11-18_PremiXLwEl projecte "XL Lletra Gran: Xarxa Lectora del Vendrell", desenvolupat per la Biblioteca Pública Terra Baixa en col·laboració amb el cicle de grau mitjà en Atenció Sociosanitària de l'IES Andreu Nin i els serveis municipals a la gent gran: la Residència d'avis de la Muntanyeta, el Centre de dia Anna Serra, la Policlínica Comarcal del Vendrell i la Llar Santa Anna, ha estat premiat pel Centre Promotor d'Aprenentatge i Servei de la Fundació Jaume Bofill. Es tracta de la segona vegada que es guardona aquesta iniciativa, després del premi que l'any passat va rebre per part de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas per la seva contribució al foment de la lectura. 

 

Es tracta de la segona vegada que es guardona aquesta iniciativa, després del premi que l'any passat va rebre per part de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques, per la seva contribució al foment de la lectura.

El projecte actua sobre un col·lectiu de prop de 500 avis i àvies, i compta amb la participació voluntària de 25 alumnes, els quals els apropen uns recursos, els de la Biblioteca, als quals no sempre poden accedir per les seves dificultats de mobilitat o per altres raons. A més, serveix per reduir l'aïllament social que sovint pateix aquest grup de població i fomentar les relacions intergeneracionals de les persones.

Un projecte doblement premiat

El projecte "XL Lletra Gran" es va posar en marxa el curs escolar 2008-2009, arran d'un curs de formació en Projectes d'Aprenentatge i Servei, realitzat en el marc del Pla Educatiu d'Entorn del Vendrell. Des d'aleshores ha evolucionat amb la voluntat de millorar i adaptar-se a l'entorn.

En aquests quatre anys de vida, el projecte ha estat seleccionat dues vegades en dos premis. El primer va ser l'any 2009, amb la concessió d'un ajut per part del Centre Promotor d'Aprenentatge i Servei de la Fundació Jaume Bofill, una convocatòria que vol impulsar i consolidar les experiències en aquest àmbit.

El segon dels guardons va arribar dins la "Campaña de animación a la lectura María Moliner", promoguda pel Ministeri de Cultura, el qual consisteix en un concurs adreçat als municipis de menys de 50.000 habitants i té com a objectiu premiar els millors projectes o activitats de dinamització lectora desenvolupats des de les biblioteques públiques. En aquest cas, "XL Lletra Gran" va ser seleccionat com un dels millors projectes dels presentats i va ser premiat amb un lot de 300 llibres infantils per a la Biblioteca.

"XL Lletra Gran" és un projecte en xarxa dels alumnes del Cicle de Formació de Grau Mitjà en Atenció Sociosanitària de l'IES Andreu Nin, la Biblioteca Pública Terra Baixa i els serveis municipals per a la gent gran, com ara la residència d'avis de la Muntanyeta, el Centre de Dia Anna Serra, la Policlínica Comarcal del Vendrell i la Fundació Llar Santa Anna.

Un dels objectius principals del projecte consisteix a apropar, mitjançant unes maletes, una bona part dels recursos i materials de la Biblioteca a les residències i centres esmentats, amb la intenció de divulgar-los a través de l'alumnat.

Pel que fa al procediment, a començaments del curs escolar l'alumnat participant en el projecte fa un aprenentatge inicial tant de psicologia de l'envelliment i de recerca bibliogràfica com de coneixement general de la Biblioteca de forma integrada en el currículum educatiu del centre.

Mensualment, i al llarg del curs escolar, els alumnes preparen, amb l'assessorament i l'acompanyament del personal de la Biblioteca, lots de documents (llibres, pel·lícules, revistes, audiollibres, etc.) per traslladar-los als diferents centres assistencials. Les visites al centre són mensuals i consisteixen en una presentació dels materials de la Biblioteca de forma individual i interactiva als avis que participen en el projecte.

En aquestes sessions també s'inclou la preparació i realització per part dels alumnes d'una activitat col·lectiva durant l'estada al centre: lectures en veu alta, sessions visuals i musicals o teatralitzacions. Durant aquestes sessions, els alumnes recullen els interessos i peticions individuals de cada usuari per tal de poder-les satisfer durant la propera visita. El material es queda al centre durant un mes i és utilitzat i gestionat pels professionals terapèutics.

En aquest punt, i des de la seva posada en marxa, el projecte ha experimentat modificacions. Durant el primer any, els encarregats de portar els lots de documents eren els alumnes de l'Aula de Formació de Persones Adultes del Vendrell (AFA). Més endavant, es va considerar convenient que fossin els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Atenció Sociosanitària de l'IES Andreu Nin els encarregats de portar els materials als centres.

En aquest cas, es tracta de persones amb uns coneixements teòrics i una sensibilitat especial per poder desenvolupar la tasca amb èxit. A més, és una bona opció per al seu futur laboral, ja que se'ls obren les portes dels centres on probablement aniran a fer de voluntaris i, possiblement, seran els seus futurs llocs de treball.

El projecte, així mateix, també ha crescut quant al nombre de centres que hi participen. Durant el primer any (el 2008) només en formaven part dos dels centres assistencials del municipi: la residència d'avis de la Muntanyeta i el Centre de Dia Anna Serra. Però la voluntat era que cap usuari es quedés sense poder gaudir dels recursos de la Biblioteca. És per aquest motiu que, any rere any, s'han anat incorporant diferents centres: el curs escolar 2009-2010 es va afegir la Policlínica Comarcal del Vendrell i el 2010-2011 va ser el torn de la Fundació Llar Santa Anna. D'aquesta manera, enguany s'ha assolit l'objectiu de donar cobertura a tots els centres assistencials de la gent gran del Vendrell.



©2019 Ajuntament del Vendrell