03-27_Cobla_de_cambra_webDes de l'any 1994, l'Associació de Músics per la Cobla reuneix els millors intèrprets, sota el nom de Cobla de Cambra de Catalunya, durant els primers dies de la Setmana Santa, per enregistrar obres de compositors de cobla.

Aquest treball es fa, des de l'inici, a l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Els dies de treball d'aquest any seran el 2 i 3 d'abril. Més de trenta músics, repartits en dos dies, sota la direcció de Jordi Molina, enregistraran onze sardanes de Joan Manén (1883-1971), músic que havia destacat com a violinista.

Músics per la Cobla és una entitat cultural sense ànim de lucre que té com a finalitat preservar i difondre la música catalana i, molt especialment, la música per al conjunt de cobla, una formació autòctona de Catalunya concebuda durant la primera meitat del segle XIX en què conviuen instruments tradicionals i simfònics. La cobla fou creada com a conjunt de carrer amb la finalitat d'interpretar música popular i, més concretament, la sardana, la dansa nacional de Catalunya. Al llarg d'aquests més de 150 anys, però, la cobla ha despertat l'interès de tot tipus de compositors que, bé experimentant en sardanes o en qualsevol altra mena de forma musical, han anat creant tot un repertori paral·lel de caire simfònic, més propi de les sales de concert que de les festes populars al carrer. D'altra banda, en les darreres dècades, molts autors han utilitzat aquesta formació musical en altres camps allunyats de la seva idiosincràsia original, com ara el jazz o el rock.

La Cobla de Cambra de Catalunya es creà l'any 1995 a partir de la iniciativa espontània d'una vintena de músics procedents de diferents cobles que es reuniren per tal d'enregistrar un CD amb música no gravada anteriorment o recopilada en gravacions molt antigues. El projecte es féu realitat els dies 10 i 11 d'abril del 1995, comptant amb la col·laboració de l'Auditori Pau Casals de Sant Salvador (el Vendrell) i de l'emissora Catalunya Música, tot i que el CD no es publicaria fins al 1998.

Abans, però, l'any 1997, la Cobla de Cambra tornava a enregistrar, aquesta vegada per encàrrec de l'entitat Amics de Josep M. Bernat. L'Auditori del Vendrell acollí aleshores més d'una cinquantena de músics de diferents procedències per enregistrar l'obra Quatre moviments en forma de simfonia, del mestre Josep M. Bernat, una composició per a dues cobles i percussió d'uns 45 minuts de durada. Posteriorment, davant la disponibilitat i l'entusiasme dels intèrprets, MÚSICS PER LA COBLA ha seguit enregistrant amb la Cobla de Cambra un o dos CD cada any: una vintena de treballs en els quals han col·laborat una desena de directors i més d'un centenar d'instrumentistes.

La Cobla de Cambra de Catalunya no té una plantilla fixa i no realitza actuacions en públic. És aquesta una voluntat expressa dels seus creadors, ja que en cap moment pretén ocupar l'espai de cap altra formació existent. Tan sols en comptades excepcions ha aparegut públicament, com en el cas de la Marató de TV3 dels anys 1997 i 1998, en la Gala dels Premis Nacionals de Cultura de l'any 2001 o en el Concert Memorial del Centenari del mestre Joaquim Serra de l'any 2007.



©2019 Ajuntament del Vendrell