats en la seva Col·lecció Local. Aquest 2022 la publicació arriba a la vuitena edició, i hi inclou les incorporacions produïdes durant el passat 2021. L’objectiu continua sent el mateix: promoure i posar aquest fons a l’abast de tothom. Per això, la guia es troba a disposició de tots els usuaris, i es pot consultar tant en format paper a la pròpia Biblioteca com de manera virtual des de l’enllaç https://issuu.com/bibliotecaelvendrell/docs/col_lecci_local_incorporacions_2021

Cal destacar, en l’edició d’enguany, que s’ha aplicat un canvi de format i disseny en la guia. Així mateix, s’ha experimentat un augment de títols en relació amb el 2020 per dos motius principals. D’una banda, per la represa editorial després dels efectes de la pandèmia. I, d’altra banda, per la important donació de documents feta pel vendrellenc Salvador Poch Bricollé.

A la guia només s’hi inclouen aquells títols que s’incorporen al fons local per primer cop. És a dir, que no s’hi relacionen aquells que corresponen a segons exemplars o còpies. En aquest sentit, la bibliografia recollida es reparteix en diferents blocs temàtics, amb un total de 122 títols diferents, principalment en format llibre, però on també es pot trobar una partitura musical i alguns enregistraments sonors.

El document més antic data de 1896. Porta per títol El Algarrobo: su descripción, multiplicación, cultivo, zona, enemigos que tiene, utilidades que reporta y cuanto se relaciona con el conocimiento de tan útil árbol, un llibre escrit per Joaquim Bassa i imprès per la Impremta Ramon. Es tracta d’una obra que va tenir una gran importància i transcendència a l’època.

La finalitat de la Col·lecció Local de qualsevol biblioteca pública és la preservació del patrimoni bibliogràfic del seu municipi i comarca. En el cas de la Biblioteca Pública Terra Baixa, el seu àmbit d’actuació en aquesta matèria és el llegat documental del Vendrell i, per extensió, del Baix Penedès. Està integrada per documents de diferents tipologies (llibres, audiovisuals, premsa, estudis, mapes, música, contes, teatre, etc.) i treballa per recollir de forma exhaustiva qualsevol publicació o edició d’aquest àmbit territorial.

 

El proper dilluns 24 de gener, a les 18h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia.
El ple es podrà seguir de forma telemàtica pel web municipal: https://actes.elvendrell.cat/sesiones

*Tot i que la sessió de ple serà presencial, a causa de les restriccions sanitàries no podrà comptar amb l'assistència de públic. 

Aquest podrà continuar fent arribar preguntes al Ple pel canal habitual: 


Vols fer una pregunta al Ple?
1. Envia la teva pregunta a pledelvendrell@gmail.com (una per persona, entitat, associació o organització).
2. La pregunta ha de ser concisa, directa, i amb el nom i cognom del regidor o de la regidora a qui s'adreça.
3. El termini per enviar les preguntes finalitza el dilluns 24 de gener, a les 17 h.

Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  
Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

 

 

El Vendrell, 14 de gener de 2022

La Comissió del Patrimoni Cultural del Vendrell, una secció de l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha publicat un any més el “Calendari de Patrimoni del Vendrell”.

Enguany està dedicat a textos de diferents autors sobre el Vendrell i es pot trobar a les llibreries, a la Biblioteca Pública Terra Baixa i als museus de municipi.

Per a la seva edició ha comptat amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell.

El preu de venda és de 2 euros.

El Vendrell, 13 de gener de 2022

La Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell engega l’any amb un variat programa d’activitats per a tot tipus d’usuaris que inclou sessions de jocs, presentacions de llibres, activitats infantils i tallers formatius, entre altres propostes.

Infants

El dilluns 24 a les 18:00 h s’ha programat una sessió de jocs de taula destinada als infants a partir de 3 anys. Sota el títol Jocs i llibres cooperatius, l’activitat aprofundeix en la línia iniciada fa uns mesos per la Biblioteca d’incloure els jocs de taula com a part del fons a disposició dels usuaris, potenciant d’aquesta manera les possibilitats educatives i formatives del material lúdic. A més, la proposta forma part del catàleg d’activitats del projecte Edunauta.

