El Vendrell, 17 de juny de 2024

 

L’Ajuntament del Vendrell, en concret des de la Regidoria d’Urbanisme i l’EINA, s’ha contractat l’elaboració d’un mapa complet de l’activitat econòmica del municipi i amb una anàlisi específica de l’activitat comercial. Aquests dies se n’estan fent diverses presentacions tant al govern com a àrees de l’Ajuntament, així com al sector comercial del municipi.

En paraules de l’alcalde, Kenneth Martínez, “per nosaltres el comerç de proximitat és prioritari. Som un municipi fonamentalment comercial per història, per actualitat i per voluntat de continuar sent un centre comercial no tan sols comarcal sinó a nivell regional”. “Ens calia, per tant, una radiografia del comerç i sobretot una comparativa amb altres poblacions semblants a les nostres per veure les mancances, les fortaleses i les oportunitats”, ha afegit Martínez.

Tal com ha explicat David Nogué, de l’empresa EIXOS, per a fer el mapa comercial del Vendrell l'equip de geògrafs de l'observatori Eixos.cat ha visitat prop de 1.700 locals comercials i naus, 1.200 dels quals allotjaven activitats comercials o empresarials.

De l’estudi es desprèn que el Vendrell és un municipi policèntric, com també ho és el seu comerç. Al nucli urbà del Vendrell s’hi troben densitats comercials de més de 600 establiments per quilòmetre quadrat (superior a la mitjana dels municipis catalans de més de 20mil habitants), i una dotació comercial de 3 establiments per cada 100 habitants, que indica la presència d'un pol comercial urbà.

Al Vendrell hi predominen els serveis comercials (33%), per davant de l'hostaleria (22,5%). Segons ha explicat Nogué, “la composició comercial ens indica que és un municipi on s'hi viu i s'hi treballa”. Per comparació, quan ens trobem a un municipi turístic la categoria amb més establiments acostuma a ser la restauració. I, quan ens trobem a una àrea residencial, hi predomina el quotidià (principalment, supermercats i botigues de queviures).

Segons les conclusions de l’estudi,  el mercat municipal del Vendrell, amb més de 20 parades, és un pol comercial que funciona i que cal preservar i impulsar. En aquesta línia s’ha expressat també l’alcalde del Vendrell, qui ha destacat la importància estratègica del Mercat: “és un pilar fonamental, és un valor afegit del nostre comerç i  tot el que fem per continuar potenciant-lo i fent-lo més atractiu va en benefici de la resta del teixit comercial”.

Segons l’estudi, el Vendrell té el mateix nombre de mercats municipals per habitant que Barcelona (40mil habitants per mercat) i una ràtio de mercats per habitant 10 cops més favorable que el de París (1 mercat per cada 400mil habitants). Dit d'una altra manera, el Vendrell, amb prop de 40mil habitants, té un mercat i París, una ciutat de 2 milions d'habitants, només en té cinc.

Tot i tenir diversos nuclis habitacionals força dispersos, el Vendrell disposa d'una certa estructura comercial de proximitat. Per a preservar-la, segons apunta l’estudi, cal vetllar per eixos comercials com la Carretera de Valls, l'Avinguda del Baix Penedès, l'Avinguda de Sant Vicenç i l'Avinguda Palfuriana.

Els establiments de venda no-quotidiana es concentren principalment al casc històric del municipi, al voltant de la Carretera del Doctor Robert, el Carrer Montserrat, el Carrer dels Cafès, Prat de la Riba i Plaça Nova. D'aquestes vies, dues són candidates fermes a ser considerades eixos de primer ordre comercial. Segons s’ha explicat des de l’empresa EIXOS, per a ser un eix de primer ordre comercial, una via ha de reunir tres requeriments. Primer, tenir quaranta o més establiments comercials oberts. Segon, tenir el 80% o més d'ocupació comercial. I tercer, tenir el 30% o més d'establiments comercials de no quotidià (equipaments per a la persona, equipaments per a la llar, cultura i lleure).  Segons es desprèn del mapa comercial, a la Carretera del Doctor Robert caldria que hi haguessin dos negocis més oberts, de qualsevol activitat comercial, per a reunir totes tres condicions. Al carrer Montserrat, li faltaria omplir 6 locals.

D’altra banda, l’estudi també posa de manifest que el projecte de reforma de la riera del Vendrell, finançat amb fons europeus, pot contribuir a “cosir” comercialment les dues ribes i generar oportunitats comercials dins del cluster de la restauració (cafeteries, bars i restaurants) i el de les activitats de vida saludable (articles esportius, alimentació saludable, etc.). 

Completant això, l’alcalde ha afegit que cal seguir treballant en la millora de l’entorn urbà, per fer uns carrers més accessibles i còmodes a l’hora d’anar a passejar i comprar, i garantir zones d’aparcament, especialment quan s’acabin desenvolupant la peatonalització de la Rambla i l’execució del parc del Botafoc.©2019 Ajuntament del Vendrell