El Vendrell, 3 de febrer de 2023

A part d’alguns que tenen obert tot l’any, de la mateixa manera que l’any passat, aquest 2023 ja hi ha establiments turístics que avancen la seva obertura aquest mes de febrer i que segurament allargaran la temporada fins a l’octubre o al novembre.

La regidora de Turisme i Platges, Bárbara Peris, ha posat de relleu que “aquest fet s’explica per la bona climatologia, les característiques del nostre territori i les activitats focalitzades a la desestacionalització que es promocionen des de la Regidoria de Turisme: familiars, actives, de salut i de natura”.

A més, aquest any es preveuen unes bones ocupacions per Setmana Santa, pel cap de setmana de Sant Joan i pels ponts de l’1 de maig i de l’11 de setembre.   

L’augment de la recaptació de la taxa turística és un indicador de l’increment de les estades en hotels, càmpings, pensions i cases rurals del municipi.

D’altra banda, la recaptació de la taxa turística del semestre estival del 2022 -d’abril a setembre-ha incrementat en un 17% respecte a l’any 2017. Després de la forta caiguda l’any 2020 a causa de la pandèmia i la recuperació al 2021, la dada d’aquest indicador del 2022 suposa un augment dels visitants que han fet pernoctació al nostre municipi. “Això demostra una clara recuperació, l’atractiu del territori i la bona feina de promoció turística que es fa tant des del sector públic com del privat”, ha dit la regidora Bárbara Peris.

En el moment que es tinguin les dades de la taxa turística del semestre fora de la temporada d’estiu es podrà valorar si el comportament del turisme consolida la desestacionalització d’aquesta activitat tan important per a l’economia local.     

Tot i aquestes dades positives, la regidora de Turisme i Platges ha explicat que “encara queda molt per fer i esperem que els propers projectes com la via de ronda, la renaturalització d’espais, la millora de la senyalització de camins i el Brisamar Cos i Ment, entre d’altres, continuïn mantenint la nostra destinació ben posicionada i atractiva per rebre més visitants durant tot l’any i que facin estades més llargues en els establiments turístics del municipi”.   

El Vendrell, 3 de febrer de 2023

 

Aquests darrers dies s’ha ampliat el nombre de punts de recollida d’oli domèstic existents al municipi amb quatre noves ubicacions: el Francàs, Coma-ruga, l’Edén Park i Bonavista Tennis.

Aquests contenidors s’afegeixen als 13 punts ja existents fins al moment, amb un total de 17 ubicacions.

La recollida de l’oli domèstic és un servei molt important per al medi ambient, ja que l’oli domèstic és un alt contaminant que pot generar molt impacte si s’aboca erròniament a l’aigüera o amb la fracció rebuig.

El Vendrell, 2 de febrer de 2023

 

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha lliurat avui les carteres a sis agents funcionaris de carrera que s’incorporen a la plantilla de la Policia Municipal després de la corresponent convocatòria de concurs-oposició feta a finals de l’any passat. A aquests sis, cal sumar-hi set agents més que s’incorporaran al cos al proper estiu, un cop finalitzin i superin la corresponent formació de l’Escola de Policia de Catalunya que ja han iniciat fa unes setmanes.

En paraules de l’alcalde, amb la incorporació d’aquests 13 agents, el cos de la Policia Municipal culmina un procés de professionalització de la plantilla: “Vam iniciar el mandat amb un percentatge molt important d’agents interins i l’estem acabant amb tota la plantilla professionalitzada i amb plena capacitació”. Aquest fet, segons Martínez, “dona garanties de prestar un servei de seguretat tal com requereix el municipi del Vendrell”.

L’alcalde, acompanyat de la regidora de Policia, Mari Luz Ramírez així com dels comandaments del cos, han donat la benvinguda als nous agents i els han lliurat les corresponents carteres.

Actualment, la plantilla de la Policia Municipal del Vendrell està formada per 93 agents i comandaments. Una dotació de recursos, que segons l’alcalde, s’haurà d’anar incrementant progressivament atès el creixement de població del Vendrell.

El Vendrell, 31 de gener de 2023

L’any 2022 va finalitzar amb unes bones dades de la reducció de l’atur. La xifra de 2.600 persones que actualment estan en atur és de les més baixes des del 2008. Però l’objectiu és continuar reduint l’atur i situar-lo com a mínim a la mitjana catalana.

Una altra bona dada són els 11.600 contractes que es van signar al Vendrell al llarg del 2022, que és la xifra més elevada dels últims anys, sent un 12% més que a l’any 2021. I cal destacar que un gran percentatge d’aquests contractes són indefinits.

Tot i aquestes bones dades, des de l’EINA no es deixa de treballar per desenvolupar programes actius subvencionats pel SOC per a la reducció de l’atur, que aquest any 2023 tenen un pressupost total d’1,8 milions d’euros.

