Les quatre biblioteques públiques del Baix Penedès (el Vendrell, Calafell, l’Arboç i Cunit), integrades a la xarxa del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, van començar a treballar el passat dilluns 1 de març amb el nou sistema de gestió bibliotecària Millenium, substituint el que era vigent fins ara, que datava de l’any 1990.

La implantació del nou sistema introduirà un seguit de millores i nous serveis per als usuaris de les biblioteques, especialment pel que fa al servei de préstec. Augmenta el nombre de documents que els usuaris es podran endur en préstec, passant-ne a ser un total de 30, repartits entre llibres (15), DVD (5), CD (5) i revistes (5). Al mateix temps, també s’incrementa el número de dies durant els quals es podran tenir al domicili particular (30).

Un altre dels avantatges del nou sistema és el fet que dóna la possibilitat als usuaris de gestionar les seves pròpies reserves i renovacions de préstec des de casa; de disposar d’un espai personal al web de la xarxa des del qual podran realitzar diferents gestions, com ara consultar l’històric de documents que alguna vegada s’han endut en préstec, o de rebre recordatoris del venciment del préstec per correu electrònic, entre altres novetats. Millenium també aporta canvis pel que fa al control de les devolucions, mitjançant un sistema de penalització automàtica per punts.

 

Paral·lelament, es presenta ARGUS, un nou concepte de catàleg gestionat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el qual es poden consultar, de forma més fàcil, ràpida i intuïtiva, els fons bibliogràfics de les 142 biblioteques públiques de Girona, Lleida,  Tarragona i Terres de l’Ebre. Més endavant, està previst també la incorporació al catàleg de consulta de les biblioteques de la província de Barcelona i les biblioteques universitàries.

La implantació del nou sistema a la comarca del Baix Penedès afecta les biblioteques de l’Arboç, Calafell, Cunit i el Vendrell, unes biblioteques amb un total proper als 65.000 usuaris de préstec i amb uns 250.000 documents prestats anualment.

Millenium és un dels programes més moderns i avançats que s’utilitzen arreu del món i el fan servir més de 4.500 biblioteques. ARGUS incorpora un potent cercador de darrera generació similar als cercadors d’internet, com Google o Bing. Després de l’acord entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques Universitàries, serà utilitzat per la pràctica totalitat de biblioteques de Catalunya, una circumstància que també beneficia els usuaris, que, amb un únic carnet, podran fer ús dels serveis de qualsevol biblioteca.

Activitats de la Biblioteca pública Terra Baixa

Divendres, 19 de març, a les 22h hores

MILIUNA: “El punt, principi o fi?”, a càrrec de Roger Coromines

El divendres, a les 22.00 hores, la Biblioteca acollirà una nova sessió del programa de contes per a adults Miliuna. A càrrec de Roger Coromines, i sota el títol “El punt, principi o fi?”, la narració d’aquest mes tractarà sobre el plaer que s’amaga darrera la lectura, i ho farà plantejant, en paraules del mateix intèrpret, qüestions com ara “d’on neix l’atracció del mot escrit? És el punt l’origen de tot o el final. Preguntes que no sé respondre, que m’obsedeixen i que em deixen perdut enmig d’un univers d’històries”.

Dissabte 20 de març, a les 11h

NASCUTS PER LLEGIR: “Ralet, ralet. Música per a nadons”, a càrrec de Berta Miquel

El dissabte, a les 11 hores, la sala infantil de la biblioteca acollirà una nova sessió del programa “Nascuts per llegir”, adreçada als nadons de 2 a 10 mesos, i basada en cançons, jocs de falda, contes i audicions, amb l’objectiu d’estimular els sentits dels més menuts.

Dimecres 24 de març, a les 19.30h

CLUB DE LECTURA: “El quadern gris”, de Josep Pla

El dimecres 24 de març, a les 19.30 hores, els integrants del Club de Lectura de la Biblioteca celebraran la seva trobada mensual. Sota la moderació de Neus Oliveras, l’obra que centrarà la tertúlia serà “El quadern gris”, de Josep Pla.©2019 Ajuntament del Vendrell