El Vendrell, 21 de març de 2023

La regidora de Cohesió Territorial, Bárbara Peris, ha fet una valoració dels treballs en benefici a la comunitat durant l’any 2022, que s’emmarquen en l’acord de col·laboració amb el Departament de justícia de la Generalitat de Catalunya.

Els treballs en benefici a la comunitat són una alternativa a la presó que afavoreix l’educació i la inserció social de les persones penades amb la finalitat de repara el dany causat.

L’Ajuntament del Vendrell acorda amb el jutjat l’assignació d’aquestes persones per desenvolupar les tasques segons les seves habilitat (jardineria, lampisteria, pintura,...) i compra el material necessari per a desenvolupar-les.

Aquest any hi ha hagut col·laboracions en diferents àrees de l’Ajuntament: neteja de camins; manteniment i pintura d’edificis municipals; refugi d’animals; pintura de bancs, zones de pas de vianants i murs de parcs públics; retirada de residus i de plantes invasores de les platges; neteja d’espais esportius i exteriors d’edificis municipals,...

Al 2022 35 persones han realitzat treballs en benefici a la comunitat i s’han dedicat un total de 3.160 hores repartides en 1.081 jornades.

Bárbara Peris ha dit que “es vol continuar amb aquesta col·laboració durant el 2023 per dur a terme tasques de manteniment i de pintura semblants a les que ja s’han fet”.  

El Vendrell, 21 de març de 2023

L’Ajuntament del Vendrell va celebrar ahir dilluns 20 de març un ple ordinari.

Es va donar compte de les actes de Junta de Govern Local dels dies 24 i 27 de febrer i 6 de març; dels Decrets d’Alcaldia, i dels nomenaments i contractacions pel procediment de màxima urgència durant els mesos de desembre de 2022 i febrer de 2023 a l’Ajuntament del Vendrell.

I es va arribar als acords següents:

Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Som Poble-ERC-AM per millorar la gestió de les baixes del professorat i ampliar els horaris d'accés a les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC).


Amb 4 vots a favor (JxV, Primàries Catalunya, Podem El Vendrell i regidora no adscrita), 11 en contra (Govern) i 5 abstencions (Som poble-ERC-AM), es va rebutjar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Primàries sobre la suspensió del projecte de la recuperació dunar de les platges del Vendrell.


Amb 7 vots a favor (Som poble-ERC-AM, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell), 10 en contra (PSC i Cs) i 3 abstencions (JxV, AVP-FIC i regidora no adscrita), es va rebutjar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Podem per sol·licitar el canvi d'ubicació del Festiuet 2023.


Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Podem per ampliar l'habitatge social.


Per unanimitat, es va aprovar la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Podem per sol·licitar la cessió d'espais a AAVV i entitats


Al ple hi va haver l’absència de la regidora Eva Mata (Som poble-ERC-AM).

Vídeo acta de la sessió plenària: https://actes.elvendrell.cat/sesiones

Valoracions dels grups municipals: https://www.rtvelvendrell.cat/valoracions-ple-ordinari-del-mes-de-marc/

El Vendrell, 20 de març de 2023

Amb la nova etapa en la direcció del museu a càrrec de Nekane Aramburu, la seu de la fundació s'estructura per a configurar un museu mes feminista i inclusiu.

A més de la renovació museogràfica s'aniran avançant una sèrie d'activitats obertes.

Henriette Theodora Markovitch (París; 22 de novembre de 1907- París; 16 de juliol de 1997), més coneguda com a Dora Maar, va ser una fotògrafa i pintora francesa, parella de Picasso entre 1936 i 1945.

A la Fundació Apel·les Fenosa s'exhibeixen dos retrats fruit del treball col·laboratiu entre Picasso i Fenosa. L'especialista en història de l'art i experta en Dora Maar, Victoria Combalia, realitzarà una xerrada oberta el proper dissabte 25 de març, a les 12 hores, a la seu del museu al Vendrell.

Es tracta d'una activitat gratuïta, prèvia inscripció, emmarcada en les activitats del mes de març com a mes de lluita pels drets de les dones.

El Retrat de Dora Maar que pertany a la Fundació Apel·les Fenosa és una obra a quatre mans desenvolupada entre Apel·les Fenosa i Pablo Picasso, qui eren amics a París des de 1923. Així va ser confirmat la Picasso Administration després d'un llarg debat per a revelar-ne l'autoria.

El bust de guix és de 1943 i va ser atribuït a Picasso en un llibre publicat el 1971. No obstant això, Nicole Florensa, esposa d’Apel·les va defensar l'autoria conjunta de l'obra, un fet que ha estat ratificat després d'anys. El bust va ser realitzat a quatre mans per tots dos artistes, un fet poc habitual en la trajectòria de tots dos creadors i només possible per la gran amistat i complicitat que els unia. El retrat havia quedat entre les propietats de Dora Maar que van ser subhastades després de la seva mort, en 1997. Va ser llavors quan Nicole els va comprar a l'octubre de 1998 i va agregar a la col·lecció de la fundació. Existeix una publicació dedicada al projecte i editada per la Fundació Apel.les Fenosa amb motiu de la mostra monogràfica “Un retrat a quatre mans” editat en 2017 i actualment esgotada.

