07-23_Trio_Guarneri_Praha_webEl dijous 1 d'agost, a les 22 h, a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, el Trio Guarneri de Praga, un dels millor trios de piano, violí i violoncel que hi ha Europa, serà present al 33è Festival Internacional de Música Pau Casals amb un programa molt interessant: Trio en sol major KW 564 de W.A. Mozart; Trio en sol menor, de B. Smetana, i Trio en re menor de F. Mendelssohn.

 

El Trio Guarneri reuneix tres solistes reconeguts internacionalment que continuen, amb gran experiència, la tradició txeca de música de cambra. La llarga col·laboració d'Ivan Klánsky amb Cenek Pavlik i amb Marek Jerie potencia i fomenta el desenvolupament de l'equilibrada harmonia i de l'homogeneïtat en l'estil d'aquest conjunt. Cenek Pavlik toca un violí de Guarneri del Gesu i Marek Jerie toca un violoncel d'Andrea Guarneri, i ja fa més de vint-i-cinc anys que actuen plegats.

El Trio Guarneri ha viatjat pel món sencer i ha assistit als festivals més importants, com els de Lucerna, el Carinthian Festival d'Estiu d'Àustria, el Dvorak Festival de Praga, el Schleswig-Holstein Music Festival i el Victoria Festival del Canadà, entre d'altres. Han gravat nombrosos discs i dels premis de prestigi obtinguts cal destacar el Choc Le Monde de la Musique per l'enregistrament de L. van Beethoven Trio arxiduc, l'any 1999. L'octubre del 2001 se'ls va tornar a donar el mateix premi per l'enregistrament de Mendelssohn i Xostakòvitx. Cal remarcar també l'èxit important en ser escollits, el mes de setembre de 2001, per la revista Grammophone com a Editors Choice, entre els deu discs recomanats de tots els gèneres d'arreu del món.

Ivan Klánsky, piano, nascut el 1948, és probablement el pianista més destacat de la República Txeca. Va estudiar a l'Acadèmia de Música de Praga amb V. Kameríková i F. Rauch. Ha estat guardonat repetidament en els concursos internacionals de Bolzano, Leipzig, Barcelona, Santander i Varsòvia. A Fort Worth (EUA) va rebre també, pel seu èxit, el títol de ciutadà honorari. Al Festival Internacional Paloma O'Shea de Santander va rebre el segon premi, i el primer premi als festivals de Praga i de Londres. Al mateix temps de formar part del Trio Guarneri, toca com a solista i és pedagog a l'Acadèmia de Música de Praga i al Conservatori de Lucerna (Suïssa).

Cenek Pavñik, violí, nascut a Praga l'any 1955, és un dels violinistes més importants de l'actual generació d'intèrprets txecs. Va estudiar al Conservatori i a l'Acadèmia de Música de Praga amb Nora Grumlíková, i va perfeccionar-se estudiant amb el professor Milstein. Els seus èxits més importants són el primer premi en els concursos internacionals de Praga i de Londres, l'any 1979. Ha fet concerts amb directors d'orquestra de prestigi en molts països d'Europa, i viu com a artista independent a la República Txeca.

Marek Jerie, violoncel, nascut l'any 1947 a Praga, és un dels violoncel·listes més destacats. Va estudiar a l'Acadèmia de Música de Praga amb els professors Apolín i Vectomov, i aprofundí els seus coneixements musicals i tècnics anant a cursos de Casals, Rostropòvitx i Navarra. Ha fet concerts com a solista i com a músic de cambra a tot Europa, així com a Amèrica del Sud i part d'Àsia. Des del 1976 és professor al Conservatori de Lucerna fent classes de formació i de perfeccionament.

El Trio Guarneri ja havia actuat en el Festival Internacional de Música Pau Casals els anys 2004 i 2010.©2019 Ajuntament del Vendrell