06-12_premi_ins_andreunin_webLa tercera edició del Concurs Planter de Sondeigs i Experiments ha reconegut, amb el primer premi Idescat, el treball de recerca d'un grup d'alumnes de primer de batxillerat de l'institut Andreu Nin del Vendrell. El certamen, que premia els millors treballs d'estadística de Catalunya, està organitzat per la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) i la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A més, compta amb el suport de l'Institut Català d'Estadística (Idescat).

D'entre els 180 treballs presentats, l'estudi elaborat pels alumnes del centre vendrellenc va destacar per la seriositat mostrada en el tractament de les dades recollides del web de l'Idescat.

 

El punt de partida del treball, que portava per títol "Posem a prova la sele?", era la pregunta "Néixer, créixer o estudiar en una comarca determinada condiciona el futur acadèmic dels nostres alumnes?". Aquest treball va ser elaborat pels alumnes Josely Ceballo, Sonia Doñate, Fàtima M'ssiad, Thais Pérez i Antonio Soriano, tots ells de 1r de batxillerat A de l'institut Andreu Nin. Tot i que inicialment el grup de treball volia estudiar la distribució dels resultats de les competències bàsiques dels alumnes de 4t d'ESO de les 41 comarques catalanes, finalment va haver de decantar-se per estudiar les proves d'accés a la universitat (PAU). Després d'una anàlisi detallada de l'evolució de les matrícules a les PAU, dels percentatges d'aprovats i de la mitjana d'aquestes proves, el treball s'endinsa en les comparatives dels resultats de la selectivitat i dels diferents indicadors socioeconòmics cercats en el web de l'Idescat. Després dels estudis, el treball arriba a la conclusió que no hi ha un únic factor que condicioni fortament els resultats de les proves. No obstant això, els cinc alumnes obren portes per a una ampliació del treball tot examinant més d'un factor socioeconòmic alhora.

Tant l'institut Andreu Nin com la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament del Vendrell han felicitat els alumnes i han valorat l'esforç que han realitzat en la seva tasca al llarg de tot el trimestre per assolir un nivell tant alt, fet que ha estat reconegut a tot el país a través d'aquests premis.

Més enllà de la importància del reconeixement i l'emoció que ha causat en els alumnes el fet de conèixer la notícia, el premi compta amb una dotació de material que consisteix en un reproductor MP4 per a cadascun dels alumnes del grup, una tauleta digital per al seu tutor i una llicència d'un any del programa "TutorMates" per al centre.



©2019 Ajuntament del Vendrell