CAPÍTOL I.- OBJECTE I ÀMBIT D’APLICACIÓ

Article 1.- Objecte d’aquesta ordenança

La present ordenança té per objecte la regulació de la venda no sedentària exercida en els mercadets existents al terme municipal, i en els què successivament s'hi instal·lin o constitueixin.



Article 2.- Àmbit d’aplicació.

La present ordenança serà aplicable als mercadets del terme municipal que actualment són els que es celebren a la Plaça del Born, Plaça Francesc Macià, La Rambla, carrer dels Cafès, Avinguda Parlament de Catalunya, Plaça Nova, Passeig Marítim, sense perjudici dels què es puguin crear.



CAPITOL II.- DISPOSICIONS GENERALS

Article 3.- Definició i activitat.

El mercadet ambulant és aquell que desenvolupa les seves activitats comercials fora d'un establiment permanent, de caràcter periòdic, i les realitza en instal·lacions desmuntables o transportables, incloent-hi els camions-botiga, en un emplaçament urbà autoritzat a tal efecte, que comprèn la venda al detall d'articles alimentaris, de simple ús, d'antigualles i d'altres dintre del marc de la legislació vigent. Pel que fa als productes d'alimentació, l’Ajuntament determinarà quins articles es podran vendre i en quins Mercadets.



Article 4.- Ubicacions.


Fora dels perímetres determinats per als mercadets autoritzats i dels llocs que, dins d'aquells, es fixin prèviament, resta terminantment prohibida la venda no sedentària en el terme municipal.



Article 5.- Canvi d’emplaçament

En el cas que per raons d'interès públic s'hagi de modificar l'emplaçament d'un mercadet, l'Ajuntament procurarà emplaçar-lo en el lloc que reuneixi les millors condicions possibles, una vegada valorades les circumstàncies i les característiques de caràcter general que, en cada moment, concorrin al municipi.


A tals efectes, l'Ajuntament donarà audiència als venedors per a què puguin formular les propostes que estimin més adients, mitjançant les associacions que, degudament constituïdes, els representin.



Article 6.- Horaris i constitució.

Els mercadets ambulants tindràn lloc els dies que assenyali l’Ajuntament, que actualment són:


-       Plaça del Born: cada dia.
-       Plaça Francesc Macià: dimarts i divendres matí.
-       La Rambla: cada divendres matí.
-       La Rambla antiquaris: cada 2n dissabte de mes.
-       Carrer dels Cafès: cada divendres matí.
-       Plaça Nova: cada divendres matí.
-       Av. Parlament de Catalunya: cada divendres tarda.
-       Passeig marítim: dijous, divendres, dissabte i diumenge tarda.


En cas de coincidir algun d’aquests en dia festiu, s’avançarà al dia anterior immediat.


Els llocs de venda s'instal·laran entre les 7.30 i les 8.30 hores, i es retiraran entre les 13.30 i 14.30 hores.


Fora dels horaris de constitució del mercadet no es permetrà la instal·lació de llocs de venda, ni la circulació de vehicles , ni el seu estacionament en el recinte.



Article 7.- Associacions de marxants.

Les associacions de marxants degudament constituïdes, representaran als venedors i col·laboraran amb l'Ajuntament en tot allò que estigui relacionat amb els mercadets, per tal d'aconseguir una millor organització i control del mateix.




CAPÍTOL III.- DE LES PARADES DE VENDA

Article 8.- Destinació de les parades de venda.


A les parades només es podran vendre els gèneres i els productes d'acord amb la seva autorització, la qual s’ajustarà a la classificació que l’Ajuntament atorgui a cada Mercadet.


No s'autoritzarà en els mercadets la venda de productes, especialment els alimentaris, que per llur forma de presentació o per altres circumstàncies no compleixin les normes técnico-sanitàries exigides.



Article 9.- Nombre de parades per titular

Cada usuari només podrà disposar com a màxim d’una única parada en un mateix mercadet.



Article 10.- Mides de les parades

L’amplada de cada parada serà la que marqui en cada mercadet el regidor-delegat del servei.



CAPITOL IV.- AUTORITZACIONS I FUNCIONAMENT DE LES PARADES.


