08-05_Campanya_Top_Manta9wRepresentants de diferents administracions del Camp de Tarragona han donat aquest dijous al matí al Vendrell el tret de sortida d'una nova campanya promoguda per la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) per conscienciar veïns i turistes de la importància d'eradicar el top manta de les platges de la Costa Daurada. Sota el nom 'Estirem la manta', el delegat del Govern, Joaquim Nin, i l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, han assegurat que en relació amb anys anteriors s'ha millorat la col·laboració entre els agents de la Policia local i els Mossos per tal d'augmentar la pressió sobre els venedors i evitar que puguin oferir els seus productes. L'aposta dels consistoris és continuar reforçant la vigilància sobre els venedors ambulants. Segons han explicat, a les platges del Vendrell s'han confiscat més de cinc mil articles -entre ulleres de sol, discs compactes i roba de tot tipus- des de l'inici d'aquest estiu.

La campanya publicitària 'Estirem la manta' té l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la realitat del top manta, una xacra social que facilita l'explotació de les persones, alimenta l'economia submergida i perjudica les empreses legalment establertes.
Per aquesta campanya, la CCC ha comptat amb el suport de la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i de les regidories de Comerç i Serveis dels ajuntaments de les localitats implicades per elaborar aquesta campanya.
'Estirem la manta' no serà una acció puntual, tot i que la CCC concentrarà els seus esforços a l'agost i als municipis on el top manta ha adquirit dimensions més grans, que coincideixen amb els nuclis turístics del país. Així, des d'ahir i al llarg de tot el mes d'agost es distribuiran 200.000 díptics i flyers (editats en català, castellà, anglès, alemany, rus, francès i italià) a Barcelona, el Vendrell, Salou, Torredembarra, Calafell, Roses i Empuriabrava, entre d'altres pols d'atracció turística.
Encara que, en un primer moment, 'Estirem la manta' se centrarà a denunciar la cara oculta d'aquesta pràctica als municipis esmentats, l'objectiu de la CCC és mantenir viva la campanya permanentment. L'eina principal per aconseguir-ho serà el web www.estiralamanta.cat.
En el material que es distribuirà arreu de Catalunya, la CCC explica que el top manta no és un fenomen ni senzill ni superficial. Tampoc no contribueix a alleujar determinades situacions personals, com sembla. Darrere de la compra d'una pel·lícula en DVD o d'una peça falsificada, s'amaga un conjunt d'activitats que comporten l'explotació de persones i la venda de productes fraudulents sense cap mena de garantia (ni comercial ni per a la salut dels consumidors). Aquesta realitat passa desapercebuda i és precisament aquest l'objectiu de la CCC: que tothom sigui conscient del que s'amaga sota la manta.
El delegat del Govern ha explicat que, de cara a la tardor, podria crear-se algun tipus d'ordenança municipal comuna a tots els municipis de la Costa Daurada que regulés les actuacions de la policia local en els espais públics. Aquesta nova ordenança seria una eina més per part dels ajuntaments i podria preveure, segons el delegat, una sanció als veïns i turistes que compren aquest tipus de productes. Tot i així, el delegat ha explicat que aquesta propera ordenança es troba en una fase molt inicial i s'està estudiant per part dels serveis jurídics.

Han acompanyat al delegat del Govern i l'alcalde del Vendrell, el president de la Confederació de Comerç de Catalunya, Pere Llorens, i l'alcalde de Calafell, Joan Olivella.



©2019 Ajuntament del Vendrell