Es finalitza la primera fase de la restauració del mòdul d'interpretació de les Guàrdies

12-18 guardies01wLes excavacions arqueològiques dutes a terme com a conseqüència de la construcció de l'autopista A-16 (actual C-32) entre Sitges i el Vendrell, abans que comencessin les obres, van deixar al descobert un important jaciment d'època ibèrica a l'indret conegut com les Guàrdies, dins del terme municipal del Vendrell. El fet de coincidir amb el tram de l'autopista, va provocar que aquest jaciment hagués de ser inventariat i posteriorment derruït.


L'Ajuntament del Vendrell, veient que es perdia una part del patrimoni, va demanar l'extracció dels elements més importants o representatius del jaciment i la realització de motlles dels altres. Es van extreure tres forns de reducció del ferro rectangulars i una boca de sitja. Dos dels forns i la boca de sitja formaven un conjunt. Tots aquests elements van ser ubicats en un espai a l'aire lliure de la vila, concretament a la carretera de Sant Vicenç, a la plaça de les Guàrdies s/n, convenientment adequat a les necessitats d'aquestes restes i per a la seva exposició pública que es va inaugurar el 5 de novembre de 1999.


Passats uns anys des de la seva inauguració, l'espai va patir un conjunt de bretolades efectuades per persones incíviques. Concretament, l'any 2002 es van començar a detectar desperfectes, com pintades i ratllades. Posteriorment, es van trobar llums trencats, baranes doblegades i, fins i tot, s'ha arribat al trencament dels vidres de la coberta de les estructures i al robatori de tot l'enllumenat. En aquest sentit, el passat 2 d'agost es van haver de retirar un dels vidres perquè ningú prengués mal.


Per tornar a deixar l'espai amb les condicions necessàries per a l'exposició d'un important patrimoni arqueològic, aquest mes de desembre des de la Regidoria de Cultura s'ha fet un important esforç econòmic per instal·lar de nou tot l'enllumenat i substituir els vidres. Per qüestions econòmiques, s'ha deixat per al proper any una segona fase per pintar l'estructura metàl·lica i canviar els plafons explicatius del mòdul.



©2019 Ajuntament del Vendrell