Article 11.- Requisits per tal d’exercir la venda no sedentària


Per a l'exercici de la venda no sedentària als mercadets, els venedors hauran de complir, en tot cas, els requisits següents:


1)       Estar donats d'alta en l'epígraf o els epígrafs corresponents a la quota de l'impost d'activitats econòmiques, amb expressió exacta del tipus de mercaderia que destinaran a la venda, i estar al corrent de pagament.


2)       Estar donats d'alta en el règim de la Seguretat Social que els correspongui i al corrent de pagament de les cotitzacions procedents.


3)       Complir tots els requisits que estableixin les reglamentacions específiques a aplicar als productes que tinguin en venda.


4)       Quan es tracti de comerciants estrangers, acreditar, a més a més, que estan en possessió dels permisos de residència i de treball per compte propi, així com acreditar el compliment d’allò que estableix la normativa específica vigent.


5)       Disposar de l’autorització municipal per exercir la venda no sedentària en el lloc precís.


6)       Satisfer els preus que les ordenances municipals estableixin per aquests tipus de vendes.


7)       En cas de tenir personal assalariat o familiars ajudants, haurà d'aportar documents acreditatius d'estar al corrent dels pagaments de les cotitzacions a la Seguretat Social.



Article 12.- Concessió de l’autorització.

Prèvia sol·licitud de l'interessat i comprovació dels requisits exigits a l'article anterior, l'Ajuntament podrà atorgar l'autorització d’ocupació de cada lloc de venda.


Aquesta autorització haurà d’ésser exhibida de manera visible i permanent en les parades de venda, i expressarà l’indret precís on ha d’exercir-se l’activitat, els productes que s’autoritzen, les dades de l’usuari, i totes les altres dades que siguin d’interés per al desenvolupament de l’activitat autoritzada.



Article 13.- Persones que no poden obtenir autorització.


No es podrà donar autorització per ocupar la parada a favor de persones que hagin estat sancionades per infringir les regles sanitàries que han d’observar o per haver dut una conducta incívica o que hagi causat problemes de convivència.


Tampoc no podran ser autoritzats a ocupar parades els menors d’edat no emancipats.



Article 14.- Durada de l’autorització.

L'autorització es concedirà pel termini d'un any, renovable anyalment prèvia sol·licitud que haurà de formular-se un mes abans de finalitzar cada any i documents acreditatius del compliment dels requisits exigits a l’art.11


Als venedors amb caràcter eventual els serà lliurada en el moment d’adjudicar el lloc i només serà vàlida per al dia designat.



Article 15.- Revocació.

Podrà ser revocada per incompliment de la llei i de les ordenances municipals i no donarà dret, en aquests casos, a indemnització ni compensació de cap mena.



Article 16.- Torn d’espera.

Les sol.licituds de venedors que estiguin en possessió de la documentació exigida i que no puguin ésser ateses per manca d’espais passaran a integrar un torn d’espera que es regirá fonamentalment pel següent ordre de preferència:


1.- Ser resident al municipi del Vendrell, donant-se preferència als què acreditin trobar-se en atur i no rebin cap prestació per desocupació o estiguin en situació de precarietat econòmica degudament justificada.


2.-       Antiguitat de la sol·licitud

3.-       El tipus d’article a vendre per la seva peculiaritat, novetat o interès per al mercadet.


4.-       L’ordre cronològic de presentació d’instància.


Article 17.- Formes d’obtenció d’autoritzacions

En cas de produir-se la baixa d’un venedor per qualsevol motiu regulat a la present ordenança, l’espai vacant resultant per aquest concepte es cobrirà, si séscau, mitjançant l’adjudicació d’un lloc per sol.licitant, seguint els criteris establerts a l’art.16.


En cas d’haver-hi sol.licitants en torn d’espera per ampliacions de parada i que estiguin situats al costat del què causa la baixa, tindran preferència sobre els primers, seguint els criteris establerts a l’article 16.


En el cas que l’Ajuntament determini la instal.lació d’un nou mercadet, per atorgar les noves autoritzacions es tindran en compte els criteris de l’article 16, sempre que l’Ajuntament no determini una altra forma d’adjudicació.



Article 18.- Parades per a eventuals o temporers.

Podran autoritzar-se parades amb caràcter temporal pel termini que fixi la pertinent autorització.



