El Vendrell, 24 d’octubre de 2023

Des d’aquest dimarts 24 d’octubre i fins al proper 5 de novembre, la Policia local del Vendrell durà a terme una nova campanya específica de control i sanció dels vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics, que incompleixin la normativa establerta.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Seguretat ciutadana, Christian Soriano, ha posat de relleu que “uns dels temes que més preocupa a l’espai públic és el recent creixement de l’ús de VMP, entre els quals hi ha els patinets, i, per tant, haurem d’aprendre a conviure-hi. Es tracta d’un tipus de vehicles eficients, que fomenta la mobilitat sostenible, però que s’ha d’utilitzar complint totes les normes de seguretat viària”.

En aquest sentit, la campanya s’estén a tots els nuclis del municipi amb una especial atenció en aquelles infraccions que posen en risc els altres usuaris de la via, com circular per voreres i per l’illa de vianants.

Les dades recollides del que portem de l’any 2023 recalquen la necessitat d’actuar en aquest tema: hi ha hagut un total de 18 accidents amb VMP implicats (2 accidents per mes, de mitjana). Per això, “hem de posar més recursos, més eines i més atenció per poder prevenir aquest tipus d’accidents”, ha remarcat el regidor de Seguretat ciutadana.

Durant aquest 2023, tant dins com fora de la campanya específica que es va fer a principi d’any, s’han posat més de 100 sancions a usuaris de patinets elèctrics per no complir la normativa. A Amb aquesta dada, Christian Soriano ha dit que “aquestes campanyes funcionen com a mesura policial per poder detectar, prevenir i actuar davant de les infraccions de persones usuàries d’aquests vehicles”.

D’altra banda, també s’ha detectat que aquesta problemàtica no pot ser abordada només des d’un punt de vista policial, sinó que cal fer accions pedagògiques: “Creiem que és necessari educar els joves sobre quina és la normativa de seguretat viària en relació amb els VMP i, per aquest motiu, s’ha contactat amb els instituts del municipi per oferir xerrades sobre aquesta qüestió al seu alumnat”, ha explicat el regidor.

Cal recordar que els vehicles de mobilitat personal són dispositius amb motorització elèctrica i velocitat màxima de 25 km/hora (monocicles, patinets elèctrics i segways). Aquests estan subjectes al reglament general de circulació i per tant, el seu incompliment, pot comportar sancions que van des dels 80 € (en supòsits com entorpir la circulació o crear perjudicis i molèsties innecessàries) a 200 euros (en el cas de conduir un VMP de forma negligent; per conduir utilitzant cascs o auriculars; per transportar més persones de les autoritzades; per circular per una vorera o zona de vianants, etc.), a 500 € en el cas de conducció temerària o fins i tot a 1.000 euros per conduir sota la influència de begudes alcohòliques.©2019 Ajuntament del Vendrell