01-26_ACNUR_01_copia_webL'Escola Pau Casals del Vendrell acull des d'aquest mes de gener un programa pilot en col·laboració amb l'agència catalana de les Nacions Unides-Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) per fer arribar als més petits la realitat de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva. Es tracta d'una iniciativa que va més enllà de conèixer com viuen o sobreviuen els afectats per un conflicte i per què es produeixen aquestes situacions. El programa busca també que els alumnes es posin en la pell d'aquells que ho passen malament, tant en països remots com al costat de casa.

Amb un seguit de sessions en horari escolar, dins la matèria d'Educació per a la Ciutadania, es treballen amb els alumnes de sisè de primària valors com la tolerància, la solidaritat i el respecte. Alhora, se'ls convida a desenvolupar un esperit crític sobre els problemes de la vida real.

El programa pilot, que ja s'ha dut a terme en altres municipis de Barcelona però que mai s'havia fet a Tarragona, ha estat presentat per la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament del Vendrell, Marta Tutusaus, pel director del Comitè Català de l'ACNUR, Joan Reventós, per la directora del centre, Aurora Ventosa, i per la professora Anna Plasa.

Tutusaus ha valorat molt positivament el fet de portar al Vendrell aquesta iniciativa,

tenint en compte la realitat social del municipi. Així, la regidora ha assegurat que "cal treballar amb els nens aquests conceptes i que aprenguin a conviure amb persones de diferents orígens i cultures i a no discriminar-los per aquest motiu".

Per la seva banda, Joan Reventós ha explicat quina és la tasca de l'ACNUR i ha assegurat que a través del projecte es pretén "conscienciar els més petits que si no s'impliquen difícilment podran canviar les coses que no funcionen en la nostra societat".

El projecte "Jo em dic Brisa, i tu?" es basa en la narració d'un conte protagonitzat per una nena refugiada i per una que no ho és, en les seves circumstàncies i el camí comú que fan a la seva vida. A partir d'aquest relat el professor, amb l'ajuda d'altres recursos educatius facilitats també per ACNUR, aconsegueix transmetre als alumnes la realitat de les persones refugiades i la manera com interactuar amb elles i respectar-les.

Les sessions s'estan duent a terme al llarg d'aquest trimestre a l'escola Pau Casals cada dimecres amb els dos grups de sisè de primària del centre. La voluntat dels responsables de la iniciativa, de l'Àrea d'Ensenyament de l'Ajuntament del Vendrell i de l'ACNUR és que pugui ser assumida per la resta d'escoles del Vendrell a partir del proper curs.©2019 Ajuntament del Vendrell