D’entre la varietat de programes, cal destacar els que hi ha adreçats a persones que cerquen orientació laboral; els plans d’ocupació; el Treball a les comarques; el pensat per a joves amb estudis universitaris perquè puguin tenir una primera experiència laboral, i els programes que ajuden a col·lectius que tenen especial dificultat a l’hora de trobar feina ja sigui per l’edat o per gènere (l’atur femení encara és superior al masculí).

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha posat de relleu que “les polítiques actives d’ocupació per lluitar contra l’atur són una prioritat del govern municipal perquè és el principal problema del municipi i de la comarca. Per això, l’acció preferentment de l’EINA en tots els programes subvencionats pel SOC és per afavorir la inserció laboral de les persones que malauradament estan en situació d’atur”.

Més informació: L'EINA Servei d'Ocupació, tel. 900 33 88 33.

El Vendrell, 31 de gener de 2023

L’Ajuntament del Vendrell va celebrar ahir dilluns 30 de gener un ple ordinari.

Albert Rovira Lope va prendre possessió com a nou regidor del grup municipal Som poble–ERC-AM.

Es va donar compte de les actes de Junta de Govern Local dels dies 19 i 27 de desembre de 2022, i 2, 9 i 16 de gener de 2023, i dels Decrets d’Alcaldia.

I es va arribar als acords següents:

Per una unanimitat, es va acordar iniciar el procediment per a la revisió d’ofici del contracte de lloguer amb l’empresa ALQUIBALAT, SL per l’arrendament de mòduls prefabricats.

Amb 13 vots a favor (Govern, 1 vot de la regidora Eva Mata de Som poble-ERC-AM i regidora no adscrita) i 8 abstencions (5 vots de Som poble-ERC-AM, JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), es va aprovar el Pla estratègic de subvencions 2023-2025.

Amb 17 vots a favor (Govern, Som poble-ERC-AM i regidora no adscrita) i 3 abstencions (JxV, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Som Poble-ERC-AM per renovar el “PLA RENOVE” amb un pla de millora dels espais públics amb visió estratègica i elaborat de forma participativa. La proposta es va aprovar amb la incorporació d’una esmena del Govern que reconeix la millora que s’ha fet en aquest mandat a la via pública amb el Pla Renove i la posada en marxa de l’aplicació Cuidem El Vendrell. A partir d’aquest punt ja no es va comptar amb l’assistència de la regidora Eva Mata del grup municipal Som poble-ERC-AM.

Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal Som Poble-ERC-AM per a la creació de la Regidoria de capacitats diverses i accessibilitat, amb la suficient dotació econòmica i de personal per garantir els drets de les persones amb diversitat funcional al Vendrell.

Per unanimitat, es va aprovar la proposta del grup municipal de Junts pel Vendrell per a la redacció d'un pla estratègic del vehicle elèctric.

Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Podem El Vendrell per al nomenament de fill adoptiu del Vendrell al senyor Josep Colomina.

Amb 18 vots a favor (PSC, Som poble-ERC-AM, Cs, Primàries Catalunya, Podem El Vendrell i regidora no adscrita) i 2 abstencions (JxV i AVP-FIC), es va aprovar la moció del grup municipal del PSC, incorporada per urgència a l’ordre del dia, per instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a arribar als acords necessaris per aprovar el pressupost del 2023 de la Generalitat de Catalunya, ja que hi ha aspectes que afecten el Baix Penedès com les ampliacions de l’Hospital del Vendrell i Idiada i la gratuïtat del tram del Penedès de l’autopista C-32. Aquest punt es va aprovar amb una esmena del grup municipal Som poble-ERC-AM sobre el primer punt dels acords en el sentit d’instar també als grups parlamentaris a arribar a acords per aprovar aquest pressupost.

Per unanimitat, es va aprovar la moció presentada pel grup municipal de AVP-FIC, per demanar al conseller i a la conselleria d'Interior el reforç urgent del Parc de Bombers del Vendrell entre 10 i 18 efectius, augmentant la plantilla a curt termini a 40 efectius i a mitjà termini a 48.  

La proposta de resolució presentada pel grup municipal de Primàries Catalunya sobre la situació de l'empresa municipal El Vendrell Comunicació va ser retirada per part del proposant, perquè el que es demanava en els acords ja s’havia fet abans del ple.

Vídeo acta de la sessió plenària: https://actes.elvendrell.cat/sesiones

Valoracions dels grups municipals: https://www.rtvelvendrell.cat/valoracions-del-ple-municipal-ordinari-de-gener/

El proper dilluns 30 de gener, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia
El ple es podrà seguir de forma telemàtica pel web municipal https://actes.elvendrell.cat/sesiones i per RTV el Vendrell.

*La sessió de ple està oberta a l'assistència de públic, que podrà fer preguntes a la sala al finalitzar la sessió i també fer-les arribar per correu electrònic:  


Vols fer una pregunta al Ple?
1. Envia la teva pregunta a pledelvendrell@gmail.com (una per persona, entitat, associació o organització).
2. La pregunta ha de ser concisa, directa, i amb el nom i cognom del regidor o de la regidora a qui s'adreça.
3. El termini per enviar les preguntes finalitza el dilluns 30 de gener, a les 17 h.

Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  
Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

 

 

El Vendrell, 26 de gener de 2023

S’aposta per reforçar el paper de les famílies en la inclusió extraescolar.

Dins del marc de treball de la Taula Inclusiva del Pla Educatiu d'Entorn i l'Ajuntament del Vendrell  s’està treballant per aconseguir la plena participació dels infants i joves amb diversitat funcional en les activitats extraescolars del municipi. En concret, des de fa un curs ja s’han iniciat processos d'acompanyament i suport a infants en activitats a l'Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), a l'Escola d'Art i a La Ballaruga.

Per tal que aquest procés guanyi en qualitat i tingui el major èxit possible,  s’ha començat a elaborar un protocol específic, que permeti alhora arribar cada vegada a més infants i famílies.

En ell s’hi defineixen els nivells de suport i les accions necessàries per a que els infants i joves amb diversitat funcional (DF) puguin participar en les activitats extraescolars del Vendrell amb qualitat i igualtat de drets.

En aquest punt, des de la Taula Inclusiva i l’Ajuntament es vol fer un pas més enllà i que aquest protocol compti també amb l’opinió i la participació de les famílies per millorar-lo i ampliar-lo. Per aquest motiu, a la Taula Inclusiva s’incorpora el Grup de Famílies.

En paraules de la regidora d’Educació, Silvia Vaquero, “la seva opinió ajudarà a fer un disseny de màxims, on la inclusió social de tots infants i joves  del Vendrell amb DF sigui una realitat”.

La incorporació i el paper més actiu de les famílies respon també a la voluntat d’aprofundir en l’atenció a la diversitat i alhora en la personalització de cada cas. El protocol ha de permetre crear un equip entre els professionals i les famílies que ajudi a reduir incerteses i angoixes, a facilitar la presa de decisions o trobar plegats solucions, estratègies i alternatives a situacions que sovint són delicades i complexes.

 

Tal com ha explicat la regidora, “qui coneix millor els infants són les seves famílies i amb elles hem de treballar de la mà, tant des de l’Ajuntament com des de les entitats o les pròpies vetlladores, per obtenir el màxims beneficis per aquests nens i nenes”.

Aquest sistema inclusiu, segons Vaquero, “s’ha de sustentar en una xarxa que a més compti amb l’escola i amb les entitats del territori. Un sistema que es basi en les capacitats, en el que els infants i joves saben fer, en les seves potencialitats i no en les seves mancances”, ha conclòs.

El Vendrell, 26 de gener de 2023

S'han habilitat dos nous espais d'esbarjo per a gossos, un al barri d'El Puig i un altre al Passeig de les Bòbiles. Aquesta actuació és un dels acords del Pressupost 2023 entre el Govern i el grup municipal Podem El Vendrell.

Aquests nou espais se sumen als sis espais d’esbarjo que ja hi ha al municipi: al Mas d’en Gual, als Còdols, a la Muntanyeta, a Sant Salvador, a Coma-ruga i al Francàs.

El Vendrell, 25 de gener de 2023

Es dobla el nombre d’escoles per fer els cursets “Aprèn a fer xató” 

A partir del 21 de febrer, més de tres-cents infants i adults del Vendrell, localitats i comarques veïnes podran inscriure’s als cursets que es desenvoluparan als diferents centres escolars. Com a novetat, es dobla el nombre d’escoles on poder fer aquests cursets i es canvia la manera de fer les inscripcions, que seran totalment digital i que es limiten a 30 inscrits per centre escolar.

Dos-cents infants nascuts entre els anys 2014 i 2008 podran aprendre a fer el xató vendrellenc als diferents centres educatius, que han posat els menjadors a disposició de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató i de la Regidoria de Promoció Econòmica. Les escoles Marta Mata, IE Àngel de Tobies, Pau Casals, Àngel Guimerà, IE Coma-ruga, Sagrat Cor, Àngels Garriga i el Centre d’educació especial Garbí participen en aquests cursets d’aprendre a fer xató més inclusius. Una altra novetat d’aquest any és la possibilitat de poder incorporar vinagre halal als ingredients.

D’igual manera, un centenar d’adults (nascuts l’any 2007 en endavant) podran fer el curset  “Aprèn a fer xató” a l’escola Àngel Guimerà el dimarts 28 de febrer, a les 8 del vespre.

Des d’avui i fins al 31 de gener, ja es poden fer les inscripcions mitjançant un formulari.

Per a qui necessiti suport digital o tingui dificultats a l’hora de completar el formulari d’inscripcions, es pot enviar un WhatsApp al 639 55 08 64 o anar a l’oficina de Promoció Econòmica (c/ Camí Reial, 15-17, 3a planta) del 25 al 31 de gener, de 9 h a 13 h.