També hi haurà una Hora del Conte durant aquest gener destinada als infants a partir de 2 anys. Serà el dimecres dia 26 a les 17:30 h, porta per títol Xirimiri de contes i cançons, i consisteix en una sessió de contes i cançons explicats amb objectes i titelles que anirà a càrrec d’Elena Codó Gómez i En Clau de Clown.

Adults

Pel que fa als adults, el dimarts 25 a les 19:00 h, se celebrarà la sessió mensual del Club de Lectura, que servirà per comentar el llibre Ramona, adéu de Montserrat Roig.

I el món dels llibres i la literatura tornarà a ser el protagonista el divendres dia 28 a les 18:30 h amb la presentació de Querido Pablo. L’acte, organitzat per l’editorial Penguin Random House, comptarà amb la presència de Maria Jaén, l’autora de l’obra.

Per últim, i destinat al professorat d’educació secundària i postobligatòria de la comarca, la Biblioteca, conjuntament amb la Sala de Lectura de Coma-ruga i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès, organitza el Curs de prescripció lectora: com incentivar la lectura entre joves en temps de pantalles. La proposta, que es desenvoluparà en quatre sessions, té com a objectiu principal el d’ampliar i enriquir el ventall de lectures per a joves i docents, i tindrà  com a formadora a la Magda Minguet Arbués.

Totes les activitats esmentades són gratuïtes, però per participar-hi cal fer inscripció prèvia de manera presencial o telefònica a la Biblioteca. En el cas de l’activitat destinada al professorat, s’haurà de formalitzar abans del 18 de gener a través del Centre de Recursos Pedagògics.

 

El Vendrell, 13 de gener de 2021 

Avui el regidor de Secretaria, Hisenda, Recursos Humans i Padró, Baltasar Santos, ha fet un repàs d’alguns dels indicadors més rellevants, tant socials com de funcionament de l’Ajuntament, del començament de l’any 2022.

En relació amb el pressupost municipal, és el primer cop que ja està disponible des del primer dia de l’any, cosa que representa una fita històrica. També en relació amb el pressupost del 2022, Santos ha anunciat que “hi haurà una modificació pel fet que la participació de les aportacions de l’estat experimentaran un augment addicional al previst, la qual cosa suposarà un increment d’ingressos de 835.388 euros per sobre del que s’havia pressupostat”.

Respecta a l’ocupació laboral, el nombre de persones aturades al Vendrell al passat mes de desembre es va situar en 2.961 persones, la qual cosa significa la millor dada des de 2007. També s’ha de remarcar que, a diferència d’altres anys, hi ha més estabilitat i menys estacionalitat en l’ocupació (diferència de persones aturades entre agost i desembre).

Pel que fa al nombre d’habitants, el Vendrell inicia l’any amb un nou creixement demogràfic procedent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona fonamentalment. El nombre d’habitants empadronats al Vendrell a data d’11 de gener de 2022 és de 39.965 persones. Aquest creixement continua situant el Vendrell com un dels municipis més atractius per viure-hi.

I en matèria de contractació pública, l’any comença amb els processos de contractació per dur a terme les obres del c/ Cristina Baixa i el Pont de França, el servei d’ajuda domiciliària, la reforma de la pista d’atletisme, el canvi de gespa al camp de futbol municipal del Camí de Roda i el pla d’aparcaments, entre d’altres.

 

El llibre també fa un repàs a l’electrificació del municipi del Vendrell i la comarca.

El Vendrell, 12 de gener de 2021

En el marc de la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç de Calders, el divendres 21 de gener, a les 7 de la tarda, a la Premsa de Lliura de Mas Borràs, tindrà lloc la presentació del llibre Ja tenim l’electra, escrit per Josep Borrut Casellas i editat per l’Ajuntament del Vendrell.

Electra és un d’aquells mots que al Vendrell s’han utilitzat durant molts anys, que es va generalitzar en l’ús i que cal recordar i reivindicar. Aquest mot apareix com a nom de l’empresa que es va crear al Vendrell el 1909 per distribuir electricitat a la vila. Però també el trobem a les companyies de Vilafranca, Igualada o Reus.

El procés d’electrificació del municipi del Vendrell es va iniciar amb una primera proposta el 1904 de crear una central aprofitant el cabal sobrant d’aigua de Tomoví, però no es va fer efectiu fins al 1909 amb una central tèrmica a la carretera de Santa Oliva.

