Conscienciació sobre les aigües residuals amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua

03 22 dia mundial aigua imatge webAvui, 22 de març, és el Dia Mundial de l’Aigua que enguany té el lema “Aigües residuals, per què no aprofitar-les”.

Es tracta de reduir i reutilitzat les aigües residuals. L’objectiu 6.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) és “millorar la qualitat de l’aigua, reduir la contaminació, eliminar els abocaments i minimitzar l’alliberació de productes químics i materials perillosos, reduir a la meitat el percentatges d’aigües no tractades i augmentar substancialment el reciclatge i la reutilització segura de l’aigua”.

Les oportunitats per aprofitar les aigües residuals com un recurs de gran vàlua són moltes. La gestió de les aigües residuals és una font assequible i sostenible d’aigua, energia, nutrients i altres materials recuperables.

Sota el lema del 2017, la Regidoria d’Aigües de l’Ajuntament del Vendrell, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, vol fer una crida especial a l’ús adequat dels sistemes de sanejament urbà, des del posicionament dels productes no aptes per llençar pel vàter, amb una conscienciació advertint sobre el perjudici mediambiental i econòmic que pot suposar llençar a l’inodor determinats productes i residus. Concretament, l’ús cada vegada més extens de les tovalloletes humides a l’inodor és un dels principals causants dels problemes a la xarxa de sanejament i estacions depuradores d’aigües residuals.

Llençar aquest tipus de producte al vàter pot provocar una acumulació de fibres i teixits a les canonades de sanejament i a les depuradores i, per tant , avaries per embús a la xarxa de clavegueram. Les tovalloletes humides i el paper de cuina no es descomponen en contacte amb l’aigua com la cel·lulosa amb la qual està fet el paper higiènic.

Però, a més, tampoc s’han de llençar a l’inodor altres residus com compreses, gases, preservatius, bastonets i olis de cuina.   Una conducta responsable amb l’ús de l’aigua té que anar encaminada no només a un consum racional dels recursos, sinó que també amb la correcta devolució al seu entorn natural amb totes les garanties de sostenibilitat.


Enllaç del vídeo que va emetre TV3:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/que-passa-quan-llencem-les-tovalloletes-humides-al-vater/video/5494354/©2019 Ajuntament del Vendrell