gresol_005_webEl 54% dels més de 400 empresaris que han assistit a la X Jornada Gresol celebrada avui al Vendrell estan a favor del pacte fiscal de Catalunya amb l'Estat, segons una enquesta que ha efectuat el Gabinet Ceres en el transcurs d'aquesta trobada empresarial. De la resta d'empresaris, només el 7% s'hi ha posicionat en contra i el 39% ha deixat en blanc la casella que plantejava aquesta qüestió. Per tant, 9 de cada 10 empresaris que ha respost l'enquesta són partidaris del pacte fiscal.

El pacte fiscal ha estat el fil conductor temàtic de la jornada i ha estat plantejat als ponents de totes les sessions. En aquest sentit, el president del Partit Popular i candidat per aquesta formació a les eleccions del proper 20 de novembre, Mariano Rajoy, ha assegurat que "la prioridad para estos próximos 4 años es salir de la crisis". Rajoy, no obstant això, s'ha mostrat obert a parlar sobre el tema si arriba a la presidència del Govern de l'Estat i se li planteja aquesta proposta.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida, president d'Unió Democràtica de Catalunya i candidat de CiU a les eleccions generals, ha defensat la conveniència del pacte fiscal "per sortir de la crisi" i ha destacat que les comunitats autònomes que si gaudeixen d'aquest sistema de finançament, com ara el País Basc, tenen menys atur. Duran i Lleida considera que el pacte fiscal "no ha de ser una dèria dels nacionalistes, sinó que ha d'interessar totes les persones que viuen i treballen a Catalunya". En particular, ha destacat que amb el pacte fiscal Catalunya "gaudiria de més recursos per donar suport als emprenedors i a la investigació, que és fonamental per ser més competitius".

Tots els ponents de les taules de treball, que han tingut lloc durant la sessió del matí, han valorat favorablement l'objectiu que Catalunya assoleixi a curt termini el pacte fiscal.

Un altre tema que ha tingut continuïtat al llarg de la jornada és el del Corredor del Mediterrani, inclòs recentment a la xarxa europea d'infraestructures ferroviàries. Segons Duran i Lleida "si Convergència i Unió no és forta a Madrid els propers anys, no es construirà". Mariano Rajoy, per la seva banda, ha assegurat que el Corredor del Mediterrani és una infraestructura "molt important", però és necessari analitzar les prioritats a l'hora d'invertir els diners públics en els propers anys.

Competitivitat i drets i deures laborals

La X Jornada Gresol ha tingut com a títol "L'empresari: instrument de la reactivació econòmica", amb l'objectiu de reivindicar el rol fonamental que han de jugar els emprenedors per tal de superar l'actual situació econòmica. Les sessions de matí s'han celebrat a l'Auditori Pau Casals i s'han traslladat a l'hora de dinar al Pavelló Santa Maria del Mar de Coma-ruga per continuar durant la tarda. Durant la X Jornada Gresol s'ha anunciat la seu de l'edició 2012, que serà la ciutat de Reus.

La inauguració ha estat presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que ha destacat les bones notícies que ens han deixat els últims dies, com la designació de Tarragona com a seu dels Jocs del Mediterrani de 2017, la inclusió del Corredor del Mediterrani en la xarxa d'infraestructures prioritàries i l'abandonament de la violència per part d'ETA. Malgrat tot, Mas ha assegurat que la situació econòmica "està pitjor que fa uns mesos", un context en el qual és necessari continuar "sanejant els comptes públics amb coratge i sentit de país". Pel que fa a les empreses catalanes, Mas confia en que millorin les relacions amb països com Rússia, Índia i Xina, tot encoratjant l'empresariat a "no tirar la tovallola i continuar empenyent amb sentit de país". En l'acte d'inauguració hi han pres part també el president de la Fundació Gresol, Antoni Pont; el president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, i l'alcalde del Vendrell, Benet Jané.

La primera taula de debat ha tingut com a tema central els factors de competitivitat empresarial, i hi han participat el president d'Abertis, Salvador Alemany; el director executiu i economista en cap de "la Caixa", Jordi Gual; el director d'Agbar Catalunya, Albert Martínez, i el director d'Endesa Catalunya, Josep Maria Rovira, conduïts pel catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona Germà Bel. A grans trets, tots els participants han estat d'acord en què el final de la crisi està lluny i que caldrà ser més competitius per sortir-ne. Pel que fa a la creació de llocs de treball, hi ha hagut consens en què fins que no es consolidi un creixement d'un 2% no serà possible.

La segona taula ha plantejat un debat al voltant dels drets i deures laborals en temps de crisi, i ha comptat amb la participació de Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT de Catalunya; Joan Carles Gallego, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya; Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, i Josep González, president de PIMEC, presidits per Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

La cloenda ha anat a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha reivindicat el paper de l'administració en la reactivació de l'economia.



©2019 Ajuntament del Vendrell