El Vendrell, 23 de novembre de 2023

La regidora de Salut Mental, Montse Martín, ha explicat avui que el Vendrell s’ha dotat per primera vegada d’un Pla de Salut Mental comunitària, que vol donar cobertura a les diferents actuacions que es puguin dur des del municipi, amb l'objectiu de millorar l'atenció a la Salut Mental.

En paraules de la regidora “aquest pla és una eina al servei de tots els vendrellencs i vendrellenques per afrontar amb valentia una problemàtica que afecta sobretot als i les més joves del nostre municipi, però també cada vegada més a la resta de població”.

Tal i com ha avançat Martín, el Pla local de Salut Mental comunitària del Vendrell proposa entre d’altres, la creació d’una taula de Salut Mental que ja s’està coordinant i que es començarà a reunir a principis del 2024.

Aquesta Taula es planteja com un espai de trobada dels diferents agents (professionals, persones ateses, famílies, entitats i òrgans municipals) amb l’objectiu de fer el seguiment, avaluació i propostes en l’atenció a la Salut Mental Comunitària, que es puguin treballar amb la administració competent en la matèria, que és la Generalitat de Catalunya.

La regidora ha puntualitzat que, segons es desprèn del Pla de Salut Mental, les tasques de prevenció en salut mental passen, en primer lloc, per una prevenció primària amb l’objectiu de prevenir la incidència de nous casos de trastorns mentals que poden sorgir durant un determinat període de temps. En segon lloc, per una prevenció secundària, amb l’objectiu de detectar els trastorns mentals en fases precoces en les quals l’establiment de mesures adequades pot impedir la seva progressió, portant a terme un treball coordinant entre els diversos dispositius de salut. I en tercer lloc, una prevenció terciària amb l’objectiu d’implementar aquelles mesures dirigides al tractament i a la rehabilitació d’un trastorn per tal de minvar la seva progressió o l’agreujament, intentant millorar la qualitat de vida dels pacients.

Segons la regidora “per poder intervenir i detectar inicialment i poder treballar per la diagnosi precoç dels trastorns mental és molt important el teixit comunitari associatiu, de la comunitat educativa dels recursos mèdics i assistents socials”.

Com a exemple d’aquest enfocament, Montse Martín ha explicat que des de la Regidoria de Gent Gran ja es treballa en xarxa per fer una detecció i prevenció de problemàtiques de salut mental en la gent gran del municipi a través del programa “Detectem”. Així, els casos detectats, sovint provocats per la solitud que algunes persones viuen en aquesta etapa, es poden derivar als grups de benestar emocional de les Àrees Bàsiques de Salut.

La regidora ha explicat també que des del Vendrell es continua impulsant el servei “Escolta’m”, que és un servei gratuït d’assessorament emocional, atès per una professional de salut mental adreçat a joves d’entre 15 i 30 anys empadronats al municipi del Vendrell.

El servei es va posar en marxa a l’octubre del 2022 i des de llavors hi ha passat 123 usuaris.

Aquest servei confidencial està ubicat al Casal Jove.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell