05-06 llibre ollé 250El 6 de maig va tenir lloc, a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, la presentació del llibre titulat El fons documental d’Antoni Ollé Pinell (Barcelona, 1897-1981) a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, obra d’Immaculada Socias i Esther Alsina, professores de la Universitat de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Joan Olivella, president del Consell Comarcal del Baix Penedès; Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona; Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès; les autores, Dr. Immaculada Socias i Esther Alsina, i el Dr. Francesc Fontbona, membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que fou l’encarregat de fer la presentació.

El llibre, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell, és fruit de la investigació que les autores han portat a terme del fons documental de l’artista barceloní Antoni Ollé Pinell (1987-1981), que es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal arran de la donació que Natàlia Elies Tremolada va fer a l’Ajuntament del Vendrell l’any 2010.

L’objectiu principal de l’obra és donar a conèixer aquest personatge, vinculat al Vendrell per les estades estivals de la família a la platja de Sant Salvador. Fou un reconegut gravador, a l’hora que també es dedicà a la pintura i la fotografia. Aquest treball d’investigació permetrà que la seva figura deixi de ser desconeguda al Vendrell i passi a formar part del grup destacat d’artistes que venien a estiuejar a Sant Salvador. Així mateix, les autores han estudiat el fons documental dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i l’han integrat a l’obra d’Antoni Ollé que es troba en altres institucions, com el Museu de Montserrat, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i la Reial Acadèmia de Bones Lletres. Una aportació destacada del llibre és que reprodueix l’àlbum de dedicatòries que Antoni Ollé va fer dedicar a la seva filla, Teresa Ollé, coneguda com a Titina. Aquest àlbum conté trenta-dues dedicatòries d’amics d’Antoni Ollé, tots artistes de reconegut prestigi: pintors, il·lustradors i gravadors com Ricard Opisso i el seu fill, Alfred Opisso, Josep Maria Fàbregas, Joan Garcia-Junceda i Jaume Pla; també escriptors com Clementina Arderiu i Carles Riba; músics i compositors com Enric Casals i la seva filla, Pilar Casals, etc. L’autoria d’aquestes dedicatòries manifesten l’entorn cultural i artístic d’Antoni Ollé i l’esplendor d’una època.©2019 Ajuntament del Vendrell