Calendari de cursets “Aprèn a fer xató”

Dt. 21 de febrer, ESCOLA MARTA MATA, a les 17 h

Dc. 22 de febrer, IE ÀNGEL DE TOBIES, a les 14.15 h

Dl. 27 de febrer, ESCOLA PAU CASALS, a les 17 h

Dt. 28 de febrer, ESCOLA ÀNGEL GUIMERÀ, a les 17 h

Dc.1 de març, IE COMA-RUGA, a les 14.15 h

Dc. 1 de març, COL·LEGI SAGRAT COR, a les 17 h

Dj. 2 de març, ESCOLA ÀNGELS GARRIGA, a les 17 h

Dv. 3 de març, CEE GARBÍ, a les 15 h

Més informació: fires@elvendrell.net

El Vendrell, 25 de gener de 2023

Les Administradores de Santa Anna 2023 ja estan treballant de ple en la Festa Major d’enguany i una de les primeres accions que duen a terme és la convocatòria per a la selecció de la imatge gràfica de la Festa Major del Vendrell 2023.

Avui dimecres 25 de gener s’obre la convocatòria per a la selecció de la imatge gràfica de la Festa Major del Vendrell 2023. S’hi pot presentar qualsevol persona física major d’edat o emancipada i empreses, professionals o amateurs del món de la comunicació, el disseny i/o art en general.

Al web de l’Ajuntament, a l’apartat de “El Vendrell per temes, Festes, Festa Major” o en aquest enllaç: https://www.elvendrell.net/festa-major-cid-414 es poden consultar les Bases, la convocatòria i els detalls de la mateixa, així com la documentació que cal presentar. Hi ha temps fins el dimarts 21 de febrer de 2023.
Per a més informació també us podeu adreçar al correu electrònic elVdefesta@elvendrell.net, trucar al 977 66 73 79 o bé dirigir-vos a l’antiga Biblioteca (la Rambla, 24 del Vendrell).

 

El Vendrell, 24 de gener de 2023

Avui al matí, a les dependències de l’EINA, s’ha presentat l’atorgament per part del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) d’una subvenció al Baix Penedès del programa “Treball a les comarques” per potenciar i dinamitzar l’activitat i les polítiques d’ocupació amb l’objectiu de reduir l’atur.      

L’Ajuntament del Vendrell, a través de l’EINA, ha estat l’administració que ha sol·licitat aquest programa del “Treball a les comarques”, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Penedès i de l’Ajuntament de Calafell, i en representació de la resta de municipis de la comarca.

Amb el programa “Treball a les comarques”, el SOC promou projectes ocupacionals i de desenvolupament local a diverses comarques de Catalunya amb l'objectiu d'estimular la creació d'activitat econòmica i la generació d'ocupació.  Des del SOC, s’ofereix suport a les entitats locals de les comarques esmentades per dur a terme projectes de caràcter integrat que combinin accions ocupacionals i de desenvolupament local adreçades als següents aspectes:

-Diagnosticar, planificar i executar de manera integrada les actuacions.

-Intervenir sobre el teixit productiu, especialment, en els sectors estratègics.

-Intervenir sobre les persones en situació d'atur, especialment les que conformen els col·lectius prioritaris d'actuació.

La subvenció atorgada pel SOC en l’actual convocatòria és d’un total de 233.755,20 € pel projecte “PLA DE DINAMITZACIÓ OCUPACIONAL COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS. Treball a les comarques 2022”.

S’han contractat 6 tècnics per part de l’Ajuntament del Vendrell: 3 prospectors d’empresa, 2 orientadors laborals i 1 tècnic de governança, els quals realitzaran les següents actuacions emmarcades en 2 àrees:

1) Governança i coordinació

Un tècnic serà el responsable de coordinació i governança i actuarà conjuntament amb la Unitat de governança per a la gestió del projecte, el control dels indicadors, la identificació d’experiències de cooperació territorial, i la reflexió al voltant de les futures polítiques d’ocupació.

2) Programa específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats d'inserció

Aquesta part del Pla està estructurada en 2 línies d’actuació:

- Prospecció d’empreses (compost per 3 tècnics). Es treballarà per a actualitzar i aprofundir el coneixement de l’entorn productiu, i cultivar la relació entre els òrgans d’ocupació i les empreses. Aquesta actuació es preveu que tingui un impacte en el disseny de les polítiques ocupacionals dels propers anys al Baix Penedès.

- Dispositiu d’inserció laboral (compost per 2 tècnics). Es realitzarà atenció a un mínim de 75 usuaris de tota la comarca, i s’organitzaran 30 tallers de competències TIC i d’habilitats transversals amb l’objectiu d’oferir formació al propi municipi a la població desocupada dels 14 municipis de la comarca. A més, hi haurà speed-datings empresarials i visites a empreses per tal d’apropar a les persones en cerca de feina i les empreses. Aquests dos tècnics d’orientació laboral també reforçaran els Serveis Municipals d’Ocupació.

Per concloure, s’ha de destacar que amb aquest projecte és donarà un impuls de les polítiques ocupacionals i de promoció econòmica. També cal posar de relleu el compromís del SOC amb la comarca, i també el treball conjunt de col·laboració del Consell Comarcal i tots els municipis en benefici del Baix Penedès.

