10-17_jiro_1wLa Fundació Apel·les Fenosa inaugurarà el proper divendres dia 21 d'octubre, a les 19.30 h, l'exposició "FENOSA I EL JAPÓ". L'exposició, organitzada per la Fundació, il·lustra els vincles de l'escultor amb el Japó a través dels amics japonesos que va trobar a París els anys vint, els assistents japonesos que treballaren al seu taller durant els anys de la postguerra i el viatge que va fer a Tòquio l'any 1966 per inaugurar la seva primera exposició retrospectiva al Japó, on va vendre la major part de les escultures presentades. S'ha editat un catàleg que documenta el contingut de l'exposició, format per les obres del fons de la Fundació però també de col·leccions franceses, de Nova York i de Japó. L'exposició restarà oberta fins a final de març de 2012

L'acte d'inauguració serà presidit per Benet Jané, alcalde del Vendrell i pel cònsol general del Japó a Barcelona, Hidehiro Tsubaki.

PARÍS, ANYS VINT
Quan Fenosa va arribar a París tenia 21 anys i va ser acollit per Picasso, que l'ajudà a instal·lar-se i el va animar a treballar. Entre els nous amics, hi trobà un grup d'artistes japonesos: Kinosuke Ebihara, Takashi Shimizu i Kenzo Okada. Aquests artistes, que formaven part de la colònia de japonesos de l'Escola de París on destacava el pintor Foujita, recordaven el món de la bohèmia i les dificultats que va viure Fenosa a Paris. El pintor Okada, que després va formar part de l'escola expressionista de París, recorda que una nit va cremar tots els seus dibuixos per tal d'escalfar Fenosa i guarir-lo del fred.

ASSISTENTS
A partir de final dels anys quaranta, quan Fenosa recupera la tranquil·litat després de la postguerra, comença a acollir escultors japonesos que li fan d d'assistents. El primer va ser Jiro Hashimoto, a qui seguiren artistes com Yasuo Mizui, Shinya Nakamura o Kenji Yoshida, amb els quals va mantenir una estreta amistat.

VIATGE AL JAPÓ (1966)

L'any 1966, gràcies a les gestions fetes pel seu amic de joventut Kinosuke Ebihara, Fenosa va exposar a Tòquio i assistí a la inauguració, fet que va aprofitar per conèixer el país. Fenosa connectà amb la sensibilitat japonesa i l'exposició va tenir un gran èxit de vendes i de contactes. Allà es va retrobar els vells amics. Retornà a París amb uns vincles encara més forts i amb records del viatge, com ara les estampes japoneses d´Hokusai que s'exposen a la mostra del Vendrell.

Gràcies a l'èxit de la mostra Fenosa va retornar al Vendrell i va impulsar la restauració de la casa del Portal del Pardo, i va repetir aquesta frase: "DEC EL PA A PARIS, EL BENESTAR A BARCELONA I LA GLÒRIA A TÒQUIO".



©2019 Ajuntament del Vendrell