Article 19.- Emplaçament de les parades

Cada venedor tindrà assignat un número o números d'ordre en el mercat, segons el plàning aprovat per l'Ajuntament, el qual número caldrà respectar en establir-se el lloc de venda de cada venedor. Els titulars de les parades hauran d'instal·lar-se als emplaçaments que d'acord amb el número d'ordre de cadascuna d'elles, els hagi estat assignat.



Article 20. Traspàs de parades.

Les autoritzacions per a l'ocupació d'una parada no són transferibles. Excepcionalment, podran ser transferides en els supòsit de mort, impossibilitat física o jubilació, i en aquests casos serà anul·lada l'autorització i lliurada de nou, si ho sol·liciten, a favor del seu cònjuge o fills, que reuneixin les condicions establertes en l'article 11.



Article 21.- Traspassos il·legals.

Qualsevol supòsit de transferència, subarrendament o que qualsevol de les operacions de venda que es realitzessin, no fossin per compte de l’usuari, donarà lloc a la immediata anul·lació de l'autorització municipal, sense perjudici de les altres sancions que, d'acord amb la normativa aplicable, l'Ajuntament pogués imposar a l'infractor.


Article 22.- Ocupació de la parada.

Les parades de venda hauran de ser ocupades pel titular de l’autorització podent exercir l’activitat en nom del comerciant, el seu cònjugue i els seus fills, així com els empleats que estiguin donats d’alta a la Seguretat Social per compte del titular comerciant, havent de vendre el mateix gènere i anar al mercadet amb les mateixes instal·lacions i vehicle del titular.



Article 23.- Tancament de Mercadet

A dos quarts de nou del matí es considerarà tancat el Mercadet. Els llocs que hagin quedat lliures podran ésser ocupats, per parts iguals, pels venendors titulars de les parades confrontants amb la què hagi quedat vacant aquell dia. En qualsevol cas, l'encarregat del mercadet comprovarà que les persones que ocupin l'espai vacant siguin realment els titulars de les parades confrontants amb la vacant.


CAPÍTOL V.- LES OBLIGACIONS DELS VENEDORS

Article 24.- Taxes.

Els pagament dels preus de tarifa que hagin de satisfer els venedors ambulants amb autorització seran aquells que fixi en cada moment l’ordenança fiscal.

En el cas que el venedor, durant la vigència de l'autorització, renunciés a la mateixa, no tindrà dret a què se li retorni cap quantitat de les ja abonades per avançat.



Article 25.- Pagament fora de termini.

Els rebuts que no hagin estat efectius durant el període voluntari comportaran un recàrrec del 20 %, i els interessats perdran els drets sobre les respectives parades reservades a ells, en el supòsit que, en els quinze dies següents al que se li comuniqui l’impagament, no compleixin amb la indicada obligació.

Conseqüentment, les referides parades quedaran lliures per a l'adjudicació als venedors inscrits en el torn d'espera.


Article 26.- Pagament de rebuts.

A efectes de facilitar el pagament dels rebuts, es podrà sol·licitar la domiciliació bancària.

Aquells que no desitgin domiciliació bancària hauran de fer efectius els imports a la tresoreria de l'Ajuntament.


Article 27.- Anuncis.

Queda prohibit qualsevol tipus de publicitat amb altaveu o aparells similars, així com a crits.



Article 28.- Expositors.

Queda prohibit utilitzar l’exterior de les parades com a expositor d’articles.

No es podran col·locar fora de les mides establertes, ni en les marquesines de les parades, articles o productes que impedeixin la visibilitat de les altres parades, puguin obstaculitzar el pas, o presentar un perill per als vianants.


Article 29.- Absències.

Es podrà produir la manca d’assistència al mercat durant tres dies de mercat consecutius, sis alterns en el termini d’un semestre o deu dies alterns en el termini d’un any, sense que això representi la pèrdua dels seus drets.

Aquestes absències no eximeixen del pagament de la totalitat del trimestre.



Article 30.- Obligació d’assitència.

Llevat de les absències especificades a l’apartat anterior i els casos justificats, els venedors hauran d’assistir setmanalment al Mercadet corresponent i, en cas contrari, perdran a tots els efectes, l’autorització corresponent.


Article 31.- Vacances.

