06-05_ExcursiTomoviClera_webAmb motiu del centenari de l'epidèmia de còlera que afectà la vila del Vendrell l'any 1911, l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) s'adhereix a les propostes presentades pels Amics de la Història del Vendrell i, conjuntament amb l'Ajuntament del Vendrell, ha programat per al proper 5 de juny una passejada per commemorar aquests fets.

 
Així, en el marc de les "Sortides a peu pel Penedès" de l'entitat, es farà una sortida a Tomoví. En aquest indret hi havia (i hi ha) l'aqüífer de l'aigua potable que abastia la població i que, l'estiu de 1911, s'infectà escampant la malaltia per via hídrica. També és, però, el lloc des d'on es van desinfectar les canalitzacions i des d'on se solucionà el greu problema.

En l'excursió programada es farà una part del recorregut per on discorre l'aigua que abasteix la vila. Es coneixeran la zona on s'ubica l'aqüífer que recull les aigües de la conca de la riera de la Bisbal i part de les terres per on transcorria el canal des de Tomoví fins al Vendrell; concretament, s'arribarà al molí del Perot i es retornarà a l'Àrea Recreativa de Tomoví per fer-hi una caminada. A més de ser un lloc on hi ha molts dels pous d'aigua del municipi, Tomoví ha estat sempre un lloc d'esbarjo. Des d'allí s'avançarà cap a la zona de l'aiguabarreig, on s'uneixen les rieres de la Bisbal i de l'Albornar.

Durant la passejada s'explicarà la història d'aquest aqüífer, els usos que ha tingut al llarg del temps l'aigua que d'allí se n'ha extret i quan es va decidir que l'aigua servís per abastir la població. Així mateix, es pararà especial atenció a l'episodi de còlera viscut al Vendrell i com es va poder solucionar el problema de contaminació de les aigües.

L'excursió a Tomoví es farà el proper 5 de juny al matí, amb sortida des de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès a les 9.30 h. L'activitat és gratuïta, però cal inscriure-s'hi prèviament trucant al telèfon 977 18 13 88.

 

pdf Mapa del recorregut



©2019 Ajuntament del Vendrell