El Vendrell, 18 d’agost de 2023


Ahir dijous 17 d’agost a la nit van començar a néixer les tortugues del niu de Coma- ruga, que es va detectar la matinada del passat 2 de juliol i que durant aquest temps ha estat degudament custodiat i vigilat.

Cap a quarts de dotze de la nit es va iniciar el procés de naixement de 48 tortugues. D’aquestes, 36 van ser alliberades al mar i 12 enviades al CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya) per al seu estudi i seguiment.
Ja al matí, a 2/4 de 8, els tècnics han procedit a fer l’obertura del niu per comprovar els ous que hi restaven: han trobat 16 tortugues més, que també han estat alliberades al mar i 14 que estaven en procés d’eclosió que han estat portades al CRAM, com també ho han estat 5 ous viables. Posteriorment, quan hagin acabat de desenvolupar-se, les tortugues podran ser alliberades al mar.

Durant el procés l’exhumació també s’han trobat 6 ous que no estaven desenvolupats.

En l’operatiu han participat tècnics de l’Ajuntament del Vendrell, el Centre Tecnològic BETA, la Fundació CRAM i voluntàries i voluntaris durant la custòdia i vigilància dels nius. Tal com han explicat aquest matí la regidora de Platges, Marta Tobella, i la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, el procés de nidificació a la platja de Coma-ruga ha estat “exemplar” i ha generat molta expectació entre la ciutadania, havent-lo visitat fins a 7.000 persones.

D’altra banda, les regidores han agraït la tasca dels prop de 200 voluntaris, que han ajudat a la vigilància i bona conservació del niu totes aquestes setmanes. Aquests han estat coordinats pel Geven (Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès), entitat contractada per l’Ajuntament del Vendrell per fer aquesta tasca d’organització del voluntariat.

En aquest sentit, s’ha explicat també que tot i que les tortugues ja han nascut, l’equip de voluntaris continuarà a la platja de Coma-ruga fins el proper dimarts fent tasques informatives sobre el naixement d’aquesta tortuga marina.

Aquest mateix divendres 18 d’agost, a les 21 h, a la carpa de voluntariat de la platja de Coma-ruga s’oferirà una projecció divulgativa sota el títol “El desembarcament de les tortugues marines”, que anirà a càrrec del fotògraf i expert Ferran Aguilar.©2019 Ajuntament del Vendrell