El Vendrell, 26 de febrer de 2024

El passat divendres 23 de febrer, al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, va tenir lloc l’acte institucional d’obertura de l’Any Guimerà. Una commemoració organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell amb motiu de la commemoració del centenari de la mort d’Angel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife 1845 – Barcelona 1924), amb l’objectiu de difondre i aproximar els diferents vessants del personatge a tot el territori i renovar la vigència de la seva obra.  

L'acte, conduït per l’escriptora i periodista vendrellenca Gemma Ventura, es va inicar amb els parlaments institucionals de l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Tot seguit, el comissari de l'Any Guimerà, Ramon Bacardit, va destacar la figura del poeta i dramaturg. I a continuació es va fer una recitació de poemes d'Àngel Guimerà, a càrrec de Blanca Llum Vidal; una lectura dramatitzada de fragments teatrals de Guimerà, a càrrec de Mercè Pons i Xavier Ripoll, i una interpretació de la Santa Espina, a càrrec de Marina Rossell (veu) i Xavi Lloses (piano).

Àngel Guimerà era fill de pare vendrellenc i mare canària i va viure a la casa pairal familiar del c/ Santa Anna, número 10, del Vendrell. En aquesta casa va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català. Posteriorment va triomfar en el món teatral: va esdevenir l’autor més emblemàtic del teatre català i va tenir una gran projecció internacional.

Acte institucional d'obertura de l'Any Guimerà enregistrat per RTVE el Vendrell

Trobareu més informació al  web https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anyguimera©2019 Ajuntament del Vendrell