04-12_paul_eluard_webEl Museu Apel·les Fenosa va obrir les seves portes a la Casa del Portal del Pardo del Vendrell el 19 de juliol de 2002. Enguany, commemora el seu desè aniversari amb una mostra dedicada al poeta Paul Éluard, amic de l'escultor.

En el transcurs d'aquests deu anys, el Museu ha presentat diverses exposicions dedicades als amics més íntims de l'artista, tant si es tractava d'artistes que va conèixer a París, com ara Picasso, Vieira da Silva, Giacometti, Jean Cocteau, Jacques Dubourg, Coco Chanel o la seva esposa Nicole (que signava "Nicole Florensa"), com del seu cercle català, com va ser el cas de les mostres dedicades als evolucionistes, Josep Granyer, Manuel Humbert, Llorens Artigas, Joan Perucho, Jaume Mercadé, Salvador Espriu o Jean-Marie del Moral.

Gràcies a aquesta dualitat entre els cercles de l'Escola de París i de Catalunya, el Museu del Vendrell ha assolit una personalitat reconeguda, així com per la qualitat de les mostres produïdes per la Fundació Apel·les Fenosa, les quals han estat exposades en diversos museus catalans i internacionals.

D'aquest bagatge d'exposicions en destaca la mostra inicial dedicada a l'amistat amb Picasso, així com les exposicions sobre Jean Cocteau, especialment la que il·lustrava la relació que va mantenir amb Coco Chanel, que va ser l'exposició més visitada de totes les presentades al Museu.


Paul Éluard

Coincidint amb el desè aniversari, el Museu del Vendrell inaugurarà, el proper 23 d'abril, una exposició dedicada a Paul Éluard que porta per títol "Per a Fenosa, el seu pare, Paul Éluard". Durant la diada de Sant Jordi el Museu farà una Jornada de Portes Obertes, en la qual els assistents seran obsequiats amb el llibre Fenosa, la sculpture et les lettres, del professor Serge Linares.

Paul Éluard i Apel·les Fenosa van establir una amistat intensa, sempre paternal, gràcies a Picasso. Tot va tenir lloc a París, a partir dels anys de l'ocupació alemanya i fins a la mort del poeta. Com a testimoni d'aquests vincles ens resten els retrats que l'escultor va fer de Paul i Nusch Eluard, i els poemes i els llibres dedicats que s'han conservat fidelment a la biblioteca de l'artista. Fins i tot el llibre d'Éluard sobre Picasso, de l'editorial 3 Collines, va servir a Fenosa per iniciar la seva relació amb Nicole, que es convertiria en la seva esposa, un obsequi en una primera trobada com a testimoni d'un amor que es desvetllava. Explica Nicole Fenosa (* Catalogue raisonné de l'oeuvre sculpté de Fenosa. Ed. Polígrafa. Barcelona, 2002): "Jo havia sentit a parlar molt d'aquest escultor. L'encontre va ser agradable, sense més. Va parlar d'un llibre de Paul Éluard a Pablo Picasso (Édition de 3 Collines), que volia oferir a una amiga meva. Com que ella marxava al Brasil per trobar-se amb el seu pare, li va demanar a Fenosa que me'l donés. Ens vam trobar a l'entrada del pont de Mirabeau, a la part del districte XV. Portava dos paquets: un per a ella i l'altre per a mi".

Tot va consolidar-se a París, sota l'esguard de Picasso, però Fenosa va conèixer Éluard i la seva poesia amb anterioritat, l'any 1936 a Barcelona, tal com demostra l'exposició, amb motiu de la presència d'Éluard a l'exposició de Picasso a Barcelona, que ha motivat una mostra recent sobre el tema al Museu Picasso de Barcelona. Aquesta exposició presenta tots els retrats que Fenosa va fer a Paul i Nusch Éluard, així com tots els llibres dedicats, a més d'obres de Picasso i de Man Ray, i el retrat de Madame Trutat que Fenosa va fer per indicació de Paul Éluard.

L'exposició es refereix a la consideració paternal que tenia Paul Éluard sobre Fenosa, a qui considerava el seu fill, fet que provocava la discussió amb Picasso, el qual sempre deia la frase "Fenosa és el meu fill, de mare desconeguda".

La mostra clou amb documents sobre la continuïtat de l'amistat amb Éluard a través de la seva filla Cécile, fruit del matrimoni amb Gala, que sovint visitava el Vendrell i residia a la casa dels Fenosa, que ara acull el seu Museu.

L'exposició estarà oberta fins al 30 de setembre, de dimarts a dissabte d'11 h a 14 h i de 18 h a 20 h (c/ Major, 25).

 



©2019 Ajuntament del Vendrell