El Vendrell, 12 de juliol  de 2024

Aquesta segona quinzena de juliol ve carregada de propostes vinculades a Àngel Guimerà, ja que s’aproxima la data en què morí el dramaturg, i que dona sentit a l’Any Guimerà: el 18 de juliol de 2024 farà 100 anys que ens va deixar.

És per aquest motiu que el Vendrell, la població que el va veure créixer i formar-se com a poeta i dramaturg, i Barcelona, la ciutat que el veié morir, seran les responsables de dur a terme el vessant més institucional de l’efemèride.

Guimerà morí durant la dictadura de Primo de Rivera, però un cop s’acabà, cada 18 de juliol, es convertí en una tradició portar flors a la seva tomba per recordar-lo i homenatjar-lo. Així doncs, rememorant aquest costum, el 17 de juliol es farà una ofrena floral a la tomba d’Àngel Guimerà que es troba al Cementiri de Montjuïc de Barcelona, impulsada per l’Ajuntament del Vendrell i la Institució de les Lletres Catalanes. Serà a les onze del matí i comptarà amb la col·laboració dels actors Carme Sansa i Enric Majó.

L’endemà, 18 de juliol, serà el torn del Vendrell, amb una ofrena floral a l’escultura que té el dramaturg a la cruïlla del carrer de Roda amb l’avinguda del Baix Penedès. Serà a dos quarts de set de la tarda. Hi participaran entitats de la vila i comptarà amb l’actuació d’Esther Segovia i Rubén Torres, alumnes de l’EMMPAC, i l’acompanyament musical de Jordi Pascual.

Tot seguit, a dos quarts de vuit, el jardí del Museu Deu acollirà una tertúlia que porta per nom “Guimerà: 100 anys”, organitzada per Òmnium Cultural, en la qual intervindran Martí Romaní, Neus Oliveras i Joan Lluís Bozzo, moderada per Àngels Santacana, amb la col·laboració dels grallers Tocats de Canya.

A més a més, durant tot el dia, la Casa Museu Àngel Guimerà oferirà portes obertes per a qui vulgui conèixer de més a prop la seva vida i obra.

Seguint amb les activitats guimeranianes del mes, el dilluns 22 de juliol, la Companyia Flamenca de Tarragona, sota la direcció de Beatriz Higueras i Inés Rubio, presentarà un espectacle a la Casa Museu Àngel Guimerà anomenat Guimerà: poemes en dansa, una proposta que combinarà dansa, recitació i música en directe, i que comptarà amb la participació d’Antonio Santiago, el Ñoño, a la guitarra, i Encarna Laínez recitant poemes.

El dimarts 30 de juliol i el dijous 1 d’agost, el Museu Pau Casals i el col·lectiu Terra i Taula tornen a organitzar els maridatges musicals. Aquest any, però, molt lligats a la figura d’Àngel Guimerà i el llibre L’art de ben menjar, escrit per les germanes Adriana i Sara Aldavert, amb qui convisqué el dramaturg bona part de la seva vida.

L’últim dia del mes, el 31 de juliol, tindrà lloc la inauguració del mural Homenatge a Guimerà, dissenyat per l’il·lustrador Ignasi Blanch, que es troba a la façana lateral de la Casa Museu Àngel Guimerà. La presentació tindrà alguna sorpresa a càrrec de la companyia Teia Teatre.

Sense oblidar que aquest diumenge 14 de juliol es farà la segona representació de l’espectacle Un petit Mar i cel, una adaptació familiar de l’obra teatral Mar i cel de Guimerà, a càrrec del Grup de Teatre La Lira Vendrellenca. En aquesta ocasió serà al vaixell pirata que es troba a la platja de Sant Salvador.

El Vendrell, 11 de juliol de 2024

Ahir a la tarda es va presentar la 45a Cursa Popular Vila del Vendrell, organitzada per Runners El Vendrell amb el suport de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament del Vendrell.

Més informació i inscripcions: https://tuit.cat/y59w8

El Vendrell, 9 de juliol de 2024

A mesura que s’apropen les dates, la regidoria de Cultura popular i els Administradors de Santa Anna van desvetllant més novetats al voltant de la Festa Major d’aquest 2024. En concret, aquest matí, han explicat que una de les apostes fortes és augmentar el caràcter inclusiu de tots els dies i actes de la festa.

