11-22 quartet brossa MG 1839 baixa 250Brossa Quartet de Corda és el grup que actualment té el conveni de residència a l’Auditori Pau Casals. Aquest tracte implica, entre altres coses, incidir en la vida pedagògica i musical del Vendrell i del Baix Penedès. Brossa Quartet de Corda ja va col·laborar el passat mes de juny amb el Fim.Cat de Roda de Berà i, actualment, està fent un important treball amb part dels alumnes de corda de Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. Aquest treball se centra en les Músiques de l’Holocaust i es presentarà en la seva versió simfònica el diumenge 30 de novembre, a les 6 de la tarda, a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, dins del Cicle de Tardor.

Músiques de l’Holocaust és una acció musical, amb text i música, concebuda majoritàriament a partir de material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les mateixes víctimes. Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi realitzaven enregistraments de les cançons populars cantades per les seves víctimes per que no s’extingissin, amb la seva mort, les seves tradicions. Brossa Quartet de Corda proposa un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l’Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques klezmer, zíngara o mediterrània, Brossa Quartet de Corda fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica i, de passada, convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real. En definitiva, senzillament música i paraules. Música d’arrel per reviure el corol·lari d’emocions de les víctimes. I paraules dels supervivents, per redibuixar-nos de nou una memòria històrica que massa sovint roman oblidada i que es continua repetint, fins al punt d’alterar el rol de víctima i botxí.

Es podran escoltar músiques d’autors com Rudi Gogël, Herbert Zipper, Alexander Kulisiewich, Daniel Pokrass, Mordecai Gebirtg, Shalom Secunda, M. Miksne i d’altres d’autoria anònima, amb arranjaments de Gregori Ferrer i textos de Primo Levi, Joaquim Amat Piniella, Mercè Núñez Targa, Jorge Semprún, Anita Lasker-Walfisch, Imre Kertész, Salvatore Quasimodo, León Felipe i Tadeusz Rózewicz.

El Brossa Quartet de Corda ha mantingut una activitat constant des del 2004 fins a l’actualitat, participant intensament en la vida cultural i musical del país, oferint creacions i col·laborant en multitud de festivals i cicles de concerts. Buscant sempre diàleg entre les diverses disciplines artístiques i estils musicals, la trajectòria del quartet s’ha basat en la revisió de la música clàssica amb una nova mirada, en el compromís amb la música contemporània (estrenant obres de diversos compositors actuals) i en la creació pròpia de músiques de gran transversalitat. Ha enregistrat diversos discs propis: Músiques de l’Holocaust (TempsRecord 2008), Cançons dels Brigadistes (TempsRecord 2010), Retaule d’avars (ColumnaMusica 2012), obres de Mestres Quadreny per a quartet de corda (Cop de Poma/ La Mà de Guido 2013), Viatge d’hivern, el cicle de lieds de Schubert amb Judit Neddermann (La Mà de Guido 2014), tots amb importants gires arreu de l’Estat.

Per tant, en un horari no habitual, a les 6 de la tarda, i amb la important participació d’alumnes de corda de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, Brossa Quartet de Corda convida a repassar l’Holocaust de la Segona Guerra Mundial, amb les músiques que van quedar com un altre dels testimonis.



©2019 Ajuntament del Vendrell