El Vendrell, 23 de gener de 2023

Del 3 de febrer a l’1 d’abril del 2023, la Sala Portal del Pardo acollirà l’exposició d’Ignasi Blanch “De Berlín al mar”, un títol que resumeix la trajectòria d’aquest il·lustrador i artista plàstic nascut a Roquetes (Baix Ebre) el 1964.

A la presentació de la mostra, l’escriptor Àngel Burgas explica: “Aquest mar d’avui és el que banya la platja de Sant Salvador, davant del qual l’il·lustrador treballa habitualment. No només són l’aigua i la sorra del Baix Penedès els que deixen empremta en els seus dibuixos, sinó també la llum, el silenci, i les postes de sol hivernals màgiques. Aquests elements mediterranis contrasten molt amb els del seu primer Berlín, a finals de la dècada dels vuitanta del segle XX, quan ell vivia a la capital (aleshores encara no ho era) d’un país de fred, de llum tamisada i tímida, en una ciutat que bullia de creativitat, joventut i aromes de llibertat, que no havia conegut al seu lloc d’origen ni a Barcelona, la ciutat on havia viscut durant els seus estudis universitaris a la facultat de Belles Arts”.

Cal destacar que el 1990 Ignasi Blanch va ser un dels seleccionats per pintar el Mur de Berlín, el que coneixem com la East Side Gallery. El mural Parlo d’amor, que segueix dempeus 33 anys després, parla sobre com cadascú ha d’estimar a qui vulgui, quan vulgui i com vulgui. L’artista va ser l’únic representant de l’estat espanyol en aquesta acció artística. En el 20è aniversari de la East Side Gallery va coincidir amb Olivia Newton John i casualment li va regalar el seu llibre Alícia al país de les meravelles, realitzat juntament amb Àngel Burgas; i així va ser com es van vincular les seves vides fins a la publicació de l’àlbum il·lustrat Liv On de la icònica actriu de la pel·lícula Grease.

Blanch ha il·lustrat molts llibres infantils i col·labora setmanalment a la revista digital Catorze. També es dedica a la docència i ha participat en diversos projectes solidaris. La seva obra és sincera i expressada des de la llibertat i les emocions. A les seves il·lustracions s’hi respira vitalitat banyada de colors roses, vermells i blaus, amb el pur traç del carbonet i el llapis, on les persones en són les protagonistes.

L'exposició s’inaugurarà el proper divendres 3 de febrer, a les 19 h, i es podrà visitar de dimarts a dissabte d'11 h a 14 h i  de 17 h a 20 h (festius tancat).

Foto: Vicens Giménez

El Vendrell, 23 de gener de 2023

És una mesura impulsada pel Govern del Vendrell per universalitzar l’accés a la cultura i fer-la accessible per a tots els sectors.

Aquest matí la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, ha anunciat la creació del projecte “Temporada 3.0” que suposarà una baixada de l’import de les entrades del Temporada per als joves del Vendrell.

Amb l’inici d’aquest projecte la totalitat de les entrades dels espectacles del Temporada tindran un cost de només 3 euros per a joves de 15 a 30 anys “per poder ampliar el dret de l’accés a la cultura sense que el nivell de renda no pugui ser mai un obstacle per fer-ho”.

Un informe del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya destacava que el nivell de renda i la classe socials dels joves són dos elements claus a l’hora d’accedir o no als espectacles culturals, i és per això que des del Govern del Vendrell “es vol obrir les portes dels nostres espectacles culturals a tots els joves”.

L’any 2022 només un 9% dels usuaris totals del Temporada van ser joves, una dada que mostra la necessitat d’impulsar la cultura i fer-la atractiva i, sobretot, accessible a aquesta etapa de la vida. “L’objectiu és fidelitzar la joventut a un oci on la cultura jugui un paper fonamental, que els obri al coneixement i a noves experiències”.

Vaquero ha destacat que “implementar el Temporada 3.0 vol dir anar un pas més enllà del que havíem fet amb l’1x5 i apel·lar directament als 8.000 joves vendrellencs d’entre 15 i 30 anys que es veuran beneficiats per una mesura tan necessària com aquesta”. A més, ha destacat que “sovint, per a persones d’aquesta edat, la renda és un obstacle per poder accedir a la cultura i aquesta és una realitat contra la qual hem de lluitar”.

L’Ajuntament ha publicat aquest dilluns la licitació del nou contracte


El Vendrell, 18 de gener de 2023

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i de Recollida de residus, Núria Rovira, ha anunciat que aquest dilluns 16 de gener s’ha publicat al Perfil del Contractant la licitació del nou contracte del servei de neteja viària. Un nou contracte, ha explicat Rovira, “que representarà un salt qualitatiu molt important en el servei i que ens ha de conduir cap a un Vendrell més net, més amable i més agradable”.

Les empreses interessades poden presentar les seves ofertes fins l’1 de març de 2023 (14.30h). La durada del contracte és de 5 anys i el seu valor estimat és de 12.802.856,34 € (IVA exclòs).

