DSCF6628_copia_webAvui al migdia s'ha presentat un arxiu documental de gran importància que s'ha trobat a les golfes de la Casa del Portal del Pardo. A l'acte hi han estat presents l'alcalde del Vendrell i vicepresident de la Fundació Apel·les Fenosa, Benet Jané, el primer tinent d'alcalde, Martí Carnicer, el regidor de Cultura, Albert Solé, el cap de servei de la Coordinació General d'Arxius, Enric Cobo, i del director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs.

Les golfes de la Casa del Portal del Pardo, seu de la Fundació Apel·les Fenosa, amagaven un tresor documental que acaba de sortir a la llum. Unes obres de restauració de la teulada de la Fundació han posat al descobert una sèrie de documents que s'amagaven des de fa anys i que permetran descobrir aspectes històrics rellevants de la vila del Vendrell. Entre aquests documents trobats hi ha molta informació sobre la família Guimerà, ja que la Casa del Portal del Pardo pertanyia a una branca dels Guimerà. De l'anàlisi de la correspondència trobada es dedueix la formació i la cultura que tenia aquesta família i els vincles que els lligaven amb el comerç d'ultramar.

 

Dins del fons relacionat amb Guimerà, s'han trobat 81 cartes escrites entre els anys 1818-1819, 1824-1826, 1831-1846 i 1879-1887. La majoria estan dirigides a Pau Guimerà Virgili, resident al Vendrell, i escrites pels seus fills Pablo, Maria, Teresa, Josep, Antonio i Salvador Guimerà Borrell. Les cartes de 1833-1837-1838 estan escrites des de Cuba, i parlen del comerç del vi o l'emancipació dels fills en terres americanes. Aquesta correspondència mostra les ganes de fer fortuna dels fills, les feines que realitzaven i amb quines famílies es relacionaven. Com a fet extraordinari, hi ha una carta dirigida a Àngel Guimerà de part d'Antoni Guimerà Saló (germà d'Anita Guimerà) o el full de serveis d'Antoni Guimerà Borrell, que l'any 1854 era sergent de la "1a Compañía de Cazadores del Batallón 6 de la Línea de la Milicia de El Vendrell" i que el 1869 era interventor de la duana del Vendrell (en aquest full s'especifiquen els diners que cobrava per fer-ho). També hi ha una carta del 1949, de Josep Miracle, dirigida a Anita Guimerà, en la qual demana informació sobre la família perquè està acabant la biografia d'Àngel Guimerà.

També s'hi troben documents monogràfics sobre aspectes del Vendrell, com ara l'epidèmia de còlera de 1911. Però el més significatiu de tota la documentació trobada fa referència als processos electorals dels anys 1905-1918, pel fet que Emili Folch Guimerà, registrador de la propietat i procurador dels tribunals, era íntim col·laborador de Jaume Carner, i va arribar a ser diputat provincial. Emili Folch Guimerà conservava tota la documentació referida a aquests processos d'elecció de diputats a les Corts, en què Jaume Carner va presentar-se per Solidaritat Catalana i per la Unió Federal Nacionalista Republicana. S'hi han trobat moltes cartes de Jaume Carner, els fulls originals de discursos del gran polític català i, fins i tot, les factures de les despeses de les campanyes electorals, amb el registre del cost de les tartanes i els hostals on sojornaven els candidats, així com les actes de tots els resultats electorals de cada poble.

Tant des de l'Ajuntament com des de la Fundació Apel·les Fenosa i, també, des de la Generalitat de Catalunya, s'ha destacat el valor de la documentació trobada i s'ha anunciat que s'iniciarà un procés d'inventari i de conservació per poder-la fer públic i posar-la a disposició d'investigadors i particulars.



©2019 Ajuntament del Vendrell