02-07_Jazzorquestra_Altafulla_webAlumnes de l'Institut d'Altafulla participaran en el proper concert del Cicle Joves Intèrprets de l'Auditori Pau Casals, el diumenge 13 de febrer a les dotze del migdia. Ho faran amb la Jazzorquestra, un projecte que ha liderat el professor i percussionista Joan Rion, i que ha ajudat a integrar els alumnes poc valorats socialment i a millorar la seva autoestima. Aquesta és una de les raons per les quals se'ls ha inclòs en la programació de l'Auditori Pau Casals del Vendrell.

El mateix Joan Rion explica el projecte de la Jazzorquestra: "Durant el curs 2008-2009 vàrem engegar amb molta il·lusió el projecte de la Jazzorquestra de l'Institut d'Altafulla. És un projecte que, atenent la diversitat, treballa un repertori de temes clàssics i moderns tot afavorint l'eix de la nostra proposta, la creació espontània i la improvisació, és a dir, el jazz".

El primer trimestre del 2008 varen posar en marxa el projecte amb alumnes de 1r i 2n d'ESO: uns que estudiaven en escoles de música amb instruments propis (un violí, un saxo alt, tres flautes travesseres, una arpa i una guitarra) i d'altres que no feien música fora de l'institut, però mostraven una forta voluntat d'entrar dins de l'orquestra. Per fer-ho possible, varen incorporar instruments de percussió diversa: un carilló, dos xilòfons, un metal·lòfon, una bateria, una petita percussió i també un piano digital i un teclat, ja que tenen tres pianistes que s'han alternat a l'hora de tocar. Tot això els ha permès complementar força bé el treball orquestral.

El criteri de selecció de l'alumnat ha estat obert: d'entrada, han ofert l'oportunitat de formar part de l'orquestra a tots els alumnes. El requisit principal ha estat tenir ganes de fer música, i un altre, la possibilitat d'assajar els dimecres al migdia. Molts alumnes han mostrat interès per entrar-hi, i això ha fet que tinguin llista d'espera.

Actualment la Jazzorquestra incorpora 30 alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO de l'institut: 17 que estudien en diverses escoles de música (2 flautes travesseres, 1 clarinet, 4 violins, 2 violoncels, 2 guitarres, 4 teclats i 2 percussionistes), 2 que reben classes particulars de música a casa seva i, de la resta que no fan música fora del centre, 2 tenen dictamen i 2 han fet reforç a l'aula complementària. Els assajos són cada dimecres laborable de 13 h a 15 h, aprofitant que a les 13 h acaben les classes.

Han realitzat, com a mínim, un concert al final de cada trimestre, fet que ha implicat un treball dur i constant per part de tots els alumnes de l'orquestra i ha estat una eina engrescadora per avançar. Aquest treball constant ha creat uns vincles entre els alumnes, que han fet "pinya" per assolir els objectius, i ha ajudat a integrar els alumnes poc valorats socialment i a millorar la seva autoestima.

El programa que han preparat pel concert de diumenge està format per onze temes que van des de la música d'Ennio Morricone, passant per la popular africana, fins a temes dels Gossos o dels Lax'n Busto. Tot plegat és una experiència musical i educativa important que val la pena conèixer de prop.



©2019 Ajuntament del Vendrell