El Vendrell, 24 d’agost de 2023

La Fundació Fenosa compta en el seu fons artístic amb una Creu Processional de finals del segle XV i començament del s. XVI.

Aquest matí, la directora de la Fundació, Nekane Aramburu, i l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez -com a president de la Fundació Deu Font- han signat un conveni de cessió d’aquesta peça d’orfebreria per 5 anys prorrogables al Museu Deu.

La voluntat d’aquest conveni és, d’una banda, fomentar el treball en xarxa dels museus del Vendrell i alhora, difondre el valor patrimonial d’aquest peça en un entorn més adient, ja que el Museu Deu disposa en el seu fons artístic d’altres creus processionals i peces litúrgiques.

La peça cedida és una Creu d’estil gòtic tardà que s’inscriu plenament dins de la forma de les creus catalanes de l’època.

Sobre una ànima de fusta es troben planxes d’argent daurat fixades amb puntes de clau. Consta de la creu i la magolla.

Nicole Fenosa va extreure la magolla per confeccionar un peu de làmpada, invertint alguns elements daurats.

En la restauració, executada per Mercadé joiers del Vendrell, s’ha reposat el seu estadi original la magolla i s’han trobat els punxons que fan referència a MON (Montblanc).

La creu té els braços acabats en forma de flor de lis, amb pàmpols al vèrtex. A l’anvers es troba al centre la figura de Crist crucificat, Al revers hi ha quatre medallons amb restes d’esmalt, que representen la iconografia dels profetes.©2019 Ajuntament del Vendrell