12-28_jaume_domingo_webEl Ple municipal celebrat dimarts va aprovar definitivament l'Ordenança del Civisme i la Convivència, fruit del consens polític entre tots els partits que formen l'equip de govern. L'Ordenança regula el comportament i la conducta de la ciutadania a la via pública i als espais públics, la tinença d'animals, l'ús dels béns públics, la gestió de residus i els drets i deures dels vilatans, entre d'altres.

Segons el regidor de Convivència i Civisme, Jaume Domingo, aquesta Ordenança "és conseqüència directa del pacte per la convivència i el civisme tancat la passada legislatura i de tot el procés de participació ciutadana que va tenir lloc al Consell Municipal per la Convivència i el Civisme". Per al regidor, el pacte per la convivència i el civisme i la mateixa Ordenança són l'embrió de l'actual govern municipal, un govern que té com a eix vertebrador "la voluntat de tirar endavant una política comuna a favor de les conductes cíviques i de responsabilitat social de tota la societat vendrellenca".

Jaume Domingo ha explicat que aquesta Ordenança pretén garantir els drets de tots els ciutadans mitjançant un exercici responsable dels deures de tothom i afavorir la cohesió social a la vila del Vendrell. La feina de l'Ajuntament consistirà a aplicar-la correctament.

Una de les característiques innovadores de l'Ordenança és la incorporació d'un cos d'agents cívics. Aquest estarà format, inicialment, per dues persones, que ja són plantilla de l'Ajuntament i les quals tindran capacitat sancionadora. Duran a terme tasques bàsicament en tres vessants: informar, sancionar i inspeccionar serveis. Domingo ha explicat que les noves tasques dels agents cívics suposen un pas endavant en aquesta matèria en àmbit nacional, ja que suposa un canvi significatiu vers les tasques que fins ara molts ajuntaments del país han assignat a aquest col·lectiu.

 

A partir d'ara, segons explica el regidor, es duran a terme diverses campanyes de sensibilització, "per tal que els ciutadans prenguin consciència dels beneficis, tant socials com econòmics, que ens reporta a tots, Ajuntament i ciutadans, fer les coses bé i comportar-nos cívicament. Si s'actua cívicament a nivell social, tots hi guanyarem en convivència i cohesió. A més, el cost de molts serveis es redueix. Per exemple, si es fes bé la gestió dels residus, podríem arribar a estalviar-nos fins a 400.000 euros o ens estalviaríem diners a netejar pintades a les parets o reposar mobiliari urbà malmès a causa del vandalisme".



©2019 Ajuntament del Vendrell