Victoria Combalia. (Barcelona1952) és una crítica, assessora d'art i comissària d'exposicions catalana. És una especialista en l'obra de Dora Maar i Joan Miró. Fou nomenada Chevalière des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de la República Francesa.

Per a més informació:  infomuseuapel.lesfenosa@gmail.com

El Vendrell, 20 de març de 2023

Aquest proper cap de setmana la programació del Temporada té una cita teatral, que s'emmarca en el 50è aniversari de la mort de Pau Casals (1973-2023).
Concretament, dissabte s'estrenarà al Teatre Àngel Guimerà «Un concert a la Casa Blanca», una coproducció del Temporada dirigida pel llorencenc Llorenç Rafecas i interpretada pels actors i actriu Mingo Ràfols, Roc Esquius i Mercè Pons.

Pau Casals va oferir un concert a la Casa Blanca, convidat pel president Kennedy. És l'any 1961. Des de l'exili, Casals manté la seva creuada a favor de la pau al món i el retorn de la democràcia a Espanya. Kennedy és la gran esperança per evitar que la guerra freda esclati en una guerra real de conseqüències inabastables.
Casals i Kennedy s’admiren. Però tenen idees ben diferents. El món penja d'un fil, i les tisores per tallar-lo estan en ben poques mans. Tots dos miren més enllà i viuen situacions impossibles, dalt d'un escenari. Dues personalitats fortes i convençudes que es van asseure per parlar cinc minuts i en van parlar més de cinquanta.

Les entrades estan numerades i es poden adquirir a www.temporada.cat. Les persones interessades també les poden comprar de forma presencial, el mateix dia, a la recepció de l'EMMPAC, i tots els divendres no festius, de 10 a 13h, o bé a taquilla, una hora abans de la representació, sempre i quan l’aforament així ho permeti.

 

El Vendrell, 20 de març de 2023

📣 Es comunica que es farà un tractament fitosanitari pel control de l’assecada als xiprers del municipi:

• Dimarts 21/03, al cementiri del Vendrell i al de Sant Vicenç. El tractament serà en horari diürn de 7 a 15h, però els recintes estan tancats al públic.

• Dijous 23/03, als parcs de l’av. Països Catalans, Na Blanca Socias i escola Àngel Guimerà. Aquest tractament serà en horari nocturn entre les 22:30h i les 5:30h. Es produiran restriccions de pas mentre s’apliqui el tractament.

👉 Els productes utilitzats són DECIS PROTECH amb registre número 23.545, ATOMINAL amb registre número 19.764 i ALIETTE amb registre número 15.907.

A la convocatòria del 2022, l'Ajuntament del Vendrell ha rebut de la Diputació de Tarragona les següents subvencions amb matèria de Salut Pública per generar entorns resilients, segurs i saludable:

-per a la contractació de socorristes a les platges del Vendrell (Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs) per un import de 16.348,00 euros,

-i per a actuacions sanitàries, control i alimentació de les 52 colònies de gats ferals al municipi del Vendrell per un import d'11.746,55 euros.

Aquesta actuació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

 

El Vendrell, 17 de març de 2023

Després de la sessió d'aquest dijous al vespre, la programació del Cicle de Cinema Gaudí segueix amb noves propostes, a l'Auditori del Tívoli.

El dijous 20 d'abril es projectarà 'La maternal', en versió original (castellà), una pel·lícula dirigida per Pilar Romero, que va ser una de les triomfadores dels últims Premis Gaudí.

El 18 de maig serà el torn de 'Vasil', d'Avelina Prat (versió original castellà), una tragicomèdia que tracta el tema de la immigració.

El 15 de juny arribarà Isabel Coixet amb el seu darrer documental, 'El sostre groc', una peça que reobre el cas d'abusos sexuals de l'Aula del Teatre de Lleida, i que va rebre una nominació a Millor Pel·lícula Documental als Premis Gaudí i als Premis Goya abans de la seva estrena.

Les sessions seran, com és habitual, a les 20h, a preu general de 4,50 € (3€ pels usuaris de Carnet Jove, Biblioteques de Catalunya i federació d'ateneus).

Les entrades pel Cicle Gaudí ja es poden adquirir a la web www.temporada.cat i de forma presencial a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, els divendres de 10 a 13h, o bé abans de la projecció.

