02-14_rp_atur_memoria2012_webLa setmana passada, el regidor d'Ocupació, Kenneth Martínez, va presentar l'evolució de l'atur al municipi i la memòria del 2012 de l'EINA.

El regidor d'Ocupació va explicar que l'evolució de l'atur al Vendrell al llarg de l'any 2012 segueix el mateix patró dels quatre anys precedents, afectats de ple per la crisi econòmica. La desocupació manté el perfil de creixement característic, només moderat en períodes puntuals coincidents amb les temporades estivals, però que reprèn la seva evolució a l'alça una vegada finalitzats aquests mesos.

El 2012 s'han acumulat 139 aturats més respecte de l'any 2011, amb la qual cosa s'ha tancat l'any amb un total de 4.608 persones sense feina. Aquesta xifra d'increment d'aturats representa un augment del 0,2% pel que fa al 2011, un any en què l'acumulació havia estat de 258 aturats més que el 2010. En aquest sentit, Kenneth Martínez va exposar que "s'està produint un increment d'aturats no tan accentuat com en anys anteriors". Per tant, es pot dir que la destrucció de llocs de treball va a un ritme menor. Tot i així, segons va manifestar el regidor d'Ocupació, "ara el que necessitem és generar més activitat per aconseguir reduir el nombre d'aturats".

Pel que fa a l'atur per sexes, l'inici de la crisi va provocar que hi hagués més aturats masculins provinents de la construcció; ara, però, ja s'estan equilibrant les xifres. El sector més castigat continua sent el de la construcció (18% d'aturats) i les persones amb menys formació són les que tenen més dificultat per trobar feina. Kenneth Martínez va dir que, "per això, des de l'EINA s'aposta per fer programes formatius que combinin també una part pràctica en empreses, per tal de facilitar la inserció laboral".

 

Un dels temes que més preocupa són els aturats de llarga durada, amb un 42% que fa més d'un any que són a l'atur. Això comporta unes situacions molt complicades tant individualment com familiarment. El regidor d'Ocupació va manifestar que "aquests fets incentiven la cerca de programes específics per trobar solucions a aquestes persones que tenen més problemes per trobar feina".

Sobre les contractacions, el 2012 es van fer un total de 7.040 contractes de tot tipus, un 10,5% menys respecte a l'any anterior. Segons Kenneth Martínez, "aquesta tendència s'ha d'invertir amb la generació de més activitat econòmica per lluitar contra l'atur".

A part d'aquestes dades, es pot obtenir més informació al bloc de l'Observatori del Mercat Laboral, a l'adreça http://leinaobservatori.blogspot.com. Aquest bloc recull informació dels darrers anys sobre l'evolució de l'atur i les contractacions al Vendrell, en total i tenint en compte franges d'edat, sexe, activitats, nacionalitats i formació, entre d'altres paràmetres. També inclou informació del Baix Penedès i es fan actualitzacions trimestrals, tot i que alguna dada s'actualitza mensualment.

D'altra banda, la memòria del 2012 de l'EINA recull que el Servei d'Orientació va atendre 3.772 usuaris que buscaven feina o que volien millorar la seva situació laboral, i que pel Club de Recerca de Feina hi van passar 2.449 persones. Altres dades que es destaquen del 2012 són que, a través de la Borsa de Treball, es van oferir 298 llocs de treball, es van fer 121 insercions laborals, es van atendre 110 empreses i es van enviar 2.063 currículums a empreses. Pel que fa a l'Espai Empresarial, cal destacar la creació de 78 empreses noves, la qual cosa ha suposat la generació de 124 llocs de treball nous.

També es van presentar els programes de polítiques actives (2012-2013), sobre els quals Kenneth Martínez va explicar que "es prioritzen els programes que combinen la formació bàsica amb contractes subvencionats per ajudar en la inserció laboral". Amb una subvenció total d'1,4 milions d'euros, es desenvoluparan 12 cursos: 6 de formació ocupacional, 3 del programa joves per l'ocupació i 3 per a aturats de llarga durada. Sobre aquests darrers, es durà a terme un programa innovador de formació integral en l'àmbit dels cellers vinícoles, un sector amb una important activitat econòmica a la comarca. Es tracta de traspassar extreballadors de la construcció al sector vinícola formant-los en els processos de l'activitat: collita, elaboració, tast, comercialització... Finalment, dins del programa "Treball als Barris", es continua amb la Casa d'Oficis d'Imatge i so, en què l'objectiu principal és intentar que els vuit alumnes que hi participen, que només tenen el graduat d'ESO, continuïn els estudis amb cicles formatius. En aquest sentit, Kenneth Martínez va insistir que "com més formació tinguin, més fàcil els serà a l'hora de trobar feina".

Presentació de les dades de l'atur i la memòria de l'EINA del 2012



©2019 Ajuntament del Vendrell