La prevenció d'incendis forestals al municipi del Vendrell: un camí complex i ja molt avançat
Els Ajuntaments tenim atribuïdes les competències sobre prevenció i extinció d'incendis, així com en matèria de protecció del medi, d'acord amb el que preveuen l'art. 25.2, lletres c) i f) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de Règim Local i l'art. 66.2, lletres c) i f) del Text Refós de la Llei municipal i de Règim Local de Catalunya, aprovat per Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril.
Per prevenir els incendis, al municipi del Vendrell disposem de diverses eines:
- El plànol de delimitació de mesures de prevenció d’incendis forestal del municipi del Vendrell [aprovat]
- El Pla Municipal de Prevenció d'Incendis forestals (PPI) [aprovat]
- El projecte executiu d’obertura i manteniment de les franges perimetrals de prevenció, de les parcel·les interiors i zones verdes boscoses del municipi del Vendrell [en revisió, en coherència amb el projecte d'establiment]
- El projecte d'establiment del servei de Prevenció d'Incendis Forestals al municipi [en redacció]
- i davant les emergències, el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) [aprovat]
______________
1. El plànol de delimitació de mesures de prevenció d’incendis forestal del municipi del Vendrell.
El plànol de delimitació és la documentació a elaborar i aprovar per cadascun dels ajuntaments, que determina les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions afectades per la Llei 5/2003, de 22 d’abril. En conseqüència, és una declaració dels nuclis que queden afectats per la llei.
El seu objectiu és establir mesures de prevenció d’incendis forestals als nuclis urbans històrics i primigenis, urbanitzacions i instal·lacions i edificacions aïllades, pels municipis d’alt risc d’incendis.També és l’eina necessària pels ajuntaments per a obligar als particulars (i a les urbanitzacions no traspassades) a aplicar les mesures de prevenció a les seves propietats o, en cas que sigui necessari, faculta a l’ens municipal per poder executar aquests treballs, amb l’autorització dels propietaris, podent revertir-los els costos.
- El procediment d'aprovació del plànol de delimitació a l'Ajuntament del Vendrell va seguir la tramitació següent:
En data 29/11/2021 el Ple de l’Ajuntament del Vendrell aprova inicialment el plànol de delimitació.
En data 24/05/2022 el Ple l’aprova definitivament.
En data 22/09/2022 es publica l’EDICTE al DOCGC sobre aprovació definitiva del plànol de delimitació de les mesures de prevenció dels incendis forestals al municipi del Vendrell. Podeu accedir-hi clicant l'enllaç.
Podeu consultar el plànol de delimitació clicant aquí. Plànol de delimitació 2022
2. El pla municipal de prevenció d'incendis forestals del Vendrell [PPI]
Les zones i períodes d’alt risc d’incendi forestal durant el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre s’estableixen a l’annex 1 del DECRET 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals.
En aquest cas, el Vendrell està declarat com a municipi d’alt risc d’incendi forestal. Les entitats locals situades en zones d'alt risc d'incendi forestal han de disposar d'un pla de prevenció d'incendis forestals en els termes que estableix l'article 40 de la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya. el qual ha de ser tramès al DARP per ser aprovat.
El procediment d'aprovació del PPI a l'Ajuntament del Vendrell va seguir la tramitació següent:
En data 07/07/2023 el Ple municipal aprova inicialment el PPIF.
En data 22/08/2023 l’Ajuntament ho publica a l’eTauler.
En data 11/01/2024 la a Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de GENCAT, Anna Santijas, resol:
Aprovar el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals del Vendrell, núm. PIF 644, vigent fins el 31 de desembre de 2027.
Podeu consultar el PPI clicant aquí. Pla de prevenció 2023.
3. El Document Únic de Protecció Civil Municipal [DUPROCIM]
Els plans de protecció civil són eines de planificació que estableixen el funcionament i l'organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències o risc greu.
Els plans de protecció civil poden ser territorials, especials i d'autoprotecció:
- Els plans territorials preveuen, amb caràcter general, les emergències que es poden produir en el seu àmbit. Els nivells bàsics de planificació són el conjunt de Catalunya i els municipis, tot i que poden haver-hi plans d'àmbit territorial supramunicipal.
- Els plans especials es refereixen a riscos concrets, la naturalesa dels quals requereix uns mètodes tècnics i científics per avaluar-los i tractar-los. Aquests plans s'han d'elaborar d'acord amb les directrius bàsiques previstes a la norma.
- Els plans d'autoprotecció preveuen, per a empreses, centres i instal·lacions determinades, les actuacions en cas d'emergència que es puguin produir com a resultat de la seva pròpia activitat i les mesures de resposta en cas de situacions de risc, catàstrofes i calamitats públiques que els puguin afectar.En general, els plans de protecció civil els elaboren les entitats interessades, com els ajuntaments, els consells comarcals, les indústries i instal·lacions o la mateixa Direcció General de Protecció Civil.L'entitat interessada insta l'òrgan competent perquè aprovi el pla. L'homologació de plans de protecció civil correspon a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Posteriorment es formalitza la inscripció en el Registre general de plans de protecció civil.
- El procediment d'aprovació del DUPROCIM a l'Ajuntament del Vendrell va seguir la tramitació següent:
En data 26/04/2021 el Ple municipal aprova el DUPROCIM per tal de continuar amb la seva tramitació i homologació.
En data 10/12/2021 la Generalitat aprova i homologa el DUPROCIM. - Trobareu aquí el DUPROCIM aprovat per l'Ajuntament i homologat per la Generalitat: https://elvendrell.net/plans-
demergencies-cid-883