conferencia_aiguats_1913-1wEl 27 de setembre, al Centre cívic L'Estació, va tenir l'acte commemoratiu del centenari de les inundacions ocorregudes el 29 de setembre de 1913, organitzat per l'Ajuntament del Vendrell, el Consell Comarcal del Baix Penedès i l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès. L'acte, que va comptar amb una gran afluència de públic, fou presidit per Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, amb la presència de Nati Castejón, directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès que va fer la presentació.

La conferència titulada "L'aiguat catastròfic de Sant Miquel (1913). Estudi dels efectes al Vendrell i reconstrucció general de l'episodi d'inundacions a Catalunya" va anar a càrrec del Dr. Mariano Barriendos Vallvé, professor del Departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i investigador associat a l'Institut Català de Ciències del Clima.

El Dr,. Barriendos és un especialista en climatologia històrica i va explicar les causes i els efectes de la inundació de Sant Miquel a partir de l'estudi dels documents històrics conservats a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i la Biblioteca Terra Baixa que permeten fer una reconstrucció de l'episodi. Les dades obtingudes són prou rellevants: la precipitació que va sofrir el Vendrell el dia 29 de setembre de 1913 fou de la mateixa intensitat que la de l'aiguat catastròfic de Santa Tecla de Tarragona l'any 1874.



©2019 Ajuntament del Vendrell