08-06 Svang baixawTrencant la dinàmica d’oferir el que es coneix com a música clàssica, en la programació del Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) aquest any s’ofereix la possibilitat de poder escoltar el quartet d’hàrmoniques finlandès Sväng, en la que serà la seva única actuació al país. En concret, Sväng serà a l’escenari de l’Auditori Pau Casals el diumenge 10 d’agost, a les 21 hores, en un horari tampoc habitual.

Sväng, Harmonica Ensemble potser no fa pensar immediatament en Art en majúscules o en les composicions clàssiques de la música, però aquesta formació, fundada el 2003, ha demostrat als incrèduls que aquest petit instrument pot ser molt expressiu i que el seu potencial és, de fet, il·limitat. Amb una posada en escena energètica i dinàmica i un repertori de música original composta pel grup mateix, Sväng s'estableix per enlluernar i delectar els oients de tot el món. En la seva música, la malenconia eslava es veu reforçada per un solc rítmic compulsiu que il·lustra l'amor del grup per la música de tots els colors.

L'àlbum debut de Sväng, llançat el 2004, va ser un èxit immediat i ha aconseguit la fama a tot el món, seguit de la mostra WOMEX el 2007 i de reeixides gires per Europa, EUA, Mèxic, Japó i Xina, incloent moltes aparicions en ràdio i televisió, com el llegendari xou de Cap d’Any de Jools Holland a la BBC2.

L'element de connexió en aquesta barreja única d'estils és el ritme continu creat per l’original acord de l'harmònica Harmonetta i el so increïble de l'harmònica baixa. El groove oscil·lant i els solistes virtuosos poden semblar una mica nostàlgics, però les inspirades improvisacions i la manera frenètica d’interpretar aquesta explosió musical fan que Sväng sigui una banda totalment contemporània.

Potser el seu fort atractiu es pot atribuir a la novetat del so de conjunt unit al seu programa únic de ritmes virtuosos dels Balcans, de tangos apassionats, músiques del món provinents del nord i improvisacions salvatges: un espectacle que ha de ser viscut en directe.

Sväng està format per JOUKO KYHÄLä, harmonetta, harmòniques cromàtiques i diatòniques; PASI LEINO, harmònica baixa; EERO GRUNSTRÖM, harmòniques cromàtiques i diatòniques, i EERO TURKKA, harmòniques cromàtiques i diatòniques



©2019 Ajuntament del Vendrell