En concret, el contracte presenta una actualització del servei per adaptar-lo a les noves necessitats del municipi amb un 35% més d’inversió -posant 600 mil euros més fins arribar als 2,3 milions d’euros anuals-, amb una ampliació d’hores de servei, amb un reforç de personal i amb na renovació de maquinària per una de més eficient i més àgil. També es preveu que el contracte incorpori eines que permetin fer-ne un millor control i gestió. 

Segons ha explicat la regidora, una altra de les millores del nou contracte serà la incorporació de “solucions permanents a problemes que fins ara s’havien de resoldre amb mesures puntuals com la recollida de les herbes, la neteja dels pipi cans, la neteja de punts de botellades, de grafits o de la sorra que queda quan hi ha inundacions, entre d’altres”.

Núria Rovira ha explicat que també es preveu ampliar els torns de neteja, passant a fer-los tant de matí i tarda com de nit, i que s’incrementarà la presència a tots els barris i urbanitzacions del Vendrell, a més d’intensificar-la en mesos clau, com la temporada d’estiu. El nou contracte també preveu una coordinació més gran amb el servei de parcs i jardins i amb el futur contracte de la recollida de residus. La renovació del contracte de la neteja viària era una de les prioritats de l'Ajuntament del Vendrell, ja que aquest datava de l’any 1999 i no permetia cobrir les necessitats reals del municipi.

Perfil del contractant:
https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?reqCode=viewCn&idDoc=114880463&lawType=

El Vendrell, 17 de gener de 2023

El proper divendres 20 de gener a les 19 h al Museu Deu tindrà lloc la presentació del llibre Fer la bugada al Baix Penedès de Gisela Alcón,  a càrrec de la periodista Carla Clúa Alcón. L’autora vendrellenca està llicenciada en Filologia Anglogermànica i catedràtica de llengua anglesa a secundària. Té un màster en Investigació i Docència en estudis feministes de gènere i ciutadania. Combina el món de la docència amb la literatura i la recerca del món de les dones. Va guanyar la beca d’investigació Jaume Ramon i Vidales convocada per l’Ajuntament del Vendrell l’any 2010 amb l’obra El Vendrell de Maria Julivert Aulés, entre els feminisme i l’esperantisme: societat i cultura als anys 20. Va presentar la recerca sobre Pilar Belmonte Vidal i les primers bibliotecàries de la vila del Vendrell, i sobre el grup Filatelo; va rescatar de l’oblit la cantant d’òpera Carlota Gestí. Així com, inicià una campanya per salvar el safareig de la carretera de Santa Oliva, l’any 2017.

Fer la bugada al Baix Penedès pretén ser un viatge pels municipis de la comarca, per descobrir el patrimoni que representen els safaretjos públics. L’autora dona veu a les dones que recorden la seva feina al safareig creant un espai propi on es cantava, es parlava i plorava. Molts safaretjos públics d’aquesta comarca estan reconstruïts i senyalitzats; per tant, el llibre esdevé una invitació a visitar-los a través dels testimonis de les seves protagonistes.

El Vendrell, 16 de gener de 2023

Des d’aquest dilluns 16 de gener i fins el proper 16 de febrer, la Policia local durà a terme una campanya específica de control i sanció dels vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics, que incompleixin la normativa establerta.

El primer tinent d’alcalde, Christian Soriano, ha explicat que les conductes de risc d’alguns conductors d’aquest tipus de vehicles atempten contra la seguretat de la resta d’usuaris de l’espai públic, sobretot en zones de vianants, voreres, i especialment també, en molts carrers estrets com els que hi ha al nucli històric.

Segons Soriano, “cal conjugar la vessant més pedagògica, com hem anat fent, parlant amb instituts, fent campanyes de sensibilització per diferents canals d’informació municipals, amb la vessant sancionadora. Ara cal anar un pas més enllà, ser més contundent contra l’incompliment de la normativa vigent, sobretot per protegir la seguretat del vianant”.

La campanya vol incidir, doncs, en aconseguir un ús més responsable d’aquest mitjà de transport i evitar al màxim els possibles accidents. Així mateix, també es farà control de la conducció de bicicletes i bicicletes amb pedaleig assistit.

Tal i com ha explicat Christian Soriano, la Policia local ja fa de forma habitual tasques de control del compliment de la normativa en aquesta matèria. De fet, l’any 2022 va interposar 67 denúncies per infraccions de la normativa vigent.

Ara, però, es vol fer un control més específic i per això al llarg del proper mes, la Policia local destinarà 100 hores a realitzar controls especialment centrats a l’illa de vianants. Tot i això, la resta d’agents en servei, mentre no tinguin cap altre servei assignat, també tindran com a prioritat efectuar controls dels vehicles VMP durant el seu patrullatge ordinari per la zona que els correspongui.

