L’exposició “L’aventura nord-americana de Maria Rosa de Guimerà”, que es va inaugurar a meitats de juliol passat al Museu Àngel Guimerà, es prorroga fins al 30 de desembre.
Aquesta exposició itinerant ha estat realitzada pel MAE (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona) i està basada en l’estudi realitzat per la professora de la Universitat de Richmond, Sharon G. Feldman, que va participar en el I Seminari Guimerà el 2016, en el qual va presentar la primera part de la investigació que ha realitzat sobre la projecció de Guimerà als Estats Units.
Entre els anys 1903 i 1914, les obres Maria Rosa (1894) i Terra baixa (1896) d’Àngel Guimerà van gaudir d’una presència contínua als escenaris teatrals d’Amèrica del Nord. De Nova York a Toronto i de Kansas City a San Francisco, aquestes dues obres van ser tan ben acollides al món teatral nord-americà que, l’any 1915, Cecil B. DeMille, aparentment captivat per la capacitat excepcional de Guimerà de retratar la sensualitat femenina, va adaptar Maria Rosa al cinema mut.
A l’exposició es pot veure la pel·lícula muda dirigida per Cecil B. DeMille Maria Rosa de 1916, de 50 minuts de durada, amb Geraldine Farrar com a protagonista.
L’exposició s’acompanya també d’un mapa interactiu creat per Sharon Feldman i Christopher Brown que capta de manera dinàmica l’historial de les representacions teatrals de Terra baixa (amb el títol Marta of the Lowlands) i Maria Rosa entre 1903 i 1914. La seva circulació per Amèrica del Nord inclou tres gires i una sèrie de representacions individuals. Les obres van arribar a més de 80 teatres diferents, amb més de 260 representacions en total.