El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. És una espècie invasora que s'ha estès en molts països dels cinc continents, principalment a través de pneumàtics utilitzats i productes de jardineria com ara la Dracaena sanderiana, anomenada vulgarment “bambú de la sort”. A Europa, s’ha establert a la zona del Mediterrani per les seves condicions climàtiques.

Des de la vila es realitzaran actuacions preventives, tant des de l’Ajuntament com a títol particular, per prevenir la proliferació i dificultar-ne la seva reproducció.

 

ACTUACIONS

    L’Ajuntament té contractat un programa de diverses actuacions anuals i  s’actua en els punts més conflictius.

    El tractament es realitza amb larvicides biològics que, al mateix temps, són respectuosos amb la fauna, tant aquàtica com terrestre, i, per descomptat, amb les persones. Es tracta de productes autoritzats per a l’agricultura ecològica que disposen del corresponent registre i fitxes tècniques d’acord amb la normativa vigent.

     

    FITXA TÈCNICA DE L’ESPÈCIE

       

      Nom vulgar: Mosquit tigre

      Nom llatí: Aedes albopictus 

      Ordre: Diptera

      Família: Culicidae

      Mida: entre 5 i 10 mm

      Aliment: La femella s’alimenta de sang de vertebrats i el mascle de nèctar.

       

      Reconeixement

      Es caracteritza per les potes ratllades, de color blanc i negre, i el cos petit, també blanc i negre. No són fàcils de veure, ja que són de vol molt àgil, tenen una mida petita, de 5 a 10 mm, i es mouen a prop de terra. La femella està equipada amb una trompa fina i allargada que utilitza per xuclar la sang de vertebrats per nodrir els seus ous. El mascle, en canvi, s’alimenta de nèctar.

      A diferència d’altres mosquits, el mosquit tigre pica a qualsevol hora del dia.

      Cicle biològic

      El seu cicle biològic presenta les fases d’ou, larva, pupa i adult. Les fases immadures són aquàtiques, larva i pupa, mentre que l’adult és de vida aèria.

      El mosquit tigre cria en petites masses d’aigua estancada, com ara gerros amb aigua, plats de testos, bidons o pneumàtics. El desenvolupament de les larves mai té lloc en piscines ni grans dipòsits d’aigua, ni tampoc en grans basses d’aigua. Per aquest motiu, és molt important que els ciutadans eliminin aquests recipients de les seves llars.

      Problemes relacionats

      La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits. A diferència dels mosquits autòctons, el mosquit tigre pica principalment durant el dia i produeix un gran nombre de picades. Tot i això, no suposa un risc per a la salut, ja que no s’ha detectat, ni a Catalunya ni a Europa, que hagi actuat com a vector de cap malaltia.

      Com evitar les picades

      Per evitar les picades del mosquit podeu fer servir mètodes senzills com els següents:

      • Instal·leu teles mosquiteres que n'impedeixin el pas als edificis per finestres, portes i altres obertures
      • Porteu roba de màniga llarga, pantalons llargs (és recomanable que siguin de color clar) i mitjons.

      Si feu servir un repel·lent, seguiu els següents consells:

      • Utilitzeu-lo només a l'exterior i durant el temps necessari. Seguiu les indicacions d'ús, especialment pel que fa al nombre d'aplicacions diàries recomanades.
      • No l'apliqueu a menors de 2 anys i eviteu usar-ne per a nens més grans. No l'apliqueu mai a les mans dels infants.
      • No l'apliqueu a la roba.
      • Quan ja no sigui necessari, renteu-vos bé la pell amb aigua i sabó.
      • Si teniu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge o bé truqueu al telèfon de Sanitat Respon 24 hores del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: 902 111 444.

      Què cal fer en cas de picades?

      • En cas de picada, renteu i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic. L’amoníac o altres bases són molt útils. En cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

       

      CONSELLS

        Per tal de prevenir la presència del mosquit tigre se n’ha de dificultar la reproducció. Per això, us demanem la vostra col·laboració i que seguiu les següents recomanacions:

        Per tal d’evitar les acumulacions d’aigua

        • Cobriu els forats i depressions del terreny que puguin acumular aigua, sobretot en les zones de drenatge o canals de desguàs.
        • Buideu i mantingueu net qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua.
        • Canvieu sovint l’aigua dels plats de les plantes i dels plats dels animals domèstics.

          En basses i piscines

          • Buideu setmanalment les basses i les piscines de plàstic i cobriu-les amb una tela mosquitera.
          • Manteniu les piscines tapades mentre no en feu ús.

            Els cementiris

            S'han qualificat com a d'indrets amb alt risc de presència del mosquit tigre. Són excel·lents llocs de cria, ja que hi troben petites acumulacions d'aigua on poden dipositar els ous i, per tant, cal prendre el mateix tipus de mesures:

            • No poseu les flors naturals en gerros només amb aigua. En aquest cas, afegiu-hi altres elements com ara gel o esponges, o ompliu el recipient amb sorra fins a sobrepassar la superfície d'aigua. D’aquesta manera hi haurà la humitat necessària per tal de mantenir la flor viva.
            • Si són flors artificials, feu un forat al recipient.
            • Si feu servir testos, no hi poseu plats a sota. En general, si eviteu les acumulacions d'aigua en qualsevol lloc ajudareu a controlar la proliferació del mosquit tigre.

              ©2019 Ajuntament del Vendrell