Cal recordar que els vehicles de mobilitat personal són dispositius amb motorització elèctrica i velocitat màxima de 25 km/hora ( monocicles, patinets elèctrics i segways). Aquests estan subjectes al reglament general de circulació i per tant, el seu incompliment, pot comportar sancions que van des dels 80 € (en supòsits com entorpir la circulació o crear perjudicis i molèsties innecessàries) a 200 euros (en el cas de conduir un MPV de forma negligent; per conduir utilitzant cascs o auriculars; per transportar més persones de les autoritzades; per circular per una vorera o zona de vianants, etc), a 500 € en el cas de conducció temerària o fins i tot a 1.000 euros per conduir sota la influència de begudes alcohòliques.

El Vendrell, 13 de gener de 2023

Els dies 15 i 16 de març, el jardins de l’Alberg Santa Maria del Mar de Coma-ruga acolliran la 1a edició de la Fira de Formació Professional del Baix Penedès, que té com a objectiu difondre l’oferta formativa comarcal, tant reglada impartida pels centres de secundària com la no reglada que ofereixen els serveis d’ocupació de la comarca.

Aquesta fira de formació professional és un projecte que sorgeix de la cooperació aquests últims anys entre els municipis de la comarca i el Consell Comarcal del Baix Penedès en matèria d'ocupació i desenvolupament econòmic. La fira va dirigida principalment als alumnes que cursen l'ESO i que aviat hauran d'orientar la seva continuïtat formativa.

Les accions previstes s'agrupen en tres àrees i espais:

  • · Carpa I – Estands informatius: Espais habilitats a les carpes perquè les entitats participants (majoritàriament centres de formació) puguin atendre i respondre preguntes dels assistents i informar de les famílies professionals impartides.
  • · Carpa II i Escenari exterior: Exhibició i demostració d'activitats i projectes desenvolupats per les entitats educatives.
  • · Aula externa: Xerrades informatives.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha posat de relleu que “és evident que la formació professional és un dels gran reptes que té el país per ampliar notablement el seu nombre de places. També cal augmentar l’oferta d’opcions i ajustar-la més i millor al mercat laboral. I amb aquesta fira es vol donar a conèixer als alumnes que acaben l’ESO l’àmplia oferta de cicles formatius que ja hi ha a la comarca”.    

Els instituts de la comarca que imparteixen formació professional són: Institut Andreu Nin (el Vendrell), Institut Mediterrània (el Vendrell), Institut Camí de Mar (Calafell), Institut Ernest Lluch (Cunit) i Institut La Talaia (Segur de Calafell).

També es preveuen punts d’informació de centres amb batxillerat, de gremis, de la Fundació Inform, del Consell Comarcal del Baix Penedès, de l’Escola d’Hostaleria del Baix Penedès, de l’Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya (OTG), de l’Oficina Jove del Baix Penedès, de la Cambra de Comerç de Tarragona i  dels Serveis d'Ocupació de la comarca.

El Vendrell, 13 de gener de 2023


La programació del Cicle de Cinema Gaudí iniciada el darrer trimestre de l'any passat seguirà amb noves propostes a l'Auditori del Tívoli de cara a aquest any 2023. El Vendrell es va adherir al Cicle Gaudí el passat mes de setembre, recuperant així l'essència del Tívoli com a sala de cinema. Segons ha explicat la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, la iniciativa ha tingut una molt bona acollida i les quatre primeres pel·lícules han aconseguit aplegar més de 500 persones de públic.

Segons Vaquero, l’aposta pel Cicle Gaudí, inclosa en la programació del Temporada, “és una manera de programar cultura des del record, recuperant espais i recuperant la memòria, recordant com aquest espai emblemàtic del municipi va ser durant molts anys el cinema on, grans i petits, podien gaudir de la projecció de les pel·lícules, així com del fet social que implicava anar al cinema”.

La cartellera prevista per aquest primer trimestre del 2023 arrencarà amb la projecció, el proper dijous dia 19, de la pel·lícula '42 segundos', del director Dani de la Orden i Àlex Murrull. El film és amb versió original castellà, i té una durada de 109 minuts.

El 16 de febrer s'emetrà 'Un año, una noche', del director Isaki Lacuesta, amb versió original francesa, subtitulada amb català, i amb una durada de 130 minuts.

La darrera pel·lícula programada del trimestre serà 'Suro', de la directora Mikel Gurrea, amb versió original en català, que es podrà veure el 16 de març.

Totes les sessions seran a les 20h, a preu general de 4,50 € (3€ pels usuaris de Carnet Jove, Biblioteques de Catalunya i federació d'ateneus).

Les entrades pel Cicle Gaudí ja es poden adquirir a la web www.temporada.cat i de forma presencial a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, els divendres de 10 a 13h, o bé abans de la projecció.

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Fundació SGAE i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta diverses pel·lícules catalanes al llarg de l’any, a un centenar de poblacions de tot el territori.

El Vendrell, 11 de gener de 2023

El projecte de direcció també vol imprimir una mirada més feminista a l’activitat de l’equipament

Aquest dimecres al matí s’ha fet la presentació pública de Nekane Aramburu com a nova directora del Museu Apel·les Fenosa, després que aquesta gestora cultural i museòloga guanyés el concurs convocat per tal de substituir Josep Miquel García, qui s’ha jubilat després d’ocupar el càrrec durant els últims 20 anys.

