06-21_Homenatge_Coh_Grauw

El passat divendres 21 de juny, a la Sala de Plens, va tenir lloc un acte d'homenatge pòstum al músic vendrellenc Agustí Cohí i Grau (1921-2012), que va compaginar la seva carrera professional (interpretació i composició) amb la docència i la direcció musical de corals.

A l'acte hi van ser presents l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el regidor de Cultura, Albert Solé; el primer tinent d'alcalde, Benet Jané; la directora de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, Montse Meneses; així com la vídua del músic, Mercè Prats, i el seu fill, Joan Cohí.

Albert Solé va fer una intervenció molt personal sobre la seva relació amb la família i Joan Cohí va agrair molt sincerament el gest de l'Ajuntament del Vendrell de dedicar un espai de l'edifici consistorial en record del seu pare, en referència al retrat del senyor Cohí Grau que es va descobrir minuts més tard a l'escala principal de l'Ajuntament.

L'acte va comptar també amb una audició musical a càrrec del duet format per Adrià Galindo i Gerard Romero, alumnes de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, que van interpretar al clarinet i a la guitarra les peces populars de Manuel de Falla Nana i Asturiana.

Per cloure l'acte, l'alcalde, Martí Carnicer, va destacar la gran sensibilitat cultural i artística de la família del mestre Cohí Grau i va fer un breu repàs biogràfic del músic vendrellenc, posant de relleu com aquest va pregonar el Vendrell en la seva obra. L'alcalde també va agrair la iniciativa dels Amics de la Història del Vendrell per impulsar l'homenatge i l'obra de l'artista Jordi Llucià, autor del retrat.

Posteriorment, en un acte celebrat a l'Escola Municipal de Música Pau Casals, es va fer el lliurament de la 9a edició de la Beca Cohí Grau, que el músic va instituir l'any 2005 i que va destinada als alumnes de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell que hagin demostrat una dedicació especial per a la música. Es dóna la circumstància que, malgrat la mort d'Agustí Cohí Grau l'any 2012, la beca es continua oferint per voluntat de la vídua.

 Aquest 2013 la beca ha estat atorgada a diversos alumnes de l'EMMPAC que seguiran els seus estudis en diferents conservatoris: Adrià Galindo, alumne de guitarra (Conservatori de Vila-seca); Helena Culleré, alumne de flauta travessera (Conservatori Municipal de Barcelona); Lluís Serres, alumne de piano i trompa (Conservatori Municipal de Barcelona); Gerard Romero, alumne de clarinet (Conservatori Municipal de Barcelona) i Francesc Minguella, alumne de violoncel (Institut Artístic Oriol Martorell).

 

Apunt biogràfic Agustí Cohí i Grau
El mestre Agustí Cohí i Grau va néixer en el si d'una família molt particular. Els seus pares, malgrat ser persones d'origen humil, tenien inquietuds culturals i una gran sensibilitat artística. L'any 1924 van fundar la companyia teatral Cohí-Grau, a la qual els seus quatre fills s'anaven incorporant a mesura que anaven creixent. L'Agustí, des de ben petit, va destacar pels seus dots musicals innats. La seva mare li va ensenyar les primeres nocions de música, però el seu primer mestre de música fou Pau Gomis, organista de la parròquia del Vendrell.

El mestre Cohí es va dedicar especialment a la música per a cobla, fins al punt de compondre i arranjar més de vuitanta sardanes, i instrumentar més de vuit-cents ballets populars. Entre la seva obra sardanística, destaquen les peces que ha dedicat a la vila del Vendrell i a la comarca del Baix Penedès, i obres líriques com l'opereta La polka roja i la sarsuela El Timbaler del Bruc. El moment culminant de la seva prolífica carrera va arribar amb la composició de l'òpera Nausica, estrenada l'any 1965 a Barcelona.

El mestre Cohí va dirigir l' Orquestra Simfònica Estela de Barcelona entre 1957 i 1997. Des de la seva fundació l'any 1988, va presidir l'Associació Musical de Mestres Directors.

Va compaginar la seva carrera professional amb la docència i la direcció musical de corals. Aquesta passió per l'ensenyament musical l'impulsà l'any 2005 a instituir una beca anual que porta el seu nom, destinada als alumnes de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell que hagin demostrat una dedicació especial per a la música.

El mestre va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seva vida, entre els quals destaquen els rebuts l'any 2004, tant per part de l'Ajuntament del Vendrell com de la Generalitat de Catalunya, amb la distinció de la Creu de Sant Jordi. L'any 2009, el reconeixement a la seva figura va prendre la forma d'una publicació i una exposició. El 17 d'abril es va presentar a l'Auditori Pau Casals del Vendrell la Petita història d'Agustí Cohí Grau, escrita pel poeta Lluís Gassó i il·lustrada per Pilarín Bayés. El mateix dia, es va inaugurar una exposició dedicada a la seva trajectòria professional organitzada per l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i els Amics de la Història del Vendrell.

En definitiva, el mestre Cohí Grau, si bé va viure la major part de la seva vida a Barcelona, va mantenir lligams molt estrets amb el Vendrell. Les seves despulles descansen al Panteó de Mestres Directors, al cementiri de les Corts de Barcelona.



©2019 Ajuntament del Vendrell