El Vendrell, 22 de desembre de 2020

Jaume Vidal i Vidal (el Vendrell, 21 d’agost de 1918 - 4 de maig de 1996), conegut com a Carboner, Maestro o amb altres pseudònims, va ser un músic i compositor del Vendrell, que ha sobresortit en el món modern de la gralla per diferents aspectes.

El primer, com a sonador de gralla i fundador de Les Gralles del Baix Penedès el 1975; el segon, com a compositor i arranjador de música per a gralla; i el tercer, per la seva vocació de pedagog de la gralla, tant com mestre que formà tota una generació de grallers, com en el d’haver recuperat i potenciat la gralla com a instrument musical, un instrument que té a més, un valor afegit: ser el símbol de la festa de tot un poble.

Va ser el gener de 2018, any del centenari del naixement de Jaume Vidal, Carboner, que Les Gralles del Baix Penedès, l’associació dels Amics de l’Orgue del Vendrell i alguns membres del Ço del Botafoc i del Ball de Bastons del Vendrell van acordar unir esforços per fer diversos concerts d’homenatge i per difondre la seva obra.

El resultat d’aquell compromís és el llibre Jaume Vidal i Vidal, compositor i graller del Vendrell. Esbós d’un músic, editat per l’associació Amics de l’Orgue del Vendrell i Les Gralles del Baix Penedès, amb la col·laboració del Departament de Cultura i l’Ajuntament del Vendrell. El llibre s’ha presentat avui dimarts a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Vendrell, amb la presència de familiars de Jaume Vidal.

Aquest llibre recull:

-La recerca que s’ha fet per reconstruir la biografia de Jaume Vidal.
-La identificació i documentació de 209 peces musicals que formen part del Fons Jaume Vidal i Vidal de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, 149 de les quals són melodies de balls, actes festius i cançons populars catalanes i també altres de moda de l’època, cuplets i ballables, i 60 son d’autoria original de Jaume Vidal, algunes d’elles ja editades i altres d’inèdites.
-La transcripció d’11 peces, 7 inèdites composades per Jaume Vidal, i 4 que son arranjaments de peces d’altres autors.
-I un recull de les entrevistes realitzades a la seva família, així com a músics coetanis, a persones que l’havien conegut força, i a deixebles seus de Les Gralles del Baix Penedès.
La voluntat dels Amics de l’Orgue i de Les Gralles del Baix Penedès és que aquest llibre “sigui útil tant a grallers i gralleres, com a persones que vulguin conèixer i aprofundir en l’obra del vendrellenc Jaume Vidal i en general en el repertori graller de mitjan i final del segle XX”.

El llibre es pot trobar a la Rellotgeria Mercadé i també per internet a la Tradillibreria (https://www.tradillibreria.com)



©2019 Ajuntament del Vendrell