03-16 rp serveis socials memoria 250Aquesta setmana s'ha presentat la memòria del 2014 dels Serveis Socials, una àrea prioritària per a l'equip de govern, ja que la conjuntura econòmica en la qual estem immersos ha provocat una reorientació de les ajudes econòmiques, així com un major esforç de treball diari de tot el personal tècnic i administratiu per fer front a les diferents problemàtiques que s'han hagut d'atendre.

Els Serveis Socials de l'Ajuntament del Vendrell són en aquests moments la primera línia de defensa per a les persones i famílies més afectades per la crisi i això es reflecteix clarament en les dades que es van presentar.

Durant l'any 2014 s'han dut a terme prop de 13.000 intervencions (12.810), fet que representa un creixement d'un 40% respecte l’any 2011.

Tot i aquesta complicada situació provocada per la crisi econòmica, els Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell han estat capaços d’augmentar la cobertura social per arribar al màxim de persones del municipi. Un factor clau per incrementar la protecció social a la vila ha estat la intensa col·laboració amb entitats del tercer sector del Vendrell. D’aquesta col·laboració han nascut projectes socials totalment consolidats com:

-Centre de Distribució d’Aliments en col·laboració amb Càritas: Durant aquest 2014 s’han atès 686 famílies,que són 2.279 persones. L’any 2013 pel CDA van passar 2.142 persones.

-Repartiment de kits nadó en col·laboració amb la Creu Roja: Durant aquest 2014 s’han atès 133 famílies, repartint un total de 534 lots d’alimentació infantil i 599 paquets de bolquers. L’any 2013 van rebre kits nadó 113 famílies.

-Servei de menjador en col·laboració amb la Fundació Santa Teresa: Durant aquest 2014 s’han atès a una mitjana de 38 persones cada dia de dilluns a divendres. En total, durant aquest any s’han repartit més 6.000 menús.

Aquesta intensa col·laboració també s’ha traslladat a entitats, empreses i voluntaris de la vila que s’han bolcat en projectes socials solidaris com:

-Taller de Cuina amb la col·laboració del cuiner Paco Azuaga i diversos establiments de la vila que aporten les matèries primeres, i l’igual que el Centre de Distribució d’Aliments de Càrites.

-Menjador dels Casals d’Estiu amb la participació desinteressada de personal voluntari i de la Policlínica Comarcal del Vendrell, Hotel Le Meridien Ra, Bar Restaurant Pep i Forn de pa Tutusaus. Durant els mesos de juliol i agost es van servir uns 1.800 menús. De mitjana s’atenien a 45 nens i nenes al dia.

-Projecte Fem pinya per a nens i nenes del Vendrell per les beques de menjador escolar amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Aquest curs 2014-15, a través d’aquesta iniciativa es podran oferir 2.900 menús per als infants del municipi.

En aquest sentit, des del departament de Serveis Socials es fa un especial èmfasi en la importància d’aquesta col·laboració positiva que permet multiplicar els recursos humans i econòmics per ajudar a les persones més afectades per la crisi. Així, en paraules del regidor Hermini Caballero: “les administracions locals han de fomentar polítiques socials adequades a les realitats de cada municipi, ampliant la capacitat de resposta dels propis serveis socials mitjançant estratègies de cooperació i col·laboració entre administracions i entitats de caràcter social. Sense l’esforç d'aquestes entitats i de molta gent anònima per la seva tasca d'esforç altruista, molts d'aquests projectes serien més difícils dur-los a terme”.

Ajuts d’Urgència Social

Els ajuts d’urgència social són ajuts destinats a donar resposta a situacions carencials puntuals a les persones empadronades i residents al municipi que es trobin en situació de precarietat econòmica justificada. Són ajuts puntuals, no periòdics, i impliquen co-pagament en funció dels ingressos de la unitat familiar. Es concedeixen a persones i/o famílies ateses per Serveis Socials. L’Ajuntament del Vendrell ha destinat aquest 2014 més de 100.000 euros a aquestes ajudes puntuals d’urgència social per assistir a aquelles famílies amb una situació més delicada.

  • Ajuts de subministraments a la llar (aigua, llum i gas): 243 (26.652,76 euros).
  • Ajuts medicaments, ulleres, tràmits: 44 (4.588,63 euros).
  • Activitats de lleure infantil – juvenil: 132 (13.555,78 euros).
  • Beques de menjador escolar: 103 (53.320 euros) + 18.000 euros (projecte Fem Pinya).

Renda Mínima d’Inserció (RMI), Centre Obert i Atenció a la Dependència

El Centre Obert és un programa de Serveis Socials Bàsics destinat a l’atenció de menors en situació de risc social i les seves famílies. El Centre Obert porta a terme una tasca preventiva, fora de l’horari escolar, per tal de compensar les deficiències socioeducatives dels menors i de les seves famílies. Durant l’any 2014 es van atendre 30 menors entre 4 i 11 anys.

El Programa d’Atenció a la Dependència s’ha vist afectat seriosament per la variació de la normativa del RDL 20/2012 que ha provocat una reducció en algunes prestacions. Això ha provocat una davallada de les sol·licituds. L’any 2012 es van tramitar 196 sol·licituds i aquest any 2014, 111.

En el programa de la Renda Mínima d’Inserció cal destacar que l’edat més representativa dels sol·licitants correspon a la franja que va dels 36 als 45 anys.

Per acabar, el regidor de Serveis Socials va voler destacar i agrair la implicació de tot el personal de la regidoria com la col·laboració i cooperació de les entitats i particulars “que ens han donat suport per tirar endavant tots els projectes adreçats a les persones més vulnerables de la nostra vila”.

Presentació



©2019 Ajuntament del Vendrell