En el supòsit que qualsevol usuari volgués prendre vacances o descans durant un temps superior als quinze dies en un any ho comunicarà per escrit a l’Ajuntament amb quinze dies d’antelació, com a mínim, a la data proposada.

L’Ajuntament podrà accedir, sempre que continuïn obertes parades anàlogues per a no deixar sense proveïments el Mercadet.


Article 32.- Peses i mesures.

Les balances, les peses i les mesures que utilitzin els venedors seran els que s'hagin establert legalment. Les peses i les mesures que s’usin a la parada seran sempre del sistema mètric decimal degudament contrastats per la Delegació d’Indústria.


Les operacions de pesar i mesurar s'efectuaran sempre davant del públic i tots els compradors tindran dret a fer-se comprovar, per l'encarregat del mercadet, el pes i les mesures de les mercaderies, així com l'exactitud de les balances i les peses que siguin utilizades pels venedors, procedint a la seva retirada immediata en el cas que no donin el pes exacte, sense perjudici de les sancions que, d'acord amb la normativa aplicable, l'Ajuntament pogués imposar a l'infractor.

 


Article 33.- Inspecció.

Els venedors no podran oposar-se, sota cap pretext, al reconeixement dels seus llocs respectius i dels articles que expenguin pel personal de l’Ajuntament degudament autoritzat.


Article 34.- El pagament de mercaderies

Els venedors admetran com a pagament de les mercaderies tota la modena estatal de curs legal, qualsevol que sigui la seva classe o valor.



Article 35.- Preus


No es podrà augmentar el preu de cap article dins del dia, un cop començada la venda.


Article 36.- Higiene en la venda

Estarà totalment prohibit en els mercadets:

a)       Exhibir els productes a la venda directament damunt el sòl o paviment, i sempre que llurs característiques de volum i pes ho permetin hauran de situar-se a una altura, respecte al nivell del sòl, no inferior a vuitanta centímetres.

b)       Embolicar les mercaderies amb papers que hagin estat ja utilitzats i de pes superior a l'autoritzat o impresos.

c)       Cuinar i encendre foc dins del mercadet sense prèvia autorització.

d)       Vessar aigua als carrers destinats al públic, encara que aquesta aigua estigui neta.

e)       La venda ambulant de qualsevol classe fora dels llocs destinats a l'efecte.

f)       Vendre articles en mal estat i tot el que sigui perjudicial per a la salut. L'encarregat que observi la venda d'articles en mal estat, ho notificarà immediatament a l'Ajuntament, que podrà adoptar les mesures correctores adients, a la vista de l’examen que hagi efectuat prèviament l’inspector de sanitat.


g)       Entrar mercaderies en hores que no siguin les fixades per a tal fi. S'hauran d'atendre per a la seva descàrrega les instruccions que dictarà l'Ajuntament.

h)       Dipositar escombraries o deixalles en llocs que no siguin els que s'hagin assenyalat per a tal fi, aixi com llençar sobre els carrers del Mercadets les aigües utilitzades per a la neteja de la parada o per al rentat de qualsevol classe d’objectes o articles.


Article 37.- Canvis d’article

Els venedors no podran canviar l'article de venda per al què tenen permís sense una autorització de l'Ajuntament, la que es podrà atorgar, en el seu cas, atesa la millor conveniència per al servei.


Article 38.- Neteja

En finalitzar l'horari de venda, els venedors hauran de deixar la superfície ocupada i zona d'influència completament neta. En cas de no fer-ho, l'Ajuntament podrà imposar les corresponents sancions als infractors.


Una vegada finalitzada l’activitat, els venedors hauran de situar les corresponents bosses d’escombraries degudament tancades en els seus respectius números de parada.


Article 39.- Obligacions de cada parada.

Serà obligatori a cada parada:

a)       Tenir a la vista del públic totes les existències dels articles que es venguin sense que se'n pugui, per tant, apartar, seleccionar, o amagar una part, exceptuat el cas que, per la seva quantitat i forma de disposició, no puguin ser col·locats tots a la vista.

b)       Col·locar els cartells necessaris per a què es comprengui, de manera que no hi hagi dubtes, el preu dels articles que s'hi vénen amb l'indicatiu de la classe de cada un d'ells, i no es permetrà durant les hores de venda que s'augmenti el preu que figuri en els esmentats cartells.


