El proper divendres 13 d'abril, a les 21 h, el Cicle Jazz a l'Auditori 2012 es trasllada a l'església del Vendrell per tal d'oferir un concert de gralla i orgue. Aquest concert és fruit del treball conjunt entre l'Associació d'Amics de l'Orgue del Vendrell, l'Associació Musical Pau Casals i el Patronat Municipal Auditori Pau Casals.

A simple vista, l'orgue i la gralla són dos instruments que no tenen gaire en comú, però tots dos estan pensats per ser tocats en grans espais, ja que tenen una gran sonoritat i estan vinculats a les festivitats. L'orgue, igual que la gralla, pot utilitzar llengüetes per al seu funcionament. Una part del repertori de música tradicional recuperat s'ha trobat escrit a les llibretes dels organistes, en les quals apuntaven melodies populars que es tocaven per Nadal o en celebracions especials, anomenades "les llibertats d'orgue". Tant l'orgue com la gralla són instruments que participen activament en les festes majors, però que no es relacionen, a priori, musicalment.

Daniel Carbonell (gralla) ha estudiat flauta de bec i oboè modern, i és el segon graduat en oboès històrics a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Fa vint anys que es dedica a l'estudi de la música tradicional com a intèrpret de la gralla i la tarota. En el camp de la música antiga, s'està especialitzant en les xirimies i els baixonets. Té un gran compromís amb l'ensenyament i és professor a l'Aula de Sons de Reus, a l'Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya i a l'ESMUC. Actualment forma part de les formacions Ministriles Hispalensis, Xuriach, Bandaeria, Metralla, Bufalodre i Ganxets, grallers del Baix Camp.

Josep Mateu Pérez (orgue), músic eclèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador, intèrpret tant de música antiga (organista i clavecinista) com de música de tendències actuals (teclista i sintetista), així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats. Com a intèrpret de música antiga, tant amb l'orgue com amb el clavicèmbal, és membre dels grups Lympha, Cantors e Ministrers i Trio Acrux (format per dues trompetes i orgue). També forma duo habitualment amb el violinista Josep Colomé, així com amb la soprano Núria Besora. Actualment és professor de llenguatge musical de grau professional a l'Escola Municipal de Música de la Selva del Camp i professor de l'Escola Municipal de Música d'Alió, creada i dirigida per ell mateix.



©2019 Ajuntament del Vendrell