L’alcalde del Vendrell i president del Patronat de la Fundació Apel·les Fenosa, Kenneth Martínez, ha agraït la tasca de Josep Miquel García i alhora ha donat la benvinguda a Nekane Aramburu, de qui ha destacat “ la seva amplíssima trajectòria en el món de l’art, així com el coneixement de la figura d’Apel·les Fenosa i de tota la seva generació i del context artístic del segle XX”. Martínez ha avançat que la nova direcció representarà un “revulsiu i una nova mirada” a la Fundació i al Museu, “que han de permetre seguir avançant perquè la figura d’Apel·les Fenosa i la seu del Museu -la casa del Portal del Pardo-, siguin un emblema del Vendrell”.

De la seva banda, Nekane Aramburu, ha explicat que, a grans trets, el projecte de direcció que ha desenvolupat per a la Fundació està basat en dues línies: “l’impuls i la sostenibilitat, vinculada al present i al futur del que representa la gestió d’un edifici singular i únic com la Casa del Portal del Pardo”. Aramburu ha afegit que el projecte es centra, doncs, en la projecció de l'entitat en el seu marc de proximitat, però també en la seva internacionalització, per tot el que representen les figures de dos artistes tan rellevants com Apel·les Fenosa i Nicole Florensa.

Nekane Aramburu ha avançat que la seva gestió passarà també per imprimir una mirada feminista a la gestió de l’equipament cultural i per això, en aquest sentit, es vol potenciar la figura de Nicole Florensa com a impulsora de la Fundació.
També ha explicat que al proper mes de març, habitualment dedicat a la visibilització de la dona, des del museu es durà a terme alguna acció relacionada amb Nicole així com amb algunes obres que hi ha al museu com el bust de Dora Maar, una obra que Fenosa va fer amb Picasso, a quatre mans. I és que segons Aramburu, “aquesta figura de Dora Maar ens parla d’una historiografia que no és tan heteropatriarcal com la que tradicionalment ha explicat la història de l’art i també ens permet construir noves maneres de comunicar i de treballar amb la societat actual”.

Un altre dels objectius prioritaris de la nova direcció és seguir enfortint i potenciant el treball en xarxa, tant amb les diferents associacions i agents més propers, com amb altres museus d’autor i equipaments culturals d’àmbit nacional i internacional.

Així mateix, Nekane Aramburu ha expressat la voluntat de treballar el concepte d’”hospitalitat”, obrint espais del Museu per a l’activitat cultural i social del municipi, “recuperant l’esperit de casa oberta que tenia quan hi vivien Apel·les Fenosa i Nicole Florensa. Hem de fer que la gent se senti el museu com a propi”, ha conclòs.

 

 

El Vendrell, 9 de gener de 2023


L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha anunciat una mesura “pionera i referent” que ajudarà a les famílies a estalviar 1.300€ anuals

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha anunciat aquest matí que el Govern municipal del Vendrell ha decidit impulsar la gratuïtat del P1 a les escoles bressol. Aquesta mesura beneficiarà un total de 240 nens i nenes d’un any d’edat durant el curs escolar 2023-2024.

En la roda de premsa, l’alcalde del Vendrell, ha fet un repàs de les principals actuacions que l’Ajuntament del Vendrell impulsarà durant la primera meitat de l’any 2023 dins el “projecte de transformació social, urbana i verda del municipi".
L’alcalde ha destacat que “El Vendrell ha estat el primer municipi en impulsar la gratuïtat del P2 i ara, amb aquesta mesura, es converteix en l´únic municipi que garanteix la universalitat en aquesta etapa educativa”.

El proper setembre, els infants d’1 any matriculats a P1 també tindran plaça gratuïta a les escoles bressol, el que suposarà un estalvi de 1.300€ per curs per a les famílies.

L’alcalde ha afirmat que “la gratuïtat del P2 s’ha demostrat tot un èxit, ja que ha doblat el nombre i percentatge d’alumnes matriculats a les escoles bressol, aconseguint l’objectiu de fer universal el dret a l’educació entre els nens i nenes de 2 anys”.

El passat mes desembre se signaven els nous contractes del servei d’escola bressol, que amplien el nombre d’aules contractades i professionals. Els nous contractes, que amplien el nombre de places, permeten fer gratuït i universal el P1 a partir del curs 2023-2024.

L’alcalde ha subratllat que; “l’ampliació del dret a l’escolarització és una mesura de caràcter educatiu, que afavoreix la igualtat d’oportunitats, la inclusió i la conciliació familiar”.

Martínez ha aprofitat per reclamar a la Generalitat que financiï l’increment de places a les escoles bressol municipals. L’alcalde ha dit que “la gratuïtat del P2 que ha aprovat la Generalitat aquest curs, en realitat, va a càrrec dels ajuntaments i, a més provoca desigualtats entre les famílies en aquells municipis, no en el cas del Vendrell, que no tenen prou places”.

©2019 Ajuntament del Vendrell