03-05 congres mobils imatge webDel 28 de febrer al 2 de març ha tingut lloc a Madrid el 10è Congrés Internacional d'Aprenentatge Mòbil, on s'ha presentat la comunicació "Visita el Museu Deu amb tecnologies mòbils", a càrrec de Victoria López, del grup de recerca Didpatri de la Universitat de Barcelona.

El Congrés Internacional d'Aprenentatge Mòbil 2014 busca proveir un fòrum per a la presentació i la discussió de la recerca de l'aprenentatge mòbil, un aprenentatge mòbil que s'ocupa d'una societat en moviment que busca adquirir nous coneixements, habilitats i experiències. La comprensió cada vegada més gran de l'aprenentatge en les tecnologies mòbils, juntament amb els avenços tecnològics, han permès el disseny i la investigació de diferents experiències, com, per exemple, els telèfons intel·ligents, les tauletes o les aplicacions de realitat augmentada.

El Congrés, sota la presidència del Trinity College, de Dublín, i amb la presència de membres d'arreu del món, com ara la Universitat de Kyushu, del Japó; el Departament d'Informàtica i Ciències de Sistemes DSV, de Suècia; la Universitat Chunghua, de Taiwan, i la Universitat de Ilmenau of Technology, d'Alemanya, entre d'altres, pretén desenvolupar temes vinculats amb l'anàlisi de l'aprenentatge mòbil, amb la computació en núvol i els enfocaments pedagògics a través d'entorns formals i informals. Les seves ponències han plantejat diverses estratègies i reptes per a la integració de la tecnologia mòbil en escenaris educatius més amplis i han establert enfocaments innovadors en tecnologies i plataformes mòbils vinculades a l'aprenentatge. Avui en dia, les tecnologies mòbils als museus i, en especial, als museus d'art són una forma popular de comunicació amb el seu públic. Aquests tipus de tecnologies tenen un gran potencial comunicatiu i també són unes eines de màrqueting, d'informació, de participació i d'aprenentatge, ja que ofereixen noves oportunitats d'interacció amb el públic.

Amb el títol "Mobile learning and art museums: a case study of a new art interpretation approach for visitor engagement through mobile media", el grup de recerca Didpatri, de la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat una investigació basada en l'ús de dispositius mòbils, com ara tauletes, i de recursos digitals (codis QR i un bloc anomenat "Una petita exposició del Museu Deu"). Amb aquesta experiència, dotze obres pictòriques del Museu Deu es podien interpretar seguint codis QR de colors negres i vermells. Els codis negres sostenen la interpretació acadèmica de l'obra d'art, mentre que els codis vermells fan una interpretació alternativa de la tècnica basant-se en els mecanismes emocionals de la percepció de l'art. Les conclusions de l'estudi, de manera molt general, obren la porta a una nova forma d'interpretació de l'art en els museus, dirigida no només als experts en art, sinó també enfocada a un públic més ampli, tot utilitzant un missatge nou i també un nou mitjà: els mitjans de comunicació mòbils, que, en definitiva, són els mitjans de comunicació actuals i futurs vinculats estretament amb l'aprenentatge.



©2019 Ajuntament del Vendrell