Així per exemple, el Nostrefoc del dissabte 20 de juliol a la Rambla inclourà una plantada en silenci de les 18.30h a les 19h i les cercaviles de Festa Major tindran també el seu espai de cercavila tranquil·la, que enguany s’ubicarà al carrer dels Cafès cantonada amb ctra. del Doctor Robert per guanyar en amplitud.

I com a novetat, els Administradors de Santa Anna han explicat que enguany s'ha creat la Plaça de Traca i Mocador (a la Plaça del Tívoli) un espai on es faran activitats lúdiques adaptades per a tothom durant els quatre dies de Festa Major. Això es combinarà amb una mostra de la cultura popular, per acostar la Festa Major a tots els col·lectius, ja sigui per perdre la por al soroll o als elements de la festa i tenir l’oportunitat d’interactuar o per animar-se a participar-hi.

L’objectiu d’aquesta plaça és poder aconseguir que estigui adaptada a tothom i que tots els assistents se sentin involucrats en les activitats que s’hi duen a terme.

També per tal que la Festa Major arribi al màxim de persones possibles, els Administradors han avançat que tota la cartelleria i programes incorporen el llenguatge de pictogrames.

La regidora de Cultura popular, Mariona Figueras, ha celebrat aquesta aposta dels Administradors per anar ampliant el caràcter inclusiu de tota la festa major i els ha agraït la feina de tot l’any per bastir un programa d’actes divers i atractiu per a tots els públics.

Actes previs

Com ja és tradicional, i per anar escalfant motors, la Festa Major d’aquest 2024 arrencarà amb diverses propostes prèvies, com per exemple, la d’aquest divendres 12 de juliol: la inauguració de la botiga de Santa Anna i la presentació de l’Apadrina de la Festa Major (19.30h, La Fusteria). A la Fusteria tothom hi podrà trobar informació de la festa i adquirir tot el marxandatge que s’ha preparat, ja sigui de manera individual o a través de packs.

L’altre gran acte previ i ple de simbolisme serà el nomenament dels Portants d’Honor 2024, que es durà a terme aquest proper diumenge 14 de juny, a les 20h, a l’Auditori del Tívoli de l’EMMPAC. Enguany els Portants seran Nativitat Castejón Domènech, Neus Oliveras Samitier, Francesc Ripoll Sonet i Josep M. Vendrell Perera.

Programa Festa Major 2024

 

El Vendrell, 10 de juliol de 2024

Del 12 al 20 de juliol, el Festival oferirà una programació formada per vuit concerts de la mà d’artistes internacionals i nacionals que interpretaran una àmplia varietat de programes de música de cambra

Aquest divendres torna al Vendrell un dels festivals de música més esperats del territori, el ja tradicional Festival Internacional de Música Pau Casals.
Enguany, celebrant la 43a edició, el Festival tindrà lloc del 12 al 20 de juliol i, sota el títol “Sentir els músics romàntics”, comptarà un any més amb artistes internacionals i nacionals que interpretaran una àmplia varietat de programes de música de cambra centrats en la música del romanticisme. L’artista i músic Marina Durany s’incorpora a aquest gran esdeveniment, a través de la creació de la imatge del Festival, per tal que aquest sigui una vivència única, creant una atmosfera que submergirà al Vendrell en el sentir dels músics romàntics.


L’Ajuntament del Vendrell i l’Auditori Pau Casals, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’Associació Amics de l’Orgue del Vendrell han programat un total de 7 concerts, entre els quals 5 grans concerts a l’Auditori de Sant Salvador i 2 concerts al centre del Vendrell representant el lligam de la vida de Pau Casals amb el municipi del Baix Penedès.


El concert inaugural tindrà lloc divendres 12 de juliol a les 20h a l’Auditori Pau Casals. Enguany anirà a càrrec del duo format per la violoncel·lista Anne Gastinel i la pianista Claire Désert que interpretaran grans obres reconegudes de l’Europa romàntica de compositors com Schumann, Chopin i Grieg.


El director artístic, Bernard Meillat, també destaca altres concerts del Festival, com el de dissabte 13 de juliol que comptarà amb el baríton Benjamin Appl que, acompanyat de Jorge Viladoms al piano, ha imaginat un programa especialment dedicat a Pau Casals i Victòria dels Àngels. El programa inclou dos lieder de Brahms interpretats per Victòria i Pau a Puerto Rico, dues cançons del Mestre, una sorprenent excursió a l’Amèrica Llatina i periple pel món dels lieder romàntics amb Schubert.

