Hi ha dos tipus d’escarabats: la Blatta orientalis i la Periplaneta americana. La primera espècie és coneguda com a escarabat de cuina, i se la coneix amb una gran diversitat de denominacions vulgars: panerola, cuca molla, cuca panissera, cucaratxa, etc. La segona, en canvi, és originària de l’Àfrica però es va descobrir a Amèrica, d’aquí el seu nom. Va arribar al port de Barcelona entre final dels anys 80 i principi del 90, i s’ha estès per tot el territori. S’adapten immediatament a diferents ambients, però prefereixen les condicions càlides de dins dels edificis.

Són insectes que han perdut parcialment, o totalment, la capacitat de volar, encara que mantenen dos parells d’ales típiques dels insectes gairebé atrofiades en els estadis adults.

L’Ajuntament del Vendrell du a terme actuacions per prevenir i dificultar-ne la seva reproducció.  

ACTUACIONS

L’Ajuntament té contractat un programa de diverses actuacions anuals que actuen en els punts més conflictius, sobretot en el clavegueram. El tractament es realitza mitjançant productes químics que són tòxics per als  escarabats.

FITXA TÈCNICA DE L’ESPÈCIE

Nom vulgar: Panerola, cuca molla, cuca panissera, cucaratxa, etc.

Nom llatí: Blatta orientalis / Periplaneta americana 

Ordre: Blattodea

Família:  Blattidae   

Mida: Blatta orientalis, 25 mm; Periplaneta americana, 30 mm

Alimentació: Generalment són omnívores, encara que també s’alimenten de materials en descomposició i restes de menjar

Reconeixement

La femella de totes dues espècies és lleugerament més gran que el mascle.

Blatta orientalis: Presenta unes tonalitats que van del marró fosc al negre, i té un cos brillant. El mascle té dues ales llargues de color marró que cobreixen gairebé tot el cos, que és més estret que el de la femella. Cap dels dos pot volar.

escarabat_blatella_orientalisfinal

Periplaneta americana: Les femelles tenen l’abdomen més ample que el del mascle, que és més allargat. Tots dos tenen ales (en el cas del mascle, les ales sobrepassen l’abdomen, per això poden realitzar petits vols d’un parell de metres). Són de color vermellós i tenen un marge groguenc a la regió del cos, just darrere del cap.

escarabat_perpalenta_americanafinal

 

Cicle biològic

Tenen tres etapes de desenvolupament: ou, nimfa i adult.

Les femelles produeixen una ooteca, un estoig que conté diversos ous, i la duu sobresortint de la punta de l’abdomen durant dos dies. Llavors dipositen els ous en llocs ocults i escletxes. Les nimfes immadures emergeixen de l’ou al cap de 6-8 setmanes després de la posta, i requereixen un període de maduració d’entre 6 i 12 mesos. Les adultes poden viure un any, durant el qual les femelles poden arribar a produir una mitjana de 150 individus.

Problemes relacionats

Com que s’alimenten de brossa, matèria orgànica en descomposició i estan immerses en les clavegueres, aquests insectes poden ser vectors de diverses malalties com ara conjuntivitis, gastroenteritis, asma, al·lèrgies, etc.  

CONSELLS

Per tal de prevenir la presència de les paneroles als habitatges i dificultar-ne la seva reproducció, s’han de seguir les recomanacions següents:

  • Protegir les obertures exteriors amb mosquiteres.
  • Tapar els desguassos de terra i de les piques.
  • Eliminar les restes d’aliments i d’aigua.
  • Emmagatzemar correctament les deixalles i mantenir les escombraries tapades.

©2019 Ajuntament del Vendrell