El Vendrell, 6 d'abril de 2022
 
Aquest dimecres 6 d'abril, al Centre cívic l'Estació, s’ha atorgat el X Premi Teresina Martorell a Montserrat Caralt. Un acte de reconeixement a la mestra per més de 44 anys de trajectòria al servei del Vendrell al qual hi han assistit més de 100 persones.
La recuperació del Premi Teresina Martorell, que aquest 2022 ha arribar a la seva desena edició, s'ha inclòs en els actes commemoratius del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Aquest guardó, que es va atorgar per última vegada l’any 2007 i serveix per posar en valor la figura de la mestra i pedagoga Teresina Martorell,  té per objectiu reconèixer i visibilitzar socialment el valor del treball realitzat per dones en qualsevol àmbit.


Apunts biogràfics Montserrat Caralt

Montserrat Caralt Güixens neix el 20 d'octubre de 1933 a Sant Vicenç de Calders. Als 12 anys, junt amb la seva família, es trasllada al Vendrell i estudia al Col·legi Teresina Martorell, on coincideix com a alumna amb la Sra. Teresina, reconeguda pedagoga vendrellenca. En aquesta escola cursa batxillerat, encara que s'examina trimestralment a l'institut Martí Franquès de Tarragona. també els dos primers cursos de Magisteru a Ca la Senyora Teresina (nom com era conegut el Col·legi) fent els exàmens a l?Escola Normal "Nuestro Señora del Claustro" de Tarragona. El darrer curs el fa a Tarragona a la Normal.

Just quan acaba els estudis de mestra el 1954 comença a trreballar d'educadora suplent a Cunit durant uns mesos.Després de casar-se i començar a tenir famíliua, la Montserrat inicia una escola unitària (curs 1957-1958) a casa seva, al carrer Major, que va funcionar fins el 1969. Al Vendrell es va crear un Col·legi Lliure, adoptat de l'Institut Gaudí de Reus perquè les noies i nois que havien acabat la primària poguessin cursar estudis secundaris sense haver de desplaçar-se a fer els exàmens. En aquesta època, Montserrat Caralt treballa com a mestra a temps parcial a l'Escola Teresina Martorell i col·labora amb la senyora Teresina i, per altra banda, dona classes de Ciències Naturals al Col·legi Lliure Adoptat (que és l'embrió de l'Institut Baix Penedès). En els pròxims anys agafa la responsabilitat de l'Escola Teresina Martorell i la Sra. Teresina es dedica pràcticament només a ensenyar català. Fins que el 1974 es tanca definitivament l'Escola Teresina Martorell, on van passar moltes generacions de dones vendrellenques que van adquirir els coneixements adequats per poder tenir un futur professional.

El 1975, Caralt entra a treballar al Col·legi Sagrat Cor i és mestra d'aquesta escola fins que es jubila el 1998. Els primers anys compagina el treball d'educadora al Sagrat Cor amb les classes dels seus antics alumnes de l?Escola Martorell per tal d'acabr els estudis de comerç que estaven cursant.

Un cop acabat el franquisme, va estudiar català amb la Sra. maria Carme Cardó i es va treure el títol a la Universitat de Tarragona.

També ha participat molts anys a l?Escola d'Estiu del Penedès, a Saifores, així com en altres formacions personals lligades a l'educació.

És impulsora del Premi Teresina Martorell, instituït el 1996, per recuperar i divulgar ka memòria de les dones en la història del Vendrell i també promotora del nom de l'Escola Teresina Martorell.
En un altre àmbit , la Montserrat sempre ha estat molt lligada a la Parròquia, tant a la del Vendrell com a catequista, i a la de Sant Vicenç de Calders com a membre del Consell Parroquial de l'Església.

Fotos: Ramon Costa



©2019 Ajuntament del Vendrell