El Vendrell, 9 de setembre de 2022
Ja en són sis edicions de la trobada que es celebra anualment per parlar sobre la vida i l’obra d’Àngel Guimerà i, aquest any, es renova per donar-li un aire més actual i jove, i, a més a més, amb la participació d’actrius vendrellenques amb una gran projecció dins del teatre musical. Serà una jornada dedicada a tractar la vigència dels textos del dramaturg, després que aquest últim any s’hagin pogut veure versions televisives o muntatges musicals totalment revolucionaris.
Així doncs, l’activitat començarà el divendres 16 de setembre, a les 19 h, a l’Auditori del Tívoli, amb la lectura dramatitzada de l’obra de Guimerà La boja, a càrrec del Grup de Teatre del Centre de Llorenç del Penedès, amb la participació de l’actriu Mercè Pons i l’actor Lluís Soler, i dirigida per Llorenç Rafecas. Un text teatral que parla, en paraules del director, “d’una dona que lluita per l’empoderament i, a finals del segle XIX, aquest comportament i actitud en la vida no podien portar-la a altra cosa que ser considerada boja. Una obra que, avui en dia, encara podria considerar-se actual.”.
L’endemà, el dissabte 17 de setembre, a partir de les 10 h, donarà inici la jornada, amb la presentació del llibre Guimerà i el teatre espanyol, en el qual es recullen les ponències de l'anterior edició.
A partir de les 10:30 h donaran el tret de sortida les ponències. La primera, anomenada “Guimerà a cavall de l’òpera i el teatre musical”, la durà a terme Gerard Guerra, llicenciat en Filologia Catalana, amb el Màster d’Estudis Teatrals, i amb nombroses publicacions sobre el món del teatre i l’obra de Guimerà. A les 11 h, Martí Romaní, graduat en Humanitats, amb el Màster d’Estudis Teatrals i formació com a actor, presentarà la conferència “El llop no ha mort. Guimerà i la vigència escènica (1976-2022)”.
La jornada comptarà també amb una taula rodona que porta per nom “Guimerà en l’escena actual”, a les 12 h, amb la participació de Clara Queraltó, d’El Llop; de Marc Vilavella, de La filla del mar, i de Lucía Torres i Mireia Dolç, de Mar i cel. La taula la conduiran Aïda Ayats i Ramon Aran.
Per tancar aquesta edició, a les 12:45 h, es podrà gaudir de l’espectacle La filla del mar o com fer una partitura cent anys després de la seva concepció, a càrrec dels membres de la companyia La Barni Teatre, que han portat en escena l’última versió de La filla del mar, amb Marc Sambola (compositor, intèrpret i director musical), Clara Solé (Àgata), Neus Soler (Filomena i violinista) i Marc Vilavella (director).
Aquesta proposta, que va començar el 2016, ha anat tractant temes diversos dins el món guimeranià com la música, la poesia, la seva ideologia, la seva internacionalització o centrant-se en una obra en concret.
És una jornada oberta a tots els públics i, sobretot, als estudiosos de Guimerà, o a directors, intèrprets o escenògrafs que vulguin representar la seva obra. És una oportunitat que ajudarà a l’espectador a conèixer una mica més de prop a una de les figures més destacades del teatre català.
L’organització del Seminari va a càrrec del Museu Àngel Guimerà, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell i compta amb la col·laboració de la Societat Verdaguer.
Per a més informació es pot contactar amb el Museu Àngel Guimerà (c/ Santa Anna, 10), al telèfon 977 66 10 06 o al correu electrònic museuguimera@elvendrell.net.