El Baix Penedès va ser una de les darreres comarques catalanes a tenir electricitat, i aquest procés no va acabar fins al 1952 amb l’electrificació del poble de Sant Vicenç de Calders, després de l’Estació de Sant Vicenç de Calders el 1913 i de Sant Salvador o Coma-ruga el 1923.

A la presentació també hi intervindran Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell; Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Òscar Esquerda, d’Ònix Editor.

El Vendrell, 12 de gener de 2021

 

Avui, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, amb una entrevista al programa Per què? de Ràdio Televisió El Vendrell, ha donat inici a l’any polític. Un any en el que, com ha anunciat, “es faran realitat els principals projectes del mandat”.

Ha aprofitat també per anunciar l’inici dels tràmits de cessió a la Generalitat de Catalunya d’un solar per a l’ampliació de l’Institut Escola Coma-ruga. Aquest centre educatiu va néixer el curs 2020-21 de la fusió de les escoles de primària, els Secallets i el Pla de Mar, oferint per primera vegada estudis d’ESO als nuclis marítims. La intenció és ampliar l’edifici de l’antic Pla de Mar per agrupar tot el centre en un sol equipament.

L’alcalde ha destacat especialment el fet de disposar ja del pressupost municipal aprovat, el que permet iniciar des del primer dia les tramitacions de les inversions i subvencions. Un pressupost que dona per superat l’impacte negatiu de la COVID-19 sobre les finances municipals, recuperant els nivells anteriors a la pandèmia de despesa corrent i subvencions a les entitats.

Kenneth Martínez ha explicat que d’acord amb la planificació de l’equip de govern, aquest 2022 es faran realitat els principals projectes socials, urbans i d’equipaments del mandat. Entre d’altres, l’oficina del DNI, el conveni amb Renfe, la gratuïtat de les escoles bressol, contractes de lloguer social, l’ampliació de l’illa de vianants, el Tabaris, el carril bici o la pista d’atletisme.

Un any durant el qual es renovaran dos dels principals museus, el Museu Pau Casals i els esgrafiats del Portal del Pardo (Museu Apel•les Fenosa), que potenciaran l’atractiu turístic i patrimonial.

Durant aquest 2022, segons l’alcalde, finalitzaran els projectes en curs, es redactaran els projectes que han de donar continuïtat a la transformació urbana; el pla d’aparcaments, el projecte del Parc del Botafoc, del torrent dels Aragalls o de l’edifici Brisamar. Projectes que seran presentats ja a les convocatòries dels fons Next Generation, com s’ha fet amb el de l’ampliació de l’illa de vianants.

L’alcalde, Kenneth Martínez, ha conclòs: “el Vendrell avança i seguirà avançant aquest 2022, farem realitat la transformació del centre de Coma-ruga i del nucli del Vendrell, els nous serveis i la garantia dels drets a l’educació i l’habitatge”.

 

El Vendrell, 11 de gener de 2022

La Regidoria d’Infància i Joventut va programar un conjunt de set espectacles dins el programa del Jokirama per tal que els més petits i les seves famílies poguessin gaudir d’unes vacances de Nadal més entretingudes.

En aquesta darrera edició com en la de l’any 2020, a causa de la pandèmia de la COVID-19, només hi ha hagut una programació d'espectacles. Les tres obres de teatre, el concert de música, l’espectacle de màgia, la discomòbil i la pel·lícula han estat gratuïts i s'hi ha pogut accedir sense reserva prèvia. I per tots aquests espectacles hi han passat un total de sis-centes quaranta persones.

El regidor d'Infància i Joventut, Rubén Gràcia, agraeix la confiança de les famílies que han gaudit dels espectacles i espera que de cara a la pròxima edició es pugui recuperar el format habitual amb ludoteca, tallers i inflables.

El Vendrell, 10 de gener de 2022

El passat 2021 ha anat recuperant-se, a poc a poc, l’activitat cultural de manera presencial al Vendrell, i els seus museus han estat un dels plats forts del dinamisme que s’ha pogut veure a la vila.
El patrimoni local és el mirall d’una comunitat, l’expressió, la memòria i la història de la cultura pròpia, per això, posant aquest patrimoni a l’abast de tothom, els primers que van tornar a donar vida a aquests espais van ser els centres escolars, recuperant propostes i gaudint-ne de noves, ja que, educació i cultura són un ens indissoluble.

