05-12 oriol aymat webL'orquestra Camerata XXI, en formació de cambra, actuarà dissabte 17 de maig, a les 22 h, en el Cicle + Músiques de l'Auditori Pau Casals, i ho farà juntament amb el violoncel·lista Oriol Aymat, un intèrpret que, des fa anys, ha estat present tant en la programació del Patronat Municipal Auditori Pau Casals com en els músics que formen la Camerata XXI i que, actualment, és un dels membres del grup musical Blaumut.

A la primera part del concert, Camerata XXI i Oriol Aymat, com a solista, interpretaran Concert per a violoncel en si menor RV.424, d'A. Vivaldi, i Gran tango, d'A. Piazzolla. A la segona part interpretaran la Serenata per a cordes en do major op. 48, de P. Txaikovski.

La Camerata XXI, que en aquesta ocasió es presenta en formació de cambra i sense director, va ser fundada l'any 2003 amb músics de Tarragona i de la resta del país. Des d'aleshores, s'ha guanyat ràpidament el reconeixement i l'estima del públic i els crítics, essent considerada una de les orquestres més notables del present i amb més projecció de futur. La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Tarragona, Repsol i la Fundació Camerata XXI són les principals institucions públiques i privades que li donen suport.

Durant la temporada 2007-2008, l'orquestra va oferir a Tarragona la primera audició completa de l'Oratori de Nadal, de J. S. Bach, així com les dues passions: Passió segons sant Mateu i Passió segons sant Joan. El juny de 2008 l'orquestra simfònica Camerata XXI va ser escollida per oferir el concert oficial de presentació de la candidatura de la ciutat de Tarragona com a Capital Cultural Europea – 2016. Destacable és la participació ininterrompuda de l'orquestra, des dels seus inicis, en el prestigiós Festival Internacional Pau Casals del Vendrell. El juny de 2009 l'orquestra va realitzar una gira pel Japó, actuant, entre d'altres, a l'Òpera de Tòquio i a la Symphony Hall d'Osaka. L'any següent participà al Festival Internacional de Música de Toledo. L'any 2012 l'orquestra va oferir tres concerts en el marc de les Festes Decennals de Valls, amb la interpretació del ballet Ariel (estrena mundial absoluta) i de l'obra Pandora, ambdues del vallenc Robert Gerhard, i va actuar al Gran Teatre del Liceu amb motiu de la Gala Lírica "Òpera Solidària", apadrinada per Montserrat Caballé i retransmesa en directe per televisió. És una de les millors orquestres de les comarques de Tarragona.

Nascut el 1979, Oriol Aymat comença a tocar el violoncel de la mà de Fernando Caminals als sis anys d'edat. Més tard, va rebre classes d'Enric Prats i el 1995 ingressà a The Yehudi Menuhin School de Londres per estudiar amb el mestre Leonid Gorokhov. Els cursos superiors i de postgrau els va realitzar amb el professor coreà Young-Chang Cho a la Folkwang Hochschule Essen (Alemanya), on va optenirel diploma de concertista l'any 2005. Destacant per les seves qualitats interpretatives des de la infantesa, Oriol Aymat ha estat guardonat en diversos certàmens nacionals i internacionals, i obté el segon premi al Concurs Juvenil Europeu de Violoncel celebrat a Oslo el 1998. Oriol Aymat ha actuat arreu d'Europa en sales com el Wigmore Hall de Londres o l'Auditori de Barcelona; ha estat convidat al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, al de Granada, a les Schubertiaden Schnackenburg, al festival Dreiklang i al cicle Nous Sons. I ha estat solista d'orquestres com la Simfònica de Radiotelevisió d'Oslo o la JONDE (Jove Orquestra Nacional d'Espanya), amb actuacions retransmeses a diversos països per ràdio i televisió. Actualment, combina una variada carrera de solista i orquestral amb la pedagogia, la música de cambra i la improvisació. El seu caràcter innovador l'ha dut a la creació de música per a espectacles de dansa, teatre i poesia, per la qual cosa ha tingut una gran rebuda per part del públic.

Aquest concert també és el resultat del treball conjunt entre la Fundació Camerata XXI i el Patronat Municipal Auditori Pau Casals per tenir una programació estable de l'orquestra durant l'any a l'Auditori Pau Casals.

 ©2019 Ajuntament del Vendrell