pa beneit 2014

La Festa del Pa Beneit és una de les tradicions més característiques i emblemàtiques del nostre municipi. El seu origen és medieval (quan el pa era la base de l’alimentació de la població) i es remunta a la benedicció que antigament es feia de la farina vella abans de segar el blat nou. La celebració es duia a terme a la vuitada de Corpus, ja que era la temporada que coincidia amb la sega.

Actualment, la festa s’ha traslladat a la primera setmana de juliol i s'ha canviat una mica la manera de celebrar-la, adaptant-la als nous temps. Fa anys que els diversos barris de la vila gaudeixen d’unes festes plenes de diversió i de competitivitat sana: les Festes del Barri.

Durant una setmana, a cada barri li pertoca un dia per organitzar la seva festa commemorativa, una jornada en què destaca principalment l’emblemàtic pa beneit, l’activitat més relacionada amb els orígens de la festa. Es tracta d’un cercabarri pels carrers de la vila, protagonitzada per diverses parelles que es vesteixen amb els guarniments propis de l’ocasió (pinta, mantellina blanca i clavells vermells al cap i al pit, les noies, i a la solapa, els nois) i que porten a beneir la coca. Així doncs, l’altra protagonista del cercabarri és la coca de sucre, que ha derivat del pa originari i que la noia duu sobre una fusta folrada amb tela blanca i coberta amb una mantellina. 

Altres actes lúdics que es realitzen són el repic de campanes i el llançament de coets des del campanar que anuncien l’inici de cada festa, la plantada i la cremada de les originals falles que critiquen els fets més rellevants de l’any, els espectacles infantils que es duen a terme durant el dia, els sopars de veïns de cada barri, els concerts i balls de fi de festa que s’organitzen per a tothom qui vulgui passar una bona vetllada…

Tots els actes tenen la seva essència i les comissions de cada barri s’encarreguen d’organitzar-los tenint en compte cada detall, la qual cosa els permet diferenciar-se dels barris de la competència i guanyar la picabaralla (en el fons amistosa) que hi ha entre ells.

La celebració sempre comença el primer dissabte de juliol amb el Barri del Serrallo i Font de la Menya, anunciant la festa el divendres abans a les 14 h des del campanar; seguidament és el torn del Barri de França, el dilluns següent, i així consecutivament: dimarts, el Barri de la Carretera; dimecres, el Barri de la Plaça Nova i Barceloneta i dijous, el Barri de la Plaça Vella. El Barri de La Muntanyeta clou les Festes el dissabte.


Salutació de la regidoria

EvaS DSC 1756Tenim a tocar una de les festes més genuïnament vendrellenques: les festes del Pa Beneit. Uns dies en què l’ambient de festa s’estén pels barris i atrapa des dels més petits fins als més grans. Tot i el seu origen religiós, avui el Pa Beneit al Vendrell és sinònim d’animació al carrer, de tradició, de música, d’espectacles, de sàtira, de pólvora...

De ben segur, ja fa alguns mesos que les comissions dels barris s’han posat mans a la feina per embastar un programa d’actes atractiu i amb personalitat pròpia. A tots ells, des de l’Ajuntament del Vendrell els agraïm l’esforç i l’empenta per preparar aquestes programacions, buscar col·laboradors i fer-nos gaudir d’uns dies inoblidables.

Els vendrellencs i les vendrellenques tornarem a escoltar les matinades recorrent els carrers del barri, anunciant el dia de festa, i a la tarda, gaudirem de les cercaviles d’infants, nois i noies i parelles adultes que, mantenint la tradició, lluiran la coca a l’afanyador, les mantellines i els clavells.

També riurem amb els espectacles; tafanejarem totes les falles per copsar la visió satírica que en fan de l’actualitat municipal i, fins i tot, de la pròpia competència entre barris; soparem a la fresca, amb una bona conversa amb amics i veïns, i ballarem també amb els conjunts i les orquestres. Sens dubte, un magnífic pla per encetar l’estiu!

Gaudiu del Pa Beneit!

Eva M. Serramià
Regidora de Cultura i Festes

 

06 27 Pa Beneit
Del 7 a l 14 de juliol de 2018

CONSULTEU EL PROGRAMA

Organitza: Comissió del Barri del Serrallo i Font de la Menya, Comissió del Barri de França, Comissió del Barri de la Carretera, Comissió del Barri de la Plaça Nova i Barceloneta, Comissió del Barri de la Plaça Vella i Comissió del Barri de la Muntanyeta.

 

 

Webcam El Vendrell
Webcam Plaça Nova
facebook_48twitter_48