10 13 Procés participatiuwAquest passat dissabte 13 d’octubre es va iniciar el procés participatiu del projecte FEDER per definir els usos de l’edifici Tabaris així com el disseny i les característiques de la nova urbanització del centre de Coma-ruga. En concret, el tret de sortida es va donar amb una jornada informativa que va comptar amb la participació d’unes 125 persones i diverses activitats. La primera va començar a les 11 del matí amb una visita guiada de caire històric per l'àmbit d'actuació del projecte FEDER, que va anar a càrrec de la tècnica del Museu Deu, Sílvia Vaquero, i que va permetre als assistents conèixer molts detalls dels orígens de Coma-ruga.

Posteriorment, al gimnàs de l'escola Els Secallets, el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, i el regidor de Participació Ciutadana, Ferran Trillas, van fer la presentació general del projecte i van atendre els dubtes dels assistents, mentre que els tècnics del Gabinet Ceres, encarregat del procés participatiu, en van oferir els detalls més concrets, explicant com serà el seu desenvolupament i tots aquells aspectes que cal tenir en compte per a participar-hi.

En aquesta sessió es va projectar un vídeo informatiu sobre el projecte FEDER, i sobre la història de Coma-ruga, que també es pot visionar a la pàgina web municipal: https://www.elvendrell.net/processos-participatius/feder-coma-ruga

Aquest acte també va incloure una acció participativa per recollir la reflexió dels assistents sobre els què consideren, a dia d’avui, els principals atractius de la zona centre de Coma-ruga i els principals problemes o mancances de la mateixa, així com les expectatives de futur.

Precisament, aquesta mateixa reflexió és una de les preguntes que es plantegen en l’enquesta de recollida de propostes que està activa en línia al web de l’Ajuntament del 14 al 29 d’octubre, i amb la qual es vol facilitar la participació dels veïns i veïnes, especialment, dels de segones residències.

El procés participatiu del FEDER continuarà el 29 d’octubre, quan estan programades dues sessions de debat. D’una banda, a les 18h, se’n farà una amb comerciants i restauradors i a les 20h, una oberta als veïns i veïnes, ambdues al Centre cívic de Coma-ruga. Aquestes sessions tindran com a objectiu reflexionar, debatre i consensuar les actuacions urbanístiques que cal dur a terme per aconseguir les expectatives entorn del futur de la zona centre de Coma-ruga i els usos futurs possibles que es podrien donar a l’edifici Tabaris.

Tot i que aquest és el calendari inicial del procés de participació, si aquest ho requereix es programaran més sessions de debat.

Un cop finalitzada la fase de participació, s’elaborarà un informe amb totes les aportacions recollides durant les sessions de debat i la consulta en línia. Es formarà una comissió tècnica amb personal municipal, que serà l’encarregada de valorar i validar la viabilitat de les aportacions recollides, tenint en compte sempre els criteris marcats pel Programa operatiu FEDER i descrites a les bases. Aquesta validació permetrà determinar quines aportacions són viables i, per tant, es poden tenir en compte a fi d’incorporar-los en el projecte final d’intervenció urbanística, arquitectònica i d’usos. La validació es durà a terme durant els mesos de novembre i desembre de 2018.


Per tancar el procés participatiu, s’organitzarà una sessió de retorn per tal de poder fer una rendició de comptes centrada en els resultats de la validació tècnica i, per tant, en les actuacions proposades per la ciutadania que finalment dibuixaran la intervenció que cal fer a la zona. La sessió de retorn es portarà a terme al mes de desembre de 2018.

Aquestes sessions participatives es fan de forma prèvia a la licitació dels treballs d’intervenció tècnica, redacció dels projectes i direcció d’obres. La previsió és que les obres puguin començar passat l’estiu del 2019.



©2019 Ajuntament del Vendrell