Cal remarcar també la presència de dues violinistes excepcionals: Carolin Widmann que, en el seu concert del 19 de juliol, interpretarà sonates de Schumann, Brahms i Fauré, amb l'acompanyament al piano de Gabriele Carcano, i Antje Weithaas, que juntament amb Jonathan Brown, Erica Wise i els Solistes de l’Orquestra del Festival Pau Casals, seran els intèrprets del concert "Oda a la joventut" del 18 de juliol. A més, Weithaas i els Solistes de l’Orquestra del Festival Pau Casals oferiran també el concert "La cara brillant del Romanticisme" l’últim dia del festival.


Finalment, el concert de Mischa Maisky i Martha Argerich programat pel 16 de juliol s’ha hagut de cancel·lar per causes de força major. Ambdós artistes lamenten no poder ser-hi en aquesta ocasió.


El 16 de juliol a les 20h “El Festival obre les portes”. L’Auditori Pau Casals i el Museu Pau Casals obriran les seves portes de 18:30h a 20:30h. La finalitat és apropar el Festival i el Mestre a la ciutadania; podrem submergir-nos en l’univers Casals i el leitmotiv d’aquesta edició: Sentir els músics romàntics. L’artista Marina Durany, creadora de la imatge i de l’escenografia del vestíbul de l’equipament dissenya una experiència profunda convidant-nos a entrar i sentir.

A continuació, a les 21h, la música sortirà a la plaça Bach, presidida per l’escultura de Subirachs, on podrem gaudir de la projecció d’arxius de vídeo de Pau Casals interpretant i dirigint: “Pau Casals en imatges”. Tot plegat un bon motiu per conèixer el 43è Festival de Música Pau Casals.


D’altra banda, també cal destacar dos concerts que es faran a dos punts molt especials del Vendrell. El 15 de juliol l’Església Parroquial acollirà “Bach majestuós”, un concert d’orgue de la mà de Benjamin Alard, un dels organistes més sol·licitats del món i el primer músic en dècades a qui se li va demanar que enregistrés les obres completes de Bach per a orgue i clavecí. Altrament, el 17 de juliol la Plaça Nova serà l’escenari del concert “Música al cor del Vendrell”, interpretat pels Solistes i l’Orquestra de Cambra del Festival Pau Casals.

Per últim, tres activitats molt especials complementen la programació de la 43a edició: un concert festiu a càrrec dels alumnes de piano de l’Escola Municipal de Música Pau Casals que interpretaran diverses obres de compositors romàntics el 14 de juliol a l’auditori de l’escola; una classe magistral a càrrec de Benjamin Alard el 16 de juliol a l’Església Parroquial del Vendrell i un concert a càrrec dels solistes de l’Orquestra del Festival Pau Casals, exclusiu per a col·laboradors del Festival, al Museu Pau Casals.

Venda d’entrades
Les entrades pel Festival es poden adquirir a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell els divendres no festius de 10h a 13h, a l’Auditori Pau Casals durant tots els dies que hi hagi concert del Festival de 10h a 13h o a taquilla, una hora abans de la representació, sempre i quan l’aforament així ho permeti. A més, també es poden comprar al web www.auditoripaucasals.cat

El Vendrell, 9 de juliol de 2024

El govern municipal atribueix l’increment de les sancions a una major presència policial al municipi i una intensificació dels controls contra les conductes incíviques

Aquesta setmana s’han conegut les dades sobre les sancions interposades per la Policia local per infraccions contra l’Ordenança de Convivència i Civisme en el primer semestre d’aquest any 2024. Les dades mostren com si en tot l’any 2023 es van generar liquidacions per valor de 97.000 euros en sancions contra l’Ordenança, aquest 2024, en només sis mesos, se n’han generat per valor de 186.000 euros.

Unes xifres que han estat valorades positivament pel regidor de Seguretat Ciutadana, Christian Soriano, que explica que “les dades demostren una correlació directa entre l’augment de la presència policial al Vendrell que estem promovent des de principi de mandat i l’augment de la pressió sobre l’incivisme”.

En concret, els expedients oberts aquest primer semestre de l’any han estat majoritàriament per infraccions en matèria de tinença d’animals (46); de molèsties de soroll (45); d’ocupació de la via pública (32); de temes mediambientals i de residus (32); d’activitats econòmiques (31), de vehicles (23) i de consum de begudes alcohòliques a la via pública.

Segons Soriano, “les dades demostren que anem en la bona direcció però encara queda feina per fer. L’objectiu és fer un Vendrell més ordenat, més net, més cívic i més segur” . 

©2019 Ajuntament del Vendrell