El Vendrell es va adherir al Cicle Gaudí el passat setembre, recuperant així l'essència del Tívoli com a sala de cinema. Aquest espai emblemàtic del municipi va ser durant molts anys el cinema on, grans i petits, podien gaudir de la projecció de les pel·lícules, així com del fet social que implicava anar al cinema.
Des del seu naixement, el Cicle Gaudí s’ha expandit ràpidament pel territori, passant de les 12 sales amb què va engegar el 2016 a la província de Barcelona, al centenar que formen part de la xarxa que cobreix tota Catalunya i part de l’estranger.

El proper dilluns 20 de març, a les 18 h, se celebrarà una sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament del Vendrell amb el següent ordre del dia. 
El ple es podrà seguir de forma telemàtica pel web municipal https://actes.elvendrell.cat/sesiones i per RTV el Vendrell.

*La sessió de ple està oberta a l'assistència de públic, que podrà fer preguntes a la sala al finalitzar la sessió i també fer-les arribar per correu electrònic:  


Vols fer una pregunta al Ple?
1. Envia la teva pregunta a pledelvendrell@gmail.com (una per persona, entitat, associació o organització).
2. La pregunta ha de ser concisa, directa, i amb el nom i cognom del regidor o de la regidora a qui s'adreça.
3. El termini per enviar les preguntes finalitza el dilluns 20 de març, a les 17 h.

Per a més informació sobre els plens, es pot consultar els següents apartats del web:  

Ordres del dia
Actes del Ple (recents)
Actes del Ple (històrics)

 

 

 La nova programació del Temporada segueix aquest dissabte a l'Auditori Pau Casals, amb el grup Las Migas. Quatre dones músiques, guerreres i viatgeres reneixen i es reinventen, una vegada i una altra. Divuit anys després de la seva fundació, ja són un petit clàssic del flamenc més femení, valent i alegre. Amb un recent Latin Grammy (2022) al Millor Àlbum Flamenc pel seu darrer treball «Libres», Las Migas són una de les bandes consolidades més màgiques i internacionals.
Ja al 2020 també van guanyar el Premi de la Música Independent (MIN) al Millor Àlbum Flamenc 2020, tot i que l'èxit els arribava 12 anys després de la publicació del seu primer disc, amb el premi més prestigiós del seu àmbit, el Grammy.

Cada nota del nou àlbum està sentida, pensada, desitjada. Les 10 composicions que formen 'Libres' són una obertura al món, amb estils country, pop americà, música urbana, sempre partint del flamenc i la música espanyola que les caracteritza i els dóna un segell únic.

Les entrades estan numerades i es poden adquirir a www.temporada.cat. Les persones interessades també les poden comprar de forma presencial, el mateix dia, a la recepció de l'EMMPAC, i tots els divendres no festius, de 10 a 13h, o bé a taquilla, una hora abans de la representació, sempre i quan l’aforament així ho permeti.

 

 

El Vendrell, 10 de març de 2023

 

La Taula de Famílies del Pla Educatiu d’Entorn del Vendrell té com a objectiu potenciar la implicació de les famílies en el procés educatiu dels seus fills i filles.  A tal efecte, i reconeixent la importància de la lectura i la comprensió lectora en el desenvolupament educatiu dels infants i joves, la Taula posa en marxa una iniciativa per millorar l’hàbit lector i la comprensió lectora dels nens i nenes del municipi.

Amb aquest objectiu s’adhereix a la campanya impulsada per la Fundació Bofill “Les famílies, aliades de la lectura” que vol promoure l’empoderament de les famílies i la seva capacitació com a element imprescindible per aconseguir aquesta millora en la lectura dels seus fills/es.

Aquesta campanya inclou uns kits pedagògics per donar recursos als adults per tal que la lectura amb els fills/es sigui una estona amable i positiva, i les famílies tinguin eines per saber aprofitar moments, espais i oportunitats per estimular aquest aprenentatge lector, a la vegada que potencien el seu vincle amb els petits de la casa.

Així doncs, per tal de desplegar la campanya al Vendrell, en una primera fase es fa una crida a entitats que estiguin treballant amb infants i/o famílies per tal de formar-les en aquests recursos, per a què en una segona fase siguin aquestes mateixes entitats que puguin traslladar-ho a les seves famílies.

Paral·lelament es programaran accions diverses amb l’objectiu de promoure la implicació de les famílies amb aquest projecte i en una tercera fase es pugui crear una xarxa de famílies lectores per a que entre elles es facin recomanacions, acompanyaments, trobades, etc.

De moment ja està prevista la participació de la Biblioteca Terra Baixa, el Casal Cívic, escoles bressol, escoles de primària, afa’s, La Ballaruga, i s’espera que es sumin altres entitats del municipi.

La sessió formativa dirigida a entitats està programada per al 29 de març, a les 18.30 a La Ballaruga. Hi haurà servei d’acollida pels infants i cal fer inscripció prèvia enviant correu a peevendrell@gmail.com©2019 Ajuntament del Vendrell