El passat mes de març, la Fundació Apel·les Fenosa obria l’exposició “Un retrar a quatre mans” amb la voluntat de desvetllar l’enigma sobre el bust Retrat de Dora Maar, 1941, abans de la cloenda de la mostra el proper 30 de setembre, plantejant la situació a l’espera que la mostra ajudés a solucionar l’autoria.
No ha calgut esperar al 30 de setembre, ja que aquest 24 d’agost la Picasso Administration ha traslladat la conclusió a la Fundació Apel·les Fenosa, determinant que el bust és obra de Picasso i de Fenosa.
L’ ENIGMA
Aquest retrat va aparèixer publicat l’any 1971 al llibre de Werner Spies sobre les escultures de Picasso, atribuït exclusivament a Picasso i datat l’any 1943. No va ser fins a l’any 1993, quan l’escriptor James Lord publica la biografia de Dora Maar, que s’explica la història que el bust va ser fet per Fenosa i retocat per Picasso, reiterant que ha estat la pròpia Dora Maar qui li ho va explicar, tot ratificat per Picasso. Dora Maar mor el 1997 i, sorprenentment, a la subhasta pública dels seus béns, apareix el retrat en guix i un exemplar en bronze, però atribuït exclusivament a Fenosa.
El dia de la subhasta, Nicole Fenosa es presenta i va aixecar la mà a les ofertes del retrat en guix, fins que l’adquireix. Avui dia, aquest retrat en guix forma part de la col·lecció de la Fundació Apel·les Fenosa. El 2009, abans de morir, James Lord va tornar a escriure sobre el retrat i diu que “Quan Dora va morir, el guix i el bronze es van vendre en subhastes, però la vídua de Fenosa va insistir que el seu marit hi aparegués com a autor, però l’obra és de Picasso”.
LA DECISIÓ
De comú acord amb el que plantejava la mostra de la Fundació Apel·les Fenosa, la Picasso Administration ha acceptat que el guix comprat a la subhasta dels béns de Dora Maar és obra original feta a quatre mans per Pablo Picasso i Apel·les Fenosa. D’altra banda, considera que els dos exemplars en bronze que Picasso va fondre als tallers Valsuani de París són també originals i obra a quatre mans de Picasso i Apel·les Fenosa. També considera que els cinc exemplars en bronze editats per Nicole Fenosa a partir del guix original són obra exclusiva de Fenosa, i no de Picasso i de Fenosa.
Es posa fi, així, a una difícil classificació de l’obra i dels tiratges que en el seu dia es varen fer en bronze de l’obra. Així mateix, la Picasso Administration recorda l’amistat entre Fenosa i Picasso i, en aquest sentit, conserva als seus arxiu una factura del fonedor Robecchi adreçada a Fenosa el 3 de juliol de 1941, i pagada directament per Picasso al fonedor.
CONCLUSIÓ
L’obra és feta a quatre mans per Picasso i per Fenosa, circumstància poc habitual en la trajectòria de Picasso que, si bé va col·laborar amb molts artistes, difícilment existeixen peces fetes a quatre mans.
Tret del Museu Picasso de Barcelona, la Fundació Apel·les Fenosa es l’únic museu de Catalunya que exposa una escultura de Picasso.