Article 40.- Prohibicions dels llocs de venda.

Resta prohibit als llocs de venda:

a)       Vendre mercaderies o gèneres de qualsevol classe a l'exterior de les parades, passadissos, etc., per la qual cosa cada usuari es limitarà a ocupar estrictament l'interior de la parada que regenti.

b)       Convertir la parada en un magatzem de capses buides, sacs i d'altres materials pertanyents al venedor i que alterin les característiques estètiques o sanitàries del lloc.


Article 41.- Obligacions dels venedors.

Els venedors estaran obligats a:

a)       Observar la més exquisida higiene i neteja en la presentació i venda dels articles del seu comerç.

b)       Exposar a la vista del públic totes les existències de què disposen per ser destinades a la venda del dia, que permeti la capacitat de la parada.

c)       Usar bones formes i maneres en les seves relacions entre ells, igualment que amb el públic i amb l'encarregat del mercat.


Article 42.- Persones que no poden exercir la venda.

Estarà prohibit l’exercici com a venedor a tota persona que pateixi alguna malaltia contagiosa o que no reuneixi les normes sanitàries exigides a tal fi.


CAPÍTOL VI.- ELS COMPRADORS

Article 43.- Queixes o reclamacions.

Els compradors se subjectaran al règim del mercat i hauràn d’adreçar llurs queixes i reclamacions a l'encarregat del mercat, el qual les elevarà al regidor de mercats.


Article 44.- Comportament.

Els compradors es veuran obligats especialment a guardar el màxim ordre en el recinte del mercadet, i no provocaran aldarulls, baralles ni escàndols i no tocaran les mercaderies que estiguin exposades per a la venda.


Article 45. Dret a la comprovació de pes.

Tots els compradors tindran dret a la comprovació per part de l’encarregat del servei del pes o les mesures de les mercaderies adquirides en els Mercadets.


CAPÍTOL VII.- EL PERSONAL MUNICIPAL AL SERVEI DE MERCADET

Article 46.-

Els mercadets municipals depenen directament de l'Alcalde que serà representat pel regidor delegat de mercats.


Article 47.- Encarregats.

El regidor de mercats designarà el personal que, en qualitat d'encarregats, hagin de romandre als mercats. Aquesta designació podrà recaure en el personal que presti els seus serveis a l'Ajuntament o que, essent aliens al mateix, siguin contractades a l'efecte per a prestar aquest servei.


Article 48.- Tasques de l’encarregat.

Correspondrà a l'encarregat indicar la col·locació als venedors dels seus respectius llocs de venda, resoldre les incidències que poguessin sorgir en la instal·lació i desenvolupament del mercadet, control de documentació, vigilància del compliment de la normativa reguladors i atenció dels suggeriments i reclamacions dels compradors i venedors, així com qualsevol altra atribució que li sigui delegada pel regidor de mercats. Pel que fa a la matèria sanitària, posarà qualsevol incidència que observi en coneixement de l'Ajuntament.


En tot cas, restarà obligat a donar compte puntual i periòdicament, de tots els fets i incidències a què es refereix el paràgraf anterior al regidor de mercats.


Article 49.- Ordre públic.

La matèria d'ordre públic correspondrà a la policia local, sota les ordres i les instruccions del regidor delegat.


CAPÍTOL VIII.- INFRACCIONS I SANCIONS.

Article 50.- Responsabilitat del venedor

El titular de l’autorització serà sempre i, en qualsevol cas, responsable de les infraccions que s'hi produeixin en l'ordre administratiu o penal.


Article 51.- Mesures cautelars.

L’ajuntament vigilarà i garantirà que els titulars de les autoritzacions compleixin allò que estableix la llei i la present ordenança, i es podrà arribar com a mesura de cautela, en cas d’infracció, a intervenir els productes exhibits pels venedors, sense perjudici de les sancions que, si s’escau, correspongui imposar al pressumpte infractor, en virtud del que estableix la llei i la present ordenança.


Article 52.- Infraccions de prestacions de servei.

L'incompliment del disposat en aquesta ordenança podrà originar infraccions que es classificaran en lleus, greus i molt greus.

