09-17_inici_curs_zona_escolar_webEl nou curs escolar 2012-2013 s'ha obert amb novetats importants i sense incidències destacables, però marcat per l'actual context de contenció pressupostària.

De manera progressiva, els alumnes d'escola bressol, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius han anat iniciant les classes als centres públics i al concertat del municipi: les cincs escoles bressol, les nou escoles de primària i els quatre instituts de secundària. Així doncs, s'han incorporat a les aules 330 alumnes d'escola bressol, 3.710 d'infantil i primària, 1.700 d'ESO, 397 de batxillerat i uns 350 de cicles formatius. Els alumnes totals en l'educació obligatòria, de 3 a 16 anys, representen uns 140 més que el curs passat, amb menys aules i docents, el que implicarà un esforç suplementari per a les direccions dels centres i per als mestres i professors.

 

Una de les principals novetats del nou curs escolar és la implantació de la jornada intensiva en els tres instituts de secundària del municipi. Després de l'experiència positiva del curs passat a l'Institut Mediterrània, tots tres instituts van sol·licitar el nou horari lectiu de 8.15 h a 14.45 h. A més, a l'Institut Mediterrània enguany comencen els estudis de batxillerat, una llarga reclamació del municipi i de les famílies d'alumnes del centre, amb un èxit important de matrícula. Amb aquest nou batxillerat, s'amplia l'oferta d'aquests estudis a la vila i de ben segur que representarà un estímul i un referent de qualitat que ajudarà a consolidar el centre.

D'altra banda, la voluntat de l'Ajuntament de col·laborar en la lluita contra el fracàs escolar es concreta aquest curs en dues novetats importants. Per un costat, amb l'aportació econòmica, d'instal·lacions i de personal per part de l'Ajuntament i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, aquest curs es cobreix una de les mancances educatives més importants al Vendrell, com eren els PQPI, els cursos ponts perquè alumnes sense el graduat escolar puguin accedir als cicles formatius. Per l'altre costat, també cal destacar el projecte Endavant! Aquest nou programa educatiu, adreçat a alumnes dels instituts Mediterrània i Andreu Nin, pretén reduir el fracàs escolar donant una especial atenció als estudiants menors de 16 anys amb risc de no acabar l'ESO.

Pel que fa a les escoles bressol, han vist reduïda la matrícula respecte del setembre passat en uns 120 alumnes, la qual cosa ha obligat a suprimir els barracons del Ralet-ralet i El Puig, així com alguna aula més a l'interior de les escoles. La disminució de la demanda com a conseqüència de la davallada de la natalitat i de l'atur, a més de les dificultats de finançament del servei per la reducció a la meitat de la subvenció de la Generalitat, planteja reptes de futur en l'educació infantil.

Quant a equipaments, destaca el projecte de la nova escola Marta Mata. En aquest sentit, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha presentat a l'Ajuntament el projecte bàsic del nou edifici escolar per demanar la llicència d'obres. Si es compleixen els terminis anunciats, és probable que en poques setmanes comencin els treballs per edificar el nou centre.

En aquest sentit, Kenneth Martínez, regidor d'Educació de l'Ajuntament del Vendrell, ha desitjat un bon curs 2012-2013 a les famílies, alumnes i docents, i ha afirmat que "si volem una societat més justa i que pugui superar l'actual crisi econòmica amb unes bases sòlides de futur, tota la comunitat educativa, les administracions les primeres, han de situar l'educació al capdavant de les seves prioritats".

 



©2019 Ajuntament del Vendrell