Infocultura abril 2015 Sant Jordi cita a cegueswAmb motiu de la Diada de Sant Jordi, la Biblioteca Pública Terra Baixa (BPTB) ha programat un bon grapat d’actuacions aquest mes d’abril. Entre d’altres, es farà la presentació de llibres ben variats i diversos. Començarem el 14 d’abril amb la Montserrat Bueno i el seu llibreConverses de rebotiga: pessics de vida, que plasma l’herència verbal de diverses generacions de 125 famílies propietàries de negocis, botigues i tallers de la ciutat de Vilafranca del Penedès.

Seguirem el 16 d’abril amb Josep Poca i el seu volum Un capellà gens clerical, un polític poc polític: memòries, presentat per Joan Descals, en què es relata la vida d’un personatge peculiar, lligat a la política i l’església, però també un amant de la cultura i els llibres. Avançarem fins al 28 d’abril, quan l’Albert Vidal i la Vanessa Pradespresenten Elogi de l'hort urbà, que ens parla d’una tendència, una moda, una acció col·lectiva... Cultivar s’ha convertit en un joc, en una activitat simbòlica on representar inquietuds, valors i reivindicacions socials, on plantejar —i assajar— alternatives de futur. L’acte, programat conjuntament entre les regidories de Medi Ambient i Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, comptarà amb la presència de Francesc Piñol, representant del Col·lectiu d'Aturats del Baix Penedès i dinamitzador dels horts urbans al Vendrell.

Aprofitant que el pintor Marc Pérez Oliván exposa a la Sala Municipal d’Exposicions del Portal del Pardo “Lectures. Un naufragi infinit”, li hem demanat que ens “rellegeixi” la seva exposició. El 17 d’abril, l’autor planteja l’exposició com un projecte d’agraïment a la lectura per tot el que li ha donat. Mercè Rodoreda, Ana María Matute, Manuel de Pedrolo, Jack London, Juan Rulfo, Alessandro Baricco, Julio Cortázar o el vendrellenc José Luis Espina, entre altres escriptors, apareixen a la seva pintura. Pérez Oliván ens proposarà llegir els llibres i mirar la pintura. O al revés.

La revetlla de Sant Jordi tindrà lloc el dia 22 d’abril i començarà amb els poetes de la Biblioteca més joves i bons, concretament amb la cloenda del joc poètic iniciat la setmana del Dia Mundial de la Poesia (21 de març): quatre petits jocs relacionats amb la poesia, l’objectiu dels quals és que els nens llegeixin i creïn les seves pròpies composicions. Els joves bons poetes de la Biblioteca faran de rapsodes per deixar-nos sentir les seves creacions i rebran un diploma que els acreditarà com a Bons Poetes.

A les 8 del vespre, el II Pregó de la Lectura del Vendrell anirà aquest any a càrrec de Josep Maria Inglès Rafecas, cronista de la vila. Hi haurà còpies del pregó per a tothom, que es repartirà un cop escoltat el contingut i desvetllada la sorpresa. Tot seguit, Jordi Romeu Carol ens presentarà el seu llibrePetonets pels puestus o a la recerca de l’amor sincer, en què relata el viatge emocional de Joan Llorente, un jove de trenta anys passats a la recerca del veritable sentit de l’amor sincer; l’autor serà presentat per la vendrellenca Maria Pilar López Serra.

23 d’abril: Sant Jordi. Sí, Sant Jordi es viu al carrer. Del vestíbul de la BPTB en sortirà una llengua, potser com la d’un drac, plena de llibres i roses que s’escamparà pel carrer Major. Per a grans i petits. Aquest any, la biblioteca serà al carrer. Hi haurà parades de novetats i altres propostes al vestíbul, i es podran llegir diaris i revistes al celobert de la Biblioteca.

El mateix dia, es farà la “Cita a cegues amb un llibre”. Aquesta iniciativa de préstec de llibres, nascuda en una biblioteca pública de Los Angeles (EUA) com a “Blind date with a book” (cita a cegues amb un llibre), consisteix a oferir una sèrie de llibres embolcallats de manera que resulta impossible identificar de quin títol o obra en concret es tracta. Els embolcalls dels llibres estan adornats amb fragments extrets del mateix document, per tal que els usuaris de la biblioteca es deixin seduir per aquests missatges, abans de decidir quin dels exemplars exposats podria ser un bon company de lectura per endur-se a casa. El títol del llibre no es desvetlla fins que el llibre es pren en préstec i, fins llavors, el lector no sap si finalment la tria d’aquesta lectura es podrà convertir en una veritable relació. Aquest any, la cita a cegues compta la participació d’usuaris lectors que ens han recomanat els seus petits secrets i que també queden embolcallats a la recerca d’un lector.

El dia de Sant Jordi la BPTB farà serveis i horaris especials, és per això que no hi haurà préstec, tret la cita a cegues, ni wi-fi, ni internet... Estigueu atents als cartells informatius que hi haurà a les diferents plantes de la biblioteca.

Tancarem el mes, el dia 29 d’abril, amb el Club de Lectura amb Quan en dèiem xampany, de Rafael Nadal. L’autor assistirà al Club per parlar amb els lectors. Aquesta activitat es fa conjuntament amb Institució de les Lletres Catalanes.

Així mateix, aquest mes d’abril a la Sala Infantil de la Biblioteca Pública Terra Baixa reprenem un recorregut per diferents cultures d’arreu del món. El primer viatge va ser al Japó, l’any 2013. Volem viatjar per l’Àsia, l’Àfrica, Oceania, Europa i Amèrica a través de llibres, tallers, pel·lícules, contes..., podreu descobrir tot un seguit de països i civilitzacions molt diferents entre ells, que de segur que us sorprendran.

Així doncs, prepareu les maletes, que torna a començar l’aventura! Aquesta vegada, “Un viatge pel món” ens porta al Regne Unit! Per al mes d’abril, s’ha programat el següent: el 13 d’abril, la sessió inaugural, i el 18 d’abril, teatre infantil en anglès: The Taste of the Moon, a càrrec dels monitors d'anglès de La Ballaruga. The Taste of the Moon (el sabor de la lluna) és un conte escrit per Michael Grejniec editat l’any 2004. És un llibre tan rodó i saborós com la lluna plena. Els animals de la selva ens mostraran com les coses compartides sempre fan millor gust. I, finalment, el 27 d’abril, un taller per aprendre a fer un punt de llibre i una llibreta. O com diuen ells, un notebook i un bookmark.



©2019 Ajuntament del Vendrell