1.- Es consideraran com a faltes lleus:

a)       La manca de tracte correcte respecte dels clients i altres venedors.

b)       La no exhibició de l'autorització municipal en lloc ben visible, durant la celebració del mercat.

c)       L'exposició de mercaderies fora del lloc que els hagi estat assignat.

d)       La falta de neteja a les parades i zona d'influència, i la d'endreçament dels venedors.

e)       En general, l'incompliment de qualsevol de les disposicions que es contenen en aquesta ordenança, i l'incompliment de les obligacions imposades, sempre que expressament no se li assigni una altra qualificació.

2.- Es consideraran com a faltes greus:

a)       Frau en el preu o qualitat dels productes a la venda.

b)       El canvi de l'emplaçament de la parada de venda sense l'autorització corresponent.

c)       La circulació de vehicles en el recinte del mercadet fora de l’establert.

d)       Provocar baralles o escàndols

e)       La comissió de la tercera falta lleu en un any.

f)       Comissió d'actes que alterin l'ordre intern del mercadet.

g)       Alteracions il·legals o antireglamentàries del preu de les mercaderies.

h)       Venda d'articles no autoritzats.

i)       Disposar de personal no autoritzat en el lloc de venda.

j)       Venda d’articles en condicions dolentes exceptuant que amb això es posés en perill la salut de les persones.


3.- Es consideraran con a faltes molt greus:


a)       El traspàs de la parada, subarrendaments o cessions de qualsevol mena, llevat dels casos previstos en la present ordenança.

b)       El desacatament ostensible de les disposicions o mandats dels òrgans de l'Ajuntament.

c)       La reiteració de faltes greus de qualsevol naturalesa en una any.

d)       La comissió d'actes que comportin una alteració de l'ordre públic.

e)       La venda d'articles en condicions dolentes i perilloses per a la salut de les persones.

f)       L'exercici de la venda sense l'autorització corresponent.

g)       Falta de pagament del canon en els terminis establerts a l’ordenança fiscal.

h)       L’abandonament injustificat del servei durant més de tres dies de mercadet consecutius, més de sis d’alterns en el termini d’un semestre o mes de deu dies alterns en el termini d’un any.




Article 53.- Sancions


Per raó de les faltes l'Ajuntament podrà imposar sancions en el sentit següent:

Les faltes lleus podran ser sancionades amb la suspensió de l'autorització d’un a cinc dies hàbils i/o multa de fins a 10.000 pts.

Les faltes greus podran ser sancionades amb suspensió temporal de l'autorització de cinc a vint dies hàbils i/o multa fins a 25.000 ptes.

Les faltes molt greus, amb la suspensió temporal d’un a sis mesos o, si la naturalesa de la falta ho requereix, amb la caducitat absoluta de l'autorització sense cap dret a indemnització i/o multa fins a 30.000 ptes.

La reiteració d'una falta molt greu comportarà automàticament la caducitat de l'autorització i multa de fins a 50.000 ptes.

En tot els casos, les sancions s'imposaran amb subjecció al procediment sancionador regulat a la Llei de procediment administratiu.


CAPÍTOL IX.- RECURSOS I RECLAMACIONS


Article 54.- Recursos.


Contra les disposicions o instruccions que en matèria de mercadets dictin els òrgans competents de l'Ajuntament, podrà interposar-se qualsevol reclamació que s'estimi convenient davant l’Alcalde que resoldrà el que calgui, aixi com exercitar-se els recursos administratius o jurisdiccionals previstos en les disposicions vigents.



CAPÍTOL X.- DISPOSICIONS FINALS

Primera.-

Qualsevol dubte en la interpretació d'aquesta ordenança així com els casos no previstos en els seus articles, seran resolts per l'òrgan competent.


Segona.-

En tot el que no estigui previst en aquesta ordenança, s'estarà al què estableix la Llei 1/1983 de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, de data 18 de febrer, o la norma que estigui en vigor en cada moment, així com a la resta de disposicions legals i reglamentàries que incideixin en la matèria regulada per la present ordenança i a les ordres emanades de l'autoritat municipal sobre el particular.

Tercera.-

La present Ordenança entrarà en vigor als vint dies de la seva publicació al butlleti oficial de la provincia. 

 

©2019 Ajuntament del Vendrell