A més a més, aquest any els museus es van unir per oferir propostes conjuntes i úniques en un punt del municipi que els vincula de manera innegable, la plaça Nova, des de la qual es pot accedir de manera senzilla als tres equipaments culturals municipals, el Museu Deu, la Casa nadiua de Pau Casals i el Museu Àngel Guimerà. El Dia internacional dels Museus o la clausura de l’estiu van oferir activitats a l’aire lliure i per a tots els públics.
Les rutes culturals van tornar durant la temporada estiuenca més fortes que mai, i diàriament es podia recórrer el Vendrell per conèixer la seva història i llegat.

Des de la Regidoria de Cultura es valora molt positivament aquest any i l’acollida que han tingut aquests espais on aprendre i conèixer la cultura del Vendrell, amb més de 10.000 visitants entre els tres equipaments municipals.
Un dels altres espais que ha permès apropar a la societat els tresors patrimonials i projectar-los a l’exterior ha estat el web dels Museus del Vendrell, que va veure la llum a finals del 2020 i que el 2021 ha arribat a més de 5.000 usuaris, amb 15.000 visualitzacions al seu contingut.

Per tant, els Museus del Vendrell tanquen el 2021 amb bones perspectives i noves propostes i idees per al 2022, per continuar creixent amb la comunitat.

 

El Vendrell, 10 de gener de 2022

El 1r tinent d’alcalde i portaveu del Govern, Christian Soriano, ha presentat avui les noves propostes d’ “El Vendrell Avança”.

Aquest matí el Govern del Vendrell ha presentat les línies mestres del projecte “El Vendrell Avança” per aquest 2022. Després d’un 2021 marcat per la posada en marxa de la gratuïtat de les escoles bressol a P2 i l’inici de les obres de Quatre Fonts i el carril bici, entre d’altres, l’executiu es marca com a principals objectius per aquest 2022 “seguir avançant en la recuperació econòmica i la reactivació social”.

En paraules del 1r tinent d’alcalde, Christian Soriano, “la situació econòmica és positiva;  en nivells d’atur el mes de desembre de 2021 ha estat el millor en 10 anys”. “Aquesta situació, juntament amb una gestió responsable dels darrers governs municipals, ens situa en una situació “moderadament positiva” per encarar l’any 2022”, ha assegurat Soriano.

De la mateixa manera, el primer tinent d’alcalde ha anunciat la gratuïtat del servei psicològic per als i les joves del municipi entre 15 i 30 anys. “Som conscients que una de les principals conseqüències de la pandèmia pels més joves és l’empitjorament de la salut mental. Ens ho diuen les dades i els estudis recents i és per això que des del Govern municipal hem decidit fer gratuït l’accés al servei de suport psicològic”, ha manifestat Soriano. En aquest sentit, el portaveu del govern ha explicat que s’està treballant ja en l’elaboració d’un conveni amb la Xarxa Sanitària de Sant Pau i Santa Tecla per poder oferir aquest servei.

També ha remarcat la necessitat “de lluitar contra l’estigma de la salut mental, sobretot entre els més joves” i que aquesta mesura “esdevé una política pública clara en pro de la cohesió social doncs el nivell de renta ja no serà un obstacle per accedir a un servei tan necessari com aquest”. El servei s’implementarà en els propers mesos.

De la mateixa manera també s’ha anunciat que la campanya “Bons del Vendrell” tornarà a tenir cabuda aquest 2022, en aquest cas en dues fases diferents. “Fruit de l’èxit de la campanya i després de mantenir converses amb els comerços del municipi, hem decidit duplicar la iniciativa i impulsar-la als mesos de març i novembre de 2022, amb una partida total de 200.000€”.

El portaveu del govern ha volgut anunciar també la construcció d’un circuit “agility” per a gossos al barri de Mas d’en Gual, que s’iniciarà al mes de febrer d’aquest any i que servirà “per obrir un espai al municipi on els animals puguin gaudir amb tranquil·litat”.

Segons ha explicat Christian Soriano, aquest 2022 també suposarà la posada en marxa dels pressupostos participatius “més ambiciosos de la història del Vendrell”,  amb un import de 200.000€.  De la mateixa manera s’ha presentat la campanya “Avancem amb Tu” que tindrà la tasca de fer arribar aquest projecte a tot el municipi.

 